if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Επεισόδιο με πραγματικά πυρά στο Φαρμακονήσι

Επεισόδιο που έφτασε μέχρι και στη χρήση πραγματικών πυρών για προειδοποίηση σημειώθηκε μεταξύ σκάφους του ελληνικού Λιμενικού και τουρκικής ακταιωρού εντός ελληνικών χωρικών

Επεισόδιο που έφτασε μέχρι και στη χρήση πραγματικών πυρών για προειδοποίηση σημειώθηκε μεταξύ σκάφους του ελληνικού Λιμενικού και τουρκικής ακταιωρού εντός ελληνικών χωρικών

Επεισόδιο που έφτασε μέχρι και στη χρήση πραγματικών πυρών για προειδοποίηση σημειώθηκε μεταξύ σκάφους του ελληνικού Λιμενικού και τουρκικής ακταιωρού εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό δέχθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.

Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

Auditor’s note: Ερμηνείες

Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν ανησυχία καθώς ακολουθούν δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Ταγίπ Ερντογάν για τον προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών, που φαίνεται ότι θα συμπίπτουν ή ότι θα υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενες περίοδοι. Επίσης, έπεται δηλώσεων για σκληρή απάντησης της Τουρκίας στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ανατολικά της Κρήτης, Ο Ιμραπχίμ Καλίν αν και φάνηκε να κλιμακώνει ρητορικά, εν τούτοις αποκλιμάκωσε την ένταση βγάζοντας από το τραπέζι την απειλή του casus belli για τη συγκεκριμένη περιοχή.Υπ αυτό το πρίσμα, η κλιμάκωση σε επιχειρησιακό επίπεδο, από το τουρκικό λιμενικό θα μπορούσε να αποτελεί είτε επίδειξη δύναμης και αλαζονείας, είτε κίνηση με στόχο τον Ταγίπ Ερντογάν. Από ελληνικής πλευράς, το Λιμενικό Σώμα έδειξε ότι έχει πλέον περιορίσει τα όρια ανοχής και έχει ευαισθητοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής, θέλοντας έτσι να αποτρέψει εκτράχυνση των προκλήσεων σε επίπεδα που δύσκολα θα είναι δυνατόν να ελεγχθούν αναδρομικά.

Σε αυτή την περίοδο αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, καθώς η ένταση ανεβαίνει μεν, ελεγχόμενα δε και μάλιστα αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από θύλακες εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν ατζέντα, προεκλογικά, τόσο στον Ταγίπ Ερντογάν όσο και στην αντιπολίτευση αποτελεί σενάριο που πάντα λαμβάνεται υπόψη σε ευαίσθητες στιγμές.

Τουρκικά drones πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, στις 14:47, πάνω από την Παναγιά, στις 14:50 πάνω από τις Οινούσσες και στις 14:51 εκ νέου πάνω από την Παναγιά στα 19.000 πόδια.

Νωρίτερα, στις 14:44, το ίδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει υπερπτήση πάνω από την Παναγιά, στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version