Ο Janez Lenarcic, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, ανακοίνωσε στο Twitter ότι σχεδόν συνολικά στην Τουρκία έχει θα μεταβούν 1.200 μέλη διασωστικών συνεργείων και προσωπικού εκτάκτου ανάγκης σε συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών εταίρων.
Οι αναφορές του Aljazeera, του Reuters και του Associated Press δείχνουν ότι οι προσπάθειες αποστολής ομάδων διάσωσης, υπερβαίνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, καθώς ανεβάζουν το αριθμό αυτό στα 1.400 άτομα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Μετά από μια σειρά καταστροφικών σεισμών που συγκλόνισαν την Κεντρική και Ανατολική Τουρκία καθώς και την τουρκοσυριακή συνοριακή περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη -προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων που παγίδευσαν πολλά θύματα – και οι δύο χώρες έχουν απόλυτη ανάγκη από άμεση διεθνή βοήθεια. Ενώ τα δελτία ειδήσεων αναφέρουν ότι περισσότερες από 40 χώρες και εδάφη έχουν στείλει ή ετοιμάζονταν να στείλουν ομάδες στην Τουρκία, στη Συρία προσωπικό στέλνουν μόλις τρεις χώρες: η Ρωσία, η Αλγερία και η Παλαιστίνη. Πρόσθετο προσωπικό θα μπορούσε να σταλεί στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μέσω της ΕΕ και του ΟΗΕ, σύμφωνα με αναφορές. Ενώ η πλειονότητα των καταστροφών και των θυμάτων των σεισμών εντοπίζεται στην Τουρκία, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία ήταν ήδη τεταμένη πριν από την καταστροφή, μειώνοντας την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες του σεισμού.
Πολλές από τις κυβερνητικές και ιδιωτικές ομάδες που βοηθούν την Τουρκία φέρνουν μαζί τους εκπαιδευμένους σκύλους έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με τις αναφορές, η ελβετική υπηρεσία διάσωσης Redog έστειλε έως και 14 σκύλους, ενώ μονάδες με εκπαιδευμένους σκύλους έστειλαν Κροατία, Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές χώρες έχουν επίσης στείλει ή υποσχεθεί δωρεές ιατρικού εξοπλισμού, προμήθειες έκτακτης ανάγκης ή οικονομική βοήθεια.
You will find more infographics at Statista