Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αν και αναπτύχθηκε σε ετήσια με ρυθμό 2,8%. Το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί τελικά με 0,6% σε τριμηναία βάση το προγούμενο τρίμηνο.
Αυτή ήταν η πρώτη συρρίκνωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εν μέσω επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών. Τόσο η κατανάλωση των νοικοκυριών (-0,1% έναντι 0,2% το δεύτερο τρίμηνο) όσο και οι κρατικές δαπάνες (-0,6% έναντι 0,2%) μειώθηκαν ενώ οι πάγιες επενδύσεις παρέμειναν υποτονικές (0,1% έναντι -0,1%).
Στο μεταξύ, η καθαρή εξωτερική ζήτηση συνέβαλε αρνητικά στο ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές (-3,3% έναντι 0,4% το δεύτερο τρίμηνο) μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές (-0,3% έναντι 5,6% το δεύτερο τρίμηνο).
Ανάπτυξη σε ετήσια βάση
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8%, το λιγότερο σε έξι τρίμηνα, μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη μέτρηση 7,1% την προηγούμενη περίοδο. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,6% φέτος χάρη στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από τον τουρισμό και τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η παραγωγή θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2023, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός φαίνεται ότι πλήττουν την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ
Σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά παρέμεινε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να επεκτείνεται με ρυθμό 2,8% σύμφωνα τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ με +2,8%, σημαντικά όμως συγκρατημένη -όπως άλλωστε προβλεπόταν- σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.
Η πορεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου συμβαδίζει, πάντως, με τις προβλέψεις και του προϋπολογισμού, που θεωρεί ότι το ΑΕΠ για το σύνολο του έτους θα κλείσει στο 5,6% (η ΤτΕ το προβλέπει στο 6,2%).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να στηρίζεται στην κατανάλωση, η οποία σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,6%, ενώ από τρίμηνο σε τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 0,6%.
Το δεύτερο στοιχείο που συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 7,7%, ενώ διατήρησαν τη θετική τους τάση και από το δεύτερο τρίμηνο στο τρίτο με αύξηση 0,1%.
Ανάλογη τάση διατήρησαν και οι εξαγωγές, οι οποίες σε ετήσια βάση ήταν αυξημένες, αλλά σε τριμηνιαία βάση πτωτικές.
Σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο η αύξηση ήταν 0,9%, αλλά σε σχέση με το φετινό δεύτερο τρίμηνο έπεσε σημαντικά κατά 3,3%, αντανακλώντας τη γενικότερη οικονομική συγκράτηση που καταγράφεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι σε αυτό το πτωτικό ποσοστό «κρύβεται» αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 3% και μείωση των εξαγωγών προϊόντων κατά 0,3%
Τέλος, και οι εισαγωγές παρουσίασαν σημαντική αύξηση 5,2% σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο, αλλά και μικρή μείωση 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Οι επιδοτήσεις στην ενέργεια έκοψαν τη φόρα
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το γ’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,8%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το γ’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2021.