Εντατικοποιείται πλέον η παραγωγή δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, καθώς οι κάλπες πλησιάζουν και καθώς κοινωνία, κόμματα και αγορές επιχειρούν να προσδιορίσουν το ρίσκο της πρώτης, τις πιθανότητες και προοπτικές της δεύτερης κάλπης και το ενδεχόμενο ακόμα και τρίτης αναμέτρσης.
Νέα δημοσκόπηση της Pulse καταγράφει την ψαλίδα 4,5% υπέρ της ΝΔ, ενώ με αναγωγή επί των έγκυρων η ΝΔ ακουμπάει-ξανά- το 30%, ενώ αν προσμετρηθεί και η συσπείρωση των αναποφάσιστων το ποσοστό αυτό δύναται να υπερβεί το 35%.
Τα στοιχεία αυτά, περιορίζουν το ρίσκο κυβερνησιμότητας, καθώς αν και θεωρείται δύσκολο να δώσουν κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή, εν τούτοις διαμορφώνουν δυναμική που στη δεύτερη κάλπη θα μπορούσε να οδηγήσει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία…
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι προκρίνεται το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες, καθώς αυτό το στοιχείο μπορεί να ασκήσει πίεση στο τρίτο κόμμα και ενδεχομένως και σε μικρότερα να συμμετάσχουν ή να δώσουν ανοχή. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να κυβερνήσει από την κάλπη της απλής αναλογικής και θα προσφύγει de facto σε δεύτερες εκλογές. όπερ σημαίνει ότι εκεί, θα επιδιώξει συγκυβέρνηση με ή χωρίς αυτοδυναμία.
Το μείζον, πάντως είναι η αποκατάσταση της προοπτικής αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, παράγοντας που κατεβάζει το πολιτικό ρίσκο. Οι δημοσκοπήσεις μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έδειχναν ότι η προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις δεύτερες κάλπες είχε απομακρυνθεί, ανεβάζοντας το άγχος κυβερνησιμότητας και την προοπτική τρίτων εκλογών.
Η δημοσκόπηση
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέντε μονάδες διαφορά, 31% έναντι 26%, στην αναγωγή επί των εγκύρων, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της κυβέρνησης είναι μπροστά εκείνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης 4,5 μονάδες, 29,5% έναντι 25%.
Η διαφορά στην εκτίμηση ψήφου των αναποφάσιστων στο 5,5%, δηλαδή 35% έναντι 29,5%.
Για την παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ κατά πολύ, καθώς το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%.
Πρώτα η κοινωνική πολιτική
Σε ό,τι αφορά το σύνολο δείγματος, το 88% ανέφερε ως το πιο σημαντικό κριτήριο την κοινωνική πολιτική, την υγεία και την παιδεία, με την ακρίβεια και την οικονομία να ακολουθούν από κοντά, στο 86%. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες από 17 έως 29, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο: 88% για αμφότερα. Ακολουθούν οι εγκληματικότητα, θεσμοί και διαφάνεια, εξωτερική πολιτική και άμυνα και το δυστύχημα στα Τέμπη. Στους αναποφάσιστους, η κοινωνική πολιτική είναι στο 87% και η οικονομία στο 85%.
Τα πρόσωπα
Σε ό,τι αφορά την καταληλότητα για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος, στο δείγμα των 1.107 ανθρώπων. Το 36% τον «δείχνει» ως επιλογή, έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα, 24% του… Κανένα και 11% του Νίκου Ανδρουλάκη.
Το κόμμα της κυβέρνησης υπερέχει και σε ό,τι αφορά την επιλογή για την κυβέρνηση αυτοδυναμίας, αφού το σενάριο υποστηρίζεται από το 28%. Αντιθέτως, μεγαλύτερο ποσοστό παίρνει, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση συνεργασίας, εκείνη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 17%, έναντι 10% με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.
Θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας
Όσον αφορά στο τι θα συμβεί εφόσον δεν προκύψει καθαρός νικητής από τις κάλπες, ένα 36% θεωρεί ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με εκλογές, αν δεν πετύχει, ένα 33% τονίζει ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε εκλογές και ένα 22% ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο κατανομής εδρών, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 115 έδρες έναντι 97 του ΣΥΡΙΖΑ με έξι κόμματα στη Βουλή, ενώ με εφτά, οι αριθμοί είναι 110-93.