Σχεδόν το σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας θα εκπροσωπηθεί στο φετινό AMVER Awards Gala Dinner, μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκδηλώσεις του κλάδου, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental για να τιμήσει όλα τα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, καθώς και τα πλοία που έσπευσαν για τη διάσωση πλοίων και πληρωμάτων που βρέθηκαν σε κίνδυνο.
Η ετήσια εκδήλωση των βραβείων AMVER στην Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από το Propeller Club του Πειραιά σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια.
Το Σύστημα AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue) παρακολουθεί τις πορείες των πλοίων, εντοπίζει πιθανά προβλήματα και ενημερώνει άλλα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προσεγγίσουν και να παράσχουν βοήθεια. Η ιδέα για αυτό το Σύστημα έγινε πραγματικότητα επίσημα στις 15 Απριλίου 1958, με τις προσπάθειες της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων εκπροσώπων της εμπορικής ναυτιλίας.
Ο Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club, Πειραιά και Αντιπρόεδρος του International Propeller Club of the United States, δήλωσε: «Από το 2000 έως σήμερα, σχεδόν 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER και πολλές από αυτές τις διασώσεις οφείλονται στις ανιδιοτελείς και αλτρουιστικές προσπάθειες των Ελλήνων ναυτικών και των ελληνικών πλοίων».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την 30ή επέτειο των βραβείων AMVER στην Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο που αξίζει να τιμηθεί αναλόγως. Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση του κλάδου της εμπορικής ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο στην ιδέα των βραβείων έχει μετατρέψει την τελετή απονομής τους σε θεσμό, από την πρώτη διοργάνωση, το 1992, όταν απονεμήθηκαν βραβεία AMVER σε 45 ελληνικές εταιρείες».
«Σήμερα, είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που βρισκόμαστε στην προνομιακή θέση να τιμήσουμε 247 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία τους που συμμετέχουν εθελοντικά στο Πρόγραμμα κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες έλαβαν περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER μόνο πέρυσι, αποτελεί απόδειξη της ηγετικής θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα», κατέληξε ο κ. Φραγκούλης.
Περισσότερα από 11.000 διεθνή πλοία συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER και κατά μέσο όρο 6.300 πλοία προστίθενται στο δίκτυο AMVER κάθε μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής του AMVER Center λαμβάνει καθημερινά πάνω από 40.000 μηνύματα AMVER.
Σχετικά με το Propeller Club του Πειραιά
Η ιδέα για το Propeller Club ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1922, από μια ομάδα επαγγελματιών που ασχολούνταν με τον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας. Αποφάσισαν να συναντώνται τακτικά για να συζητούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτές οι συναντήσεις οδήγησαν στην ίδρυση του Propeller Club των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο την προώθηση της αμερικανικής εμπορικής ναυτιλίας και της διεθνούς ναυτιλίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσω του θαλάσσιου εμπορίου. Το όνομα «Propeller» συμβολίζει την πρόωση, την κινητήρια δύναμη που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Λέσχης. Τα κεντρικά γραφεία του International Propeller Club βρίσκονται στο Fairfax της Βιρτζίνια και σήμερα υπάρχουν 72 Club σε όλο τον κόσμο.
Το International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ναυτιλιακούς θεσμούς στη χώρα μας. Ιδρύθηκε το 1935 και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό Propeller Club ανάμεσα σε ένα δίκτυο 72 αντιστοίχων διεθνώς. Οι βασικοί του σκοποί είναι η προώθηση, προαγωγή και υποστήριξη της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας και των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό, ενώ επιτελεί και ένα πλούσιο κοινωνικό έργο προς την ελληνική κοινωνία με δωρεές και παροχή υποτροφιών σε σπουδαστές που έχουν διακριθεί σε ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια.
Μάθετε περισσότερα στο https://propellerclub.gr
Σχετικά με το Σύστημα AMVER
Η ανάγκη για το Σύστημα AMVER έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της καταστροφής του Τιτανικού, το 1912. Καθώς οι φωτοβολίδες κινδύνου από τον Τιτανικό φώτισαν τον ουρανό, τα διερχόμενα πλοία τις θεώρησαν μέρος των εορτασμών επί του πλοίου. Δεν ήξεραν ότι το πλοίο μόλις είχε χτυπήσει ένα παγόβουνο.
Αυτό υπογράμμισε την ανάγκη παρακολούθησης των πλοίων, εντοπισμού πιθανών προβλημάτων και κλήσης πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή για βοήθεια. Αλλά αυτή ήταν μια ιδέα που έγινε πραγματικότητα μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπολογιστών. Το Σύστημα AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue) παρακολουθεί τις πορείες των πλοίων, εντοπίζει πιθανά προβλήματα και ενημερώνει τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να προσεγγίσουν και να παράσχουν βοήθεια. Η ιδέα έγινε πραγματικότητα στις 15 Απριλίου 1958, με τις προσπάθειες της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων εκπροσώπων της εμπορικής ναυτιλίας.
Αρχικά γνωστό ως το Σύστημα (AMVER), τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Ιουλίου 1958.