H διάψευση των προσδοκιών για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s την περασμένη Παρασκευή, έχει φέρει μερική αναδίπλωση προτεραιοτήτων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που πάντα είναι ο πιο «ευαίσθητος» δείκτης σε τέτοιες περιπτώσεις, διορθώνει, χάνοντας και τις 1.100 μονάδες σήμερα.
- Σε φάση διόρθωσης το ελληνικό χρηματιστήριο
- Τέταρτη πτώση στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις για το Χ.Α.
- Χαμηλώνει πολύ ο πήχης των προσδοκιών για τον MSCI
- Πενθήμερο διόρθωσης έως 10% στις τράπεζες
- Στο -4,52% η Εθνική, -3,75% η Aegean, -3,54% η Alpha Bank
Μολονότι από την περασμένη εβδομάδα είχε χαμηλώσει πολύ ο πήχης των προσδοκιών από τον οίκο S&P, η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα χαρτοφυλάκια που τώρα ρευστοποιούν θέσεις τους στις τράπεζες, είχαν μπει στην αγορά το πρώτο δίμηνο και πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Τότε σύσσωμη η αγορά προεξοφλούσε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, εξού και οι πρωτοφανώς μεγάλοι τζίροι (για τα τελευταία πολλά χρόνια) στην αγορά, που καθημερινά ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο ο Φεβρουάριος έφυγε με συνολικό τζίρο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Το δυστύχημα των Τεμπών άλλαξε όλους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις εκλογές, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες, έστω και προσωρινά, ενώ πιθανότατα πήγε πίσω και τους σχεδιασμούς του οίκου S&P που αν οι εκλογές είχαν γίνει στις 9 Απριλίου ίσως κρατούσε διαφορετική στάση την περασμένη Παρασκευή.
Αυτό είναι μια… εικασία που δεν θα απαντηθεί ποτέ, όμως η αγορά πορεύεται με τα τωρινά δεδομένα που λένε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις κάλπες, με τους ξένους να αναθεωρούν μερικώς τη στρατηγική τους. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν μαζικές πωλήσεις, αλλά δεν εισρέει νέο χρήμα και οι πτώσεις των τελευταίων ημερών γίνονται με πολύ μειωμένους όγκους και τζίρους.
Ελεγχόμενη διόρθωση
Δεν σηκώνονται κεφάλαια από την αγορά, απλώς δεν υπάρχουν αγοραστικές απαντήσεις στις εύλογες ρευστοποιήσεις ελεγχόμενου εύρους, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Η σημερινή ήταν η 4η πτωτική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες, κάτι που δείχνει ότι η αλλαγή πλεύσης ξεκίνησε από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν η αγορά κατάλαβε από όλα τα συμφραζόμενα πως η επενδυτική βαθμίδα, δεν είναι του παρόντος.
Οι εκλογές και ο MSCI
Η Ελλάδα θα πρέπει να «ξεμπλέξει» με τις εκλογές, να δημιουργήσει κυβέρνηση και να μπει εκ νέου σε πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και όλων των υπολοίπων διαδικασιών που έχουν φέρει τα σημαντικά πλεονάσματα, τα υψηλά φορολογικά έσοδα και το επιμέρους νοικοκύρεμα που λαμβάνει χώρα στην οικονομία.
Έως τότε λοιπόν, και δεδομένου ότι η αγορά έχει κάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ράλι που την έφερε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά το χρηματιστήριο της Ρωσίας, εύλογα κάποια χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.
Επίσης, μετά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Morgan Stanley που χθες τόνισε πως δύσκολα θα εισαχθεί η μετοχή της Πειραιώς στο δείκτη MSCI Standard Greece, σήμερα ήταν η σειρά της γαλλικής Societe Generale να εκφράσει νέα απαισιόδοξη εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει νέα εισαγωγή στον ελληνικό MSCI, αλλά θα μειωθούν οι εταιρείες, καθώς να αφαιρεθεί η Τέρνα Ενεργειακή. Μια εξέλιξη που – αν γίνει – ασφαλώς δεν θα είναι ευχάριστη για την ελληνική αγορά, που μετά από κόπο ετών και διαρκή αποψίλωση του εν λόγω δείκτη, κατάφερε από τις μετοχές να τις κάνει δέκα.
Έχασε τις 1.100 μονάδες ο Γ.Δ.
Έτσι, μέσα στο τελευταίο πενταήμερο, ο Γ.Δ. και ο FTSE 25 υποχωρούν άνω του 2,5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει σε ποσοστό κοντά στο 5%, με την Πειραιώς να χάνει 9,89%. Σύντομα βεβαίως θα ξέρουμε τι θα ισχύσει με τον MSCI καθώς στις 11 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του οίκου, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη 1η Ιουνίου.
Ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά έκλεισε στις 1.090,53 μονάδες με απώλειες 1,35%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.640,89 μονάδες με πτώση 1,46%, ο Mid Cap έχασε 0,93% στις 1.601,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε στις 799,06 μονάδες με απώλειες 3,13%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,7 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 31 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap, στην κορυφή της πτώσης βρέθηκε η Εθνική που έχασε 4,52% της αξίας της, οι Aegean Airlines και Alpha Bank υποχώρησαν 3,75% και 3,54% αντίστοιχα, ενώ αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν και οι Πειραιώς, Quest Συμμετοχών, Ελλάκτωρ, Lamda Development κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 80 που υποχώρησαν.