Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι… εκρηκτικό. Το ενεργειακό μπορεί να μοιάζει σε ύφεση αλλά τα φαινόμενα απατούν. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν σήμερα οι εργασίες του World LNG Summit που διεξάγεται στην Αθήνα.
Αυτό συνεπάγεται ότι το σκηνικό εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και το ειδικά του φυσικού αερίου δεν έχει παρέλθει. Οι τιμές θα ανέβουν ξανά… το πόσο εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα κατανάλωσης και την ταχύτητα επανάκαμψης των οικονομιών στην Ασία.
Καθώς οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω αγωγών περιορίζονται, η Ευρώπη αγοράζει μαζικά ρωσικό LNG. Επίσης, οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται LNG από τις ΗΠΑ και ασιατικές αγορές. Καθώς όμως η Κίνα θέλει να επιταχύνει και οι ασιατικές αγορές επίσης, ο ανταγωνισμός για φορτία θα γίνεται έντονος και σε κρίσιμες στιγμές μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός, προκαλώντας ράλι στις τιμές.
Τούτων δοθέντων, οι ενεργειακοί όμιλοι και οι ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα και διεθνώς τα γνωρίζουν και ανταγωνίζονται για μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Στον ίδιο ανταγωνισμό εμπλέκονται και αρκετές χώρες. Ωστόσο, καθώς τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης παραμένουν ελλιπή και υπό διαρκή αναθεώρηση, οι συμφωνίες προμηθειών είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν επενδύσεις που θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την δυναμικότητα.
Έτσι, οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών αναδεικνύονται σε μείζονα τάση και τα κόστη ανεβαίνουν.
Εκτός ενεργειακών, το 2022 εξελίσσεται σε χρονιά των τραπεζών στην Ελλάδα. Αναβαθμίσεις και deals τροφοδοτούν διαρκή κινητικότητα στον κλάδο και περιμετρικά του. Οι συστημικές ανασαίνουν πιο ελεύθερα και οι μη-συστημικές αναζητούν χώρους και… επενδυτές.
Η Παγκρήτια και οι νύφες της
Έτσι, μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από το τραπεζικό σύστημα, τη θέση του και με προοπτικές για μεγαλύτερα σχήματα, καταλαμβάνουν οι εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης με μπροστάρη τον Αλέξανδρο Εξάρχου.
Η Παγκρήτια, αναμένει ακόμη το fit and proper από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ, ώστε να οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα όμως, τρέχουν οι εξελίξεις, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν αναλάβει κανονικά…
Έτσι, αναδιαπραγματεύονται τα deals για τα κόκκινα δάνεια, την συγχώνευση με τη Χανίων -που δεν φαίνεται να περπατάει- και μελετούν και νέες κινήσεις. Τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει κλείσει το deal με τη Σερρών. Αυτό όμως δεν είναι το μεγάλο deal που λέγαμε χθες.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τράπεζα που έλκει το όνομά της από θάλασσες… Εκεί δεν μιλάμε για ολική συγχώνευση αλλά για τύπου στρατηγική συμμετοχή, καθώς υπάρχει λόγος η τράπεζα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη να διατηρήσει τον διακριτό της χαρακτήρα…
Attica Bank: Η Βρεττού έχει σχέδια και αναζητά πρόσωπα και λύσεις
Η Ελένη Βρεττού, η CEO της Attica Bank, είναι γρήγορη, διασυνδεδεμένη και θέλει να κάνει πράγματα. Η βούληση όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται χαρτιά που ακόμα δεν έχει στα χέρια της, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να μένουν ημιτελείς. Για τη σύγκρουση με την έτερη CEO Ειρήνη Μαρακουδάκη έχουμε γράψει, πριν κάτσει η κυρία Βρεττού στην καρέκλα της.
Τώρα, τα media επικεντρώνουν τα πυρά τους στο Ellington fund, του οποίου επιλογή είναι η Μαραγκουδάκη. Και τί λένε τα media; “Βάλτε πραγματικά λεφτά ή φύγετε…” Όμως ούτε αυτοί ξέρουν τι εννοούν. Στην πραγματικότητα το ζήτημα δεν είναι να φύγει η Ellington αλλά να συναινέσει στην αναδιαπραγμάτευση των όρων που έχει κλειδώσει. Κοινώς να δώσει τα κλειδιά στην Βρεττού, ώστε να μπορέσει αυτή με τη σειρά της, να πείσει τους εν δυνάμει επενδυτές ότι δεν υπάρχουν εμπόδια και νάρκες μπροστά.
Επειδή ακόμα και τα εμπόδια της Ellington να έβγαζε, τις νάρκες δεν μπορεί να τις εντοπίσει ακόμα, γι αυτό η Ελένη κινείται στρατηγικά… Ξεκινάει τις προσλήψεις. Ψάχνει στελέχη -δικά της- για καίριες διευθύνσεις της Attica Bank στα κεντρικά και τη Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά, αναζητά τέσσερις τραπεζίτες… λαγονικά.
Δεν ξέρουμε αν έχει αναθέσει τη δουλειά σε head hunters ή τους ψάχνει μόνη… Για να φέρει όμως στελέχη τέτοιου επιπέδου, είτε θα πάρει συνταξιούχους… είτε θα πρέπει να προσφέρει πακέτα απολαβών που θα αξίζουν τον κόπο και εξασφαλίσεις… Τα πρόσωπα που θα φέρει θα δείξουν αν έχει πραγματικά δύναμη στην τράπεζα.