Στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν τις ευρωπαϊκές αγορές τα αυστηρά μηνύματα που έστειλαν οι κεντρικές τράπεζες Fed και ΕΚΤ Τετάρτη και Πέμπτη, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» ρευστότητα και να μειώνουν κατακόρυφα τα ρίσκα τους, μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα επικρατούσας ευφορίας.
- Τα αυστηρά μηνύματα από Fed και ΕΚΤ οδηγούν σε μπαράζ ρευστοποιήσεων
- Απώλειες άνω του 3% στην Ευρώπη, μεγάλη πτώση και στη Wall Street
- Άμυνες και αναχώματα στο Χ.Α. που κράτησε τις 915 μονάδες
- Στήριγμα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα βρήκε ο Γ.Δ.
Τόσο ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Παουελ όσο και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξαν άτεγκτη στάση σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα εφαρμοστεί στο θέμα των επιτοκίων και μπορεί να κατέβασαν μερικώς το ρυθμό αύξησης από 0,75% σε 0,50%, εντούτοις ξεκαθάρισαν ότι είναι πολύ μακριά οποιαδήποτε σκέψη για διακοπή της αύξησης των επιτοκίων.
Έτσι, οι αγορές αφομοιώνουν τις προσδοκίες και τα σενάρια της ΕΚΤ, για παρατεταμένα υψηλό πληθωρισμό, μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, εμπεδωμένη αβεβαιότητα και την άμεση ανάγκη για επενδύσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις για τον έλεγχο των τιμών ενέργειας.
Συνάμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξησαν επίσης τα επιτόκια κατά 50 bps στα υψηλότερα από το 2008, σηματοδοτώντας ότι θα χρειαζόταν περισσότερη σύσφιξη για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο. Χθες Τετάρτη η Fed, πρώτη, ανέβασε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ωθώντας επίσης υψηλότερα και το επιτοκιακό ταβάνι.
Μπορεί λοιπόν οι κεντρικές τράπεζες να έριξαν λίγο το ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων, όμως ανέβασαν το… ταβάνι, διευρύνοντας παράλληλα και το χρόνο του συνολικού κύκλου αυτών των αυξήσεων, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα – ξανά – στις αγορές.
Η εικόνα των αγορών
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες πιέστηκαν σημαντικά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και εβδομάδες. Οι δείκτες DAX, CAC 40 και FTSE MIB υποχώρησαν άνω του 3%, με το γερμανικό να χάνει άνω των 470 μονάδων, το γαλλικό να χάνει άνω των 200 μονάδων και τον ιταλικό να υποχωρεί περίπου 850 μονάδες.
Ο FTSE 100 υποχώρησε άνω του 0,90%, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε κοντά στο 1,70%, ενώ στο -2,85% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.
Την ίδια ώρα, μεγάλες απώλειες σημειώνουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street με τον Nasdaq να υποχωρεί άνω του 3% χάνοντας 340 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 2,56% έχοντας χάσει τις 4.000 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κοντά στις 800 μονάδες έχοντας πέσει στην περιοχή των 33.190 μονάδων.
Καλύτερη εικόνα στο Χ.Α.
Καλύτερη ήταν η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε στις 917,10 μονάδες με απώλειες 0,71%, βγάζοντας κάποιες άμυνες και αναχώματα. Στήριξη στο Γ.Δ. με κίνηση σε θετικό έδαφος έδωσαν μετοχές με ισχυρή επιρροή όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ πτώση άνω του 2% είχαν οι Coca Cola HBC, Alpha Bank, Viohalco και Σαράντης. Απώλειες άνω του 1% είχαν οι Jumbo, Quest Συμμετοχών, Μυτιληναίος, Πειραιώς και ElvalHalcor.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.226,42 μονάδες με απώλειες 0,73%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.399,02 μονάδες με πτώση 0,84%, ενώ ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 1,18% δέχτηκε ο τραπεζικός δείκτης που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 630,06 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν μειωμένες συναλλαγές καθώς διακίνησαν μόλις 12,59 εκατ. ευρώ, ο Lagre Cap διακίνησε 52 εκατ. ευρώ και ο Mid Cap έκανε τζίρο 1,82 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η διόρθωση στις διεθνείς αγορές, το ζητούμενο για την ελληνική αγορά είναι να κρατήσει το όριο των 900 μονάδων.