Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε το World Economic Outlook τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας μια ελαφρώς λιγότερο ζοφερή εικόνα από ό,τι πριν από τρεισήμισι μήνες, καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί το 2022, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές και η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ηπιότερη από τις αρχικές προσδοκίες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προοπτικές είναι ρόδινες, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες αντιξοότητες. Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η επιβράδυνση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται τώρα να μειωθεί από 3,4% το 2022 σε 2,9% φέτος, πριν ανακάμψει στο 3,1% το 2024. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2023 είναι υψηλότερη από την εκτίμηση του Οκτωβρίου 2,7%, καθώς το ΔΝΤ βλέπει πολύ λιγότερες χώρες να αντιμετωπίζουν ύφεση φέτος και δεν αναμένει πλέον παγκόσμια ύφεση. Ένας από τους λόγους πίσω από τις προσεκτικά αισιόδοξες προοπτικές είναι η τελευταία πτωτική τάση του πληθωρισμού, η οποία υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφώθηκε το 2022.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 6,6% το 2023 και στο 4,3% το 2024, παραμένοντας υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα περίπου 3,5 %, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από το 8,8% που παρατηρήθηκε το 2022.
Ανθεκτική η ανάπτυξη
«Η οικονομική ανάπτυξη αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτική το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με ισχυρές αγορές εργασίας,
ισχυρή οικιακή κατανάλωση και επιχειρηματικές επενδύσεις και καλύτερη από την αναμενόμενη προσαρμογή στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη»,
έγραψε ο Pierre-Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύτηκε μαζί με την έκθεση.
«Ο πληθωρισμός, επίσης, παρουσίασε βελτίωση, με τα συνολικά μέτρα να μειώνονται τώρα στις περισσότερες χώρες —ακόμη και αν ο δομικός πληθωρισμός, που αποκλείει τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, δεν έχει κορυφώσει σε πολλές χώρες».
Οι κίνδυνοι για τις τελευταίες προοπτικές παραμένουν προς τα κάτω, σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω, ο πληθωρισμός συνεχίζει να απαιτεί αυστηρές νομισματικές πολιτικές και η ανάκαμψη της Κίνας από τις διαταραχές του Covid-19 παραμένει εύθραυστη.
Στα θετικά, οι ισχυρές αγορές εργασίας και η σταθερή αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση των καταναλωτών, ενώ η χαλάρωση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού και να περιορίσει την ανάγκη για περισσότερη νομισματική σύσφιξη.
Εν κατακλείδι, ο Γκουρίνχας ζητά πολυμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση «των δυνάμεων του γεωοικονομικού κατακερματισμού». «Αυτή τη φορά, η παγκόσμια οικονομική προοπτική δεν έχει επιδεινωθεί», γράφει. «Αυτά είναι καλά νέα, αλλά όχι αρκετά. Ο δρόμος της επιστροφής προς την πλήρη ανάκαμψη, με βιώσιμη ανάπτυξη, σταθερές τιμές και πρόοδο για όλους, μόλις αρχίζει».
You will find more infographics at Statista