Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπαίνει πλέον η χώρα καθώς το προσεχές Σάββατο ο πρωθυπουργός επισκέπτεται – κατά το… τελετουργικό – την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να «σφραγιστεί» η διάλυση της Βουλής και να μπουν μπροστά τα θεσμικά και πολιτειακά διαδικαστικά για την ομαλή προετοιμασία των εκλογών της 21ης Μαΐου.
- Χαμήλωσε απότομα ο πήχης προσδοκιών για κίνηση της S&P την Παρασκευή
- Δεύτερη ημέρα διόρθωσης στο Χ.Α. με μειωμένους όγκους και τζίρους
- Κρατήθηκε το όριο των 1.100 μονάδων με στήριξη από Eurobank, Coca Cola, Alpha και Viohalco
- Στάση αναμονής και διόρθωση και στις διεθνείς αγορές
Με φόντο αυτή την εξέλιξη και καθώς απομένουν μόλις είκοσι συνεδριάσεις έως εκείνη την ημέρα, οι επενδυτές στο Χ.Α. φαίνεται πως επανεξετάζουν τα δεδομένα, καθώς η αγορά μετά τη διόρθωση του Μαρτίου επανήλθε πολύ κοντά στα υψηλά οκτώμισι ετών την περασμένη Τρίτη, όμως το τελευταίο διήμερο κινείται διορθωτικά.
Ο πήχης των προσδοκιών για την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Standard and Poor’s για αύριο Παρασκευή μάλλον φαίνεται πως έχει χαμηλώσει και αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά κατεβάζει τους τόνους, μειώνει όγκους και πρωτοβουλίες, αναμένοντας άλλους καταλύτες.
Στη χθεσινή ομιλία του στην Κέρκυρα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας λογικά θα έρθει μετά τις εκλογές και μετά τη δημιουργία σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, δείχνοντας ότι δεν αφήνει ούτε το ελάχιστο ενδεχόμενο να υπάρξει απρόσμενη θετική έκπληξη αύριο από την S&P.
Η διατύπωση αυτή καταδεικνύει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν βιάζονται να αναβαθμίσουν σε αυτό το επίπεδο την ελληνική οικονομία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Εύλογα λοιπόν η αγορά το διήμερο κινείται ήπια διορθωτικά, με το τζίρο να μειώνεται περαιτέρω την Πέμπτη στα 81,2 εκατ. ευρώ, πολύ κάτω από τα πρόσφατα στάνταρ της αγοράς. Μάλιστα, υπάρχουν αναλυτές που σημειώνουν πως δεδομένου ότι είχαν χτιστεί κάποιες προσδοκίες για το «ραντεβού» με τον S&P την Παρασκευή, δεν αποκλείεται η αγορά να κινηθεί περαιτέρω διορθωτικά την επόμενη εβδομάδα, αν και εφόσον δεν υπάρξει κίνηση…
Πάντως, προς το παρόν βγαίνουν άμυνες στην περιοχή των 1.100 μονάδων, με το Γ.Δ. να κλείνει την Πέμπτη στις 1.006,57 μονάδες με απώλειες 0,41%. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.678,79 μονάδες με διόρθωση 0,35%, ενώ ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.621,72 μονάδες με πτώση 0,19%.

Ο τραπεζικός δείκτης, παρ’ ότι έφτασε να υποχωρεί 1,24% αρχικά, εντούτοις έκλεισε στις 829,13 μονάδες με άνοδο 0,23%, έχοντας τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές σε θετικό πρόσημο. Θετικά έκλεισαν οι Eurobank, Εθνική και Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς διόρθωσε κατά 1,73%.
Movers & Shakers

Auditor’s note: Οι αγορές δεν ανησυχούν
Μέχρι στιγμής, αν και μέχρι τις εκλογές μένουν 20 συνεδριάσεις, η αγορά δεν δείχνει να εμπεδώνει το πολιτικό ρίσκο. Το Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν ούτε για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, ούτε για την πολιτική αλλαγή.Παρά τις προσπάθειες πόλωσης, όπως επισημαίνει και ο Economist το δεύτερο μισό της θητείας Τσίπρα ως πρωθυπουργού και ολόκληρη η θητεία Μητσοτάκη ήταν αφιερωμένες στην εμπέδωση της οικονομικής κανονικότητας και την αποκατάσταση της προβλεψιμότητας. Πλέον, σε σημαντικό βαθμό, οι πολιτικές αναταράξεις δεν παράγουν άμεσο και έντονο αντίκτυπο στις αγορές. Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε από την στάση που τήρησε το Χρηματιστήριο σε σειρά σκανδάλων, από τις υποκλοπές μέχρι το δυστύχημα των Τεμπών.
Αυτή τη στιγμή, η μαζική είσοδος ξένων επενδυτών έχει διαφοροποιήσει και τα αισθητήρια της αγοράς. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, έχει γίνει πιο ευαίσθητο σε διεθνείς κραδασμούς και γεωπολιτικά ζητήματα και λιγότερο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής τάξης.
Υπάρχει όμως ένα πολιτικό σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και να αυξήσει σημαντικά τη μεταβλητότητα στις αγορές. Μέχρι στιγμής, οι αγορές προεξοφλούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ -ή έστω ΣΥΡΙΖΑ- με τη στήριξη ή τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ. Οι διεθνείς οίκοι δεν βλέπουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα μείζονα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ενώ ως ακραίο σενάριο λαμβάνουν τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με κεντρικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ανοχή από τον το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η DZ Bank μάλιστα δεν φοβάται ούτε σε αυτό το σενάριο, καθώς θεωρεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν θα διαθέτει το κρίσιμο μέγεθος για να παίξει ουσιατικό ρόλο.
Ωστόσο, αν το σενάριο αυτό υπολοποιούνταν στις πρώτες κάλπες, με τον σχηματισμό κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γιάννης Δραγασάκης, τότε, τα δεδομένα θα μπορούσαν να μεταβληθούν άρδην. Μια τέτοια κυβέρνηση θα οδηγούσε σε επανερδραίωση της απλής αναλογικής και μάλιστα αν είχε πάνω από 180 ψήφους και από τις επόμενες εκλογές, διευκολύνοντας έτσι τη συγκρότηση κυβέρνησης. Μάλιστα, αυτό το σενάριο θα καθυστερούσε τις επαναλληπτικές εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, επιτρέποντας έτσι τη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων.
Υπ’ αυτό το σενάριο τα δεδομένα αλλάζουν, οι προοπτικές νίκης της Νέας Δημοκρατίας αποδυναμώνονται και οι μεταβλητές πολλαπλασιάζονται.