Μηνύματα σε επενδυτές και τραπεζίτες έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι μπορεί να είχαν χαμηλή έκθεση στην κρίση εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και της Credit Suisse, το νέο περιβάλλον όμως επιτάσσει ενίσχυση της ρευστότητας και εστίαση στην ποιότητα του ενεργητικού.
Ζήτημα ελέγχων και πιθανώς νέων κανονιστικών απαιτήσεων στις τράπεζες που πλέον θα εστιάζουν στην επάρκεια της ρευστότητας και την καταλληλότητα των χρηματοδοτικών ΄μέσων από τη μία και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, έθεσε ευθαρσώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα σχόλια της κ. Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου συνιστούν την επισημοποίηση της διαφορποίησης της πολιτικής εποπτείας, την ώρα που το λόμπι των τραπεζιτών αντιδρά σθεναρά, πλαγιοκοπώντας ασταμάτητα τον απερχόμενο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, ενώ επιχειρούν να παίξουν ρόλο στην επιλογή διαδόχου, μέσω του διττών ενεργειών στην αναμόρφωση του εύρους αρμοδιοτήτων της θέσης και την …επιλογή υποψηφίων.
Ειδικότερα, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές, «πιο σταθερές από ότι φοβόντουσαν ορισμένοι», καθώς η έκθεση των τραπεζών της περιοχής στο ρίσκο που προέκυψε από τη διαταραχή άλλων περιοχών (ήτοι των ΗΠΑ) ήταν περιορισμένη. Έσπευσε να σημειώσει όμως, ότι οι προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο μέτωπο των χρηματοδοτήσεων και των ποιητικών χαρακτηριστικών των assets, μπορεί να επιβαρύνουν τα μελλοντικά επίπεδα κερδοφορίας τους.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ, όπως επανέλαβε, έχει όλα τα εργαλεία που απαιτείται για να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέχοντας ρευστότητα, εφόσον είναι απαραίτητο.
Ζήτησε απτή πρόοδο στην Τραπεζική Ένωση
Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Τραπεζικής Ένωσης, θέτοντάς το όμως προληπτικά, σε σχέση με την εμπέδωση και διεύρυνση των ενιαίων πολιτικών εποπτείας, δημιουργώντας έτσι άλλοθι για ενδεχόμενες κρίσεις που μπορεί να μην προλάβει λόγω της έλλειψης ικανού πλαισίου.
«Είναι σημαντικό και εσείς, ως νομοθέτες, να σημειώσετε σαφή πρόοδο προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και να ενισχύσετε τις ρυθμιστικές πολιτικές για να βελτιώσετε την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωζώνης» επεσήμανε.
Η τοποθέτηση αυτή έχει υψηλή πολιτική και σημειολογική αξία, καθώς δείχνει την ετοιμότητα της ΕΚΤ να παίξει ακόμα πιο καίριο και πλήρη ρόλο, αλλά ζητά θεσμική κατοχύρωση. Μέχρι τότε αρνείται να σηκώσει το γάντι των ευθυνών το οποίο εναποθέτει με τις εθνικές κυβερνήσεις, που έχουν καθυστερήσει την Τραπεζική Ένωση.