if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Αερόστατα και εκλογές: Η συνταγή για σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

Κλιμακώνονται οι εντάσεις στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς το επεισόδιο με το αερόστατο αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό θέμα στην Ουάσιγκτον -ενόψει εκλογών-

Κλιμακώνονται οι εντάσεις στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, καθώς το επεισόδιο με το αερόστατο αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό θέμα στην Ουάσιγκτον -ενόψει εκλογών- και εν μέσω θεωριών συνωμοσίας που αναδύονται μετά την κατάρριψη τριών ακόμα μη αναγνωρισμένων ιπτάμενων αντικείμενων. Αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν να το χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για σκλήρυνση της ρητορικής απέναντι στο Πεκίνο, ενώ την ίδια στιγμή το εμπόριο ενισχύεται αμφίπλευρα.

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας εντάθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι δύο χώρες επανήλθαν στο blame game με ανανεωμένη δυναμική. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα κατασκοπευτικά προγράμματα, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Πεκίνο για πρόκληση άνευ προηγουμένου, ενώ η κνεζική κυβέρνηση απάντησε ότι αντίστοιχες επιχειρήσεις έχουν διενεργήσει και οι ΗΠΑ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το Πεκίνο προσπάθησε αρχικά να υποβαθμίσει το περιστατικό με το μπαλόνι και να το εμποδίσει να αναζωπυρώσει περαιτέρω τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά καθώς το επίπεδο σύγκρουσης έχει κλιμακωθεί αυξηθεί, η υπεκφυγή από το ζήτημα καθίσταται βαθμιαία δυσκολότερη.

Πιθανή εκτράχυνση

Την κατάσταση, τώρα, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ευρήματα από την κατάρριψη τριών ακόμα μη αναγνωρισμένων ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από τις ΗΠΑ, τα οποία θα καταδείκνυαν ότι είναι κινέζικα.

«Παρόλο που δεν είχαμε ενδείξεις ότι κάποιο από αυτά τα τρία αντικείμενα κατασκόπευε, δεν μπορούσαμε να το αποκλείσουμε. Και έτσι αν έγινε λάθος καλύτερα να έγινε για μεγαλύτερη ασφάλεια και για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας » δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζ. Κίρμπι δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα τρία τελευταία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα άγνωστο “οκταγωνικό” ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον του Μίσιγκαν που εξουδετερώθηκε με πυραυλικό χτύπημα την Κυριακή. Τα άλλα αντικείμενα εντοπίστηκαν πάνω από το Γιούκον του Καναδά το Σάββατο και το Ντέντχορς της Αλάσκας την προηγούμενη ημέρα. Τα τρία ήταν πολύ μικρότερα και σε χαμηλότερο ύψος από το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, αλλά η προέλευση, η σύνθεση και ο σκοπός τους παραμένουν άγνωστα.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι θα γνωρίζουν περισσότερα μόλις ανακτηθούν συντρίμμια από απομακρυσμένες τοποθεσίες και αναλυθούν.

Auditor’s note: Κρίσεις και λύσεις

Το ζήτημα είναι πλέον πολυεπίπεδο: Από τη μια πλευρά τοποθετείται σε επίπεδο κατασκοπευτικών δυνατοτήτων του Πεκίνου, παράλληλα, εγείρεται ζήτημα για τα προγράμματα κατασκοπείας των μεγάλων χωρών και τις παραβιάσεις τους. Δεν περιορίζεται όμως εκεί: Οι ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ότι παρακολουθούν κινητά τηλέφωνα και γενικότερα τις επικοινωνίες Ευρωπαίων ηγετών, ακόμα και της Άγκελα Μέρκελ. Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι χρησιμοποιεί την οικονομική επιρροή για την ποδηγέτηση κυβερνήσεων ακόμα και εντός της ΕΕ, αναγκάζοντας την Ένωση να υψώσει αμυντικά τείχη παρεμποδίζοντας εξαγορές εταιριών σε ευαίσθητες τομείς.Ιδιαίτερα στην τεχνολογία, η Huawei κατηγορήθηκε για προσπάθεια κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης μέσα από την εγκατάσταση δικών της τεχνολογιών δικτύου, ιδιαίτερα σε υποδομές γενικής χρήσης, όπως web routers.

Καθώς οι εντάσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο κλιμακώνονται διαρκώς και με την ευθεία σύγκρουση να μην αποτελεί επιλογή, ενώ η ανάγκη νέου κύματος οικονομικής ανάπτυξης γίνεται επιτακτική, ιδιαίτερα στη Δύση, η προοπτική εξεύρεσης νέου σημείο ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και κατ επέκταση ΕΕ – Κίνας, είναι ρεαλιστική. Ο δρόμος όμως που θα οδηγήσει σε ένα νέο status quo θα είναι δύσβατος.

Το χρονικό της κατάρριψης

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε παρακολοθείτο από την απογείωσή του στην Χαϊνάν. Μάλιστα, θέλοντας να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την επαγρύπνηση της κυβέρνησης, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι για πρώτη φορά ενημέρωσαν το πολιτικό προσωπικό όταν το αερόστατο κινούνταν πάνω από τις Αλεούτιες νήσους στην Αλάσκα. Μάλιστα, ανάφεραν ότι επρόκειτο σχεδόν σίγουρα το ίδιο είδος αεροσκάφους που είχαν εντοπίσει οι ΗΠΑ δύο φορές από τη Χαβάη και ότι είχαν εντοπίσει από πάνω Τέξας και Φλόριντα.

Εν τέλει, το αερόστατο καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας από μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου και στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ανακάλυψαν «σημαντικά συντρίμμια» από το σκάφος που περιελάμβανε «αισθητήρες προτεραιότητας και ηλεκτρονικά εξαρτήματα».

Η απάντηση του Πεκίνου

Η διπλωματική κρίση γι’ αυτό έχει ενταθεί. Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Wang Wenbin, δήλωσε τη Δευτέρα στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτελούν το «μεγαλύτερο δίκτυο κατασκοπείας στον κόσμο» και ότι διεξήγαγαν εκτεταμένη παγκόσμια παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που είχαν θέσει σε κίνδυνο «την ιδιωτικότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο».

Ο Wang είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στείλει 10 μπαλόνια παράνομα στον κινεζικό εναέριο χώρο από πέρυσι, μια κατηγορία που προκάλεσε μια άμεση και έξαλλη άρνηση από τον Λευκό Οίκο.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας «οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί μπαλόνια επιτήρησης πάνω από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. είναι ψευδής».

Η κ. Watson προέβαλε το πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών της Κίνας και είπε ότι το Πεκίνο «μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει αξιόπιστες εξηγήσεις για την παραβίαση εναερίου χώρου».

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version