Με ανανεωμένη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος των επιχειρηματικών και πολιτικών λόμπι στην Ευρώπη, καθώς η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο μοιάζει “εικονική”, καθώς στα επίπεδα που τοποθετείται ο μηχανισμός ενεργοποίησης που προϋποθέτει την καθιστούν ανεφάρμοστη.
Η προσπάθεια της Κομισιόν να συμβιβάσει τις απαιτήσεις των 15 που ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, του πράσινου λόμπι που δεν θέλει να αλλάξει η διάρθρωση της αγοράς και οι στόχοι μετάβασης, καθώς της αναγκαιότητας να διατηρηθούν ανοιχτές οι ροές και να μην υπονομευθεί η δυνατότητα προσέλκυσης φορτίων από το εξωτερικών, οδήγησε μια μάλλον δυσλειτουργική πρόταση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ αυτά που θα λύσει.
Για την ώρα, πάντως, η Κομισιόν έδωσε χώρο για μια ακόμη σύγκρουση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πετώντας κατ ουσία το μπαλάκι στον Σαρλ Μισέλ και τη νέα γραμματέα του Συμβουλίου για να επιτύχουν συγκλήσεις. Ακριβώς γι αυτό, η πρόταση της Επιτροπής δεν είναι μόνο ανεφάρμοστη, αλλά φαίνεται ότι στόχος δεν ήταν να προχωρήσει αλλά να αντιμεταθέσει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις.
Auditor’s note: Η σύγκρουση των λόμπι
Η σύγκρουση Κομισιόν – Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προτάσεις, τις καθυστερήσεις και τη στρατηγική που θα διέπει τις λύσεις έχει γίνει αντιληπτή από καιρό. Το Crisis Monitor έχει αναδείξει την ατζέντα του πράσινου λόμπι των Βρυξελλών, το οποίο επιμένει στη διατήρηση του τρόπου υπολογισμού της τιμής, τη διάρθρωση της ενεργειακής αγοράς και του μίγματος ενέργειας στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, ολοένα μεγαλύτερος αριθμός χωρών του Συμβουλίου ζητούν αλλαγή της πράσινης ατζέντας, διευκόλυνση επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και μηχανισμούς σταθεροποίησης της αγοράς.
Η ομάδα των 15
Η πρόταση για έναν διορθωτικό μηχανισμό στο TTF, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη, δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς κρίθηκε από την πλειοψηφία των κρατών ως ανεπαρκής και λανθασμένη, δίχως ρεαλιστικές προοπτικές εφαρμογής.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο μαζί με άλλες 11 χώρες επιθυμούν αρχικά την μείωση του πλαφόν στο ολλανδικό TTF κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ανάλογη προσαρμογή των λοιπών όρων. Σε αυτό αντιτίθεται η Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι θα πλήξει την ασφάλεια εφοδιασμού.
Η Κομισιόν προτείνει την επιβολή ενός προσωρινού μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών στο TTF θα ξεπερνά τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 15 ημέρες και ταυτόχρονα η διαφορά της τιμής spot στο TTF και της τιμής spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ξεπερνά τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών.
Οι επικριτές της πρότασης αναφέρουν ότι οι όροι ενεργοποίησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ο μηχανισμός υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, οπότε και παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.
Στο σημερινό συμβούλιο Ενέργειας θα συζητηθούν δύο ακόμη προτάσεις, που αφορούν αφενός τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού και αφετέρου την επιτάχυνση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ.
Οι 15 χώρες ζητούν να εγκριθούν μαζί και οι 3 κανονισμοί σε ένα επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή στις 13 Δεκεμβρίου και όχι στο τακτικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 19 του μήνα.