if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων – Η CVB τρόμαξε τις κεντρικές τράπεζες

Συνεχίστηκε η εισροή κεφαλαίων στα ομόλογα διεθνώς, καθώς όλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την στρατηγική

Συνεχίστηκε η εισροή κεφαλαίων στα ομόλογα διεθνώς, καθώς όλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την στρατηγική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ η Fed ήδη ανακοίνωσε οιονεί QE για να αποτρέψει bank run σε ευάλωτες τράπεζες και πανικό στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν παρατεταμένη πτώση, καθώς οι επενδυτές έκλεισαν θέσεις long για τα επιτόκια και αναζητούσαν ασφάλεια μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η Goldman Sachs και η Capital Economics εκτιμούν ότι η Fed δεν θα ανεβάσει τα επιτόκια τον Μάρτιο. Η ΕΚΤ, έχει προαναγγείλει την αύξηση του Μαρτίου ήδη από την προηγούμενη συνάντηση, οπότε, δεν θεωρείται πιθανή η υπαναχώρηση. Στη σκιά όμως της κατάρρευσης της CVB και υπό την απειλή χρηματοοικονομικού ντόμινο δεν αποκλείεται να επιλέξει χαλαρότερο ρυθμό αυξήσεων και να κατεβάσει παράλληλα το ταβάνι.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων στο 3,5% και η απόδοση 2 ετών έχασε σχεδόν 50 μονάδες βάσης στο 4,05%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τριών ημερών από το 1987. Στη Γερμανία, η απόδοση του Bund μειώθηκε σχεδόν κατά 30 μονάδες βάσης στο 2,17% και το UK Gilt υποχώρησε στο 3,27%.

Πολύ μικρότερη ήταν η υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να ανοίξει εκ νέου το spread με το Bund.

Την ίδια στιγμή έντονες πιέσεις δέχεται το δολάριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version