Με καθυστέρηση έφτασαν και στα ελληνικά media οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για “ανώμαλη προσγείωση” της παγκόσμιας οικονομίας, επηρεάζοντας το γενικότερο κλίμα οικονομικής ευφορίας που η κυβέρνηση επιχειρεί να συντηρήσει.
Η παρατεταμένη κρίση πληθωρισμού θολώνει τις προοπτικές της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του “World Economic Outlook”. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε κατ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές, τις αντιφάσεις και το περιβάλλον που δημιουργείται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
Το ΔΝΤ, εκτός από τον πληθωρισμό, υπογραμμίζει τα προβλήματα των αυξημένων επιτοκίων και την αβεβαιότητα που προκύπτει από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών που έφερε ηλεκτροσόκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην έκθεση αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη, με το Ταμείο να προβλέπει ανάπτυξη 2,8% από την προηγούμενη πρόβλεψη για 2,9, ενώ το 2022 ήταν στο 3,4%.
Ο επίμονος… πληθωρισμός
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Πιερ Ολιβιέ Γκουρίντσας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο πληθωρισμός επιμένει πολύ περισσότερο από ό,τι περιμέναμε, ακόμη και πριν από μερικούς μήνες», ενώ προειδοποιεί ότι τα υψηλά επιτόκια «αρχίζουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα».
Το ΔΝΤ προβλέπει με πιθανότητα 25% ότι υπάρχει η πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη να μειωθεί κάτω από το 2% το 2023, κάτι που έχει συμβεί μόλις πέντε φορές από το 1970 και μετά, ενώ πιο πρόσφατα σημειώθηκε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό, όμως, παράλληλα, σημαίνει ύφεση για την παγκόσμια οικονομία, ενώ σε περιβάλλον επίμονα υψηλού πληθωρισμού δημιουργεί δυναμική… stagflation.
Το σενάριο της σοβαρής πτώσης της ανάπτυξης αποτιμάται στο 15%, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι «η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια επικίνδυνη φάση κατά την οποία η οικονομική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, όμως ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη αρχίσει να πέφτει αποφασιστικά».
Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπει ανάπτυξη 1,3% για το 2023 και 1,4% για το 2024, ενώ το 2022 ήταν στο 2,7%, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2023 και 1,4% το 2024. Σημειώνεται ότι για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπει ανάπτυξη 3,9% το 2023 και 4,2% το 2024.
Ανεβάζει τον πήχη για την Ελλάδα
Αναφορικά με τη χώρα μας οι προβλέψεις του Ταμείο κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,6% το 2023 και 1,5% το 2024, ενώ το 2022 ήταν στο 5,9%. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεν υψηλότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις (1,8% για το 2023 και 1,4% για το 2024)
Παράλληλα, παρότι προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αυτός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι και η ακρίβεια θα παραμείνει πιέζοντας τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Αυτό, άλλωστε, έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022.
Σταδιακή μείωση αναμένει το ΔΝΤ και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024.