if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μεγάλα κέρδη για τις ευρωαγορές και τρίτη ανοδική εβδομάδα

Ανοδικά για τρίτη σερί εβδομάδα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την επιδείνωση του κλίματος διεθνώς και την υπαναχώρηση της Wall Street, καθώς η προοπτική επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναθερμαίνει τα σενάρια για ανάκαμψη του ευρώ.

Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενθάρρυνε τις προσδοκίες για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι δεν θα αφήσουν τον υψηλό πληθωρισμό να παγιωθεί. Ταυτόχρονα, οι έρευνες PMI υπηρεσιών για μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης υποδηλώνουν επικείμενη ύφεση.
Στο μέτωπο των εγχώριων δεδομένων, η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στη Γαλλία επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Δυναμικό ήταν το φινάλε στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη αναφοράς Stoxx 600 να ανακάμπτει σχεδόν 2%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό επτά εβδομάδων μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις με απώλειες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις τελευταίες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας και τα σταθερά εταιρικά κέρδη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να σφίξει τη νομισματική πολιτική γρηγορότερα εάν δει σημάδια πληθωρισμού να γίνονται πιο επίμονες. Οι δηλώσεις ακολούθησαν επιθετικά σχόλια από τον πρόεδρο της Fed Πάουελ την Πέμπτη, ενώ η BoE άρχισε να χαλαρώνει.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα αποτελέσματα της Societe Generale και της Intesa Sanpaolo ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ενώ η Telefonica επανέλαβε τη χρηματοοικονομική καθοδήγηση και τις δεσμεύσεις της για μερίσματα για ολόκληρο το έτος.

Πάρτι σε Φρανκφούρτη και Παρίσι

Ο DAX σημείωσε άνοδο 1,6% σε εβδομαδιαία βάση, κυρίως εξαιτίας της συνεδρίασης της Παρασκευής, καθώς έγραψε κέρδη 2,5%.

Ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,8% για να κλείσει στις 6.416 μονάδες την Παρασκευή, το υψηλότερο από τις 19 Αυγούστου, ενισχυμένος από τις μετοχές πολυτελείας και τις εταιρίες χάλυβα λόγω της σπέκουλας για χαλάρωση των περιορισμών Covid στην Κίνα. Επίσης, μια έκθεση ανέφερε ότι η Kering βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της μάρκας μόδας Tom Ford. Εν τω μεταξύ, η Societe Generale ενισχύθηκε κατά 2,6% αφού τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και μια νέα παρτίδα οικονομικών δεδομένων.

Ο CAC 40 ενισχύθηκε 2,3% αυτή την εβδομάδα.

Ράλι και στην Αγγλία

Οι μετοχές στο Λονδίνο ανέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή, με τον FTSE 100 να κλείνει πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 7.300 μονάδων για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες, καθώς τα βαριά χαρτιά εκτινάχθηκαν παρακολουθώντας τις τιμές των εμπορευμάτων. Οι εταιρίες εξόρυξης Anglo American και Rio Tinto ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους στον δείκτη, με άνοδο 12% και 8%.
αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές επευφημούσαν την είδηση ​​ότι η Κίνα θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς που προκάλεσε ο κορονοϊός τους επόμενους μήνες.

Ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο άνω του 4% αυτή σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν την τελευταία απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη από το 1989, καθώς επιδιώκει να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, σε μια θετική νότα για τους επενδυτές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν ότι το κόστος δανεισμού ήταν πιθανό να αυξηθεί λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

Σε υψηλά 5μηνου η αγορά του Μιλάνου

Ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε 2,5% υψηλότερα στις 23.280 την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 3% την εβδομάδα, που τον οδήγησε σε υψηλά 5μήνου.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν μια παρτίδα μακροοικονομικών δεδομένων. Τα στοιχεία PMI έδειξαν ότι ο ιταλικός ιδιωτικός τομέας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 22 μηνών, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ ανέκαμψε ορισμένες από τις απώλειές του αυτή την εβδομάδα μετά από μια μικτή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που πίεσε το δολάριο. Οι μάρκες πολυτελείας και οι μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν τα κέρδη στο Μιλάνο μετά τις φήμες ότι η Κίνα μπορεί να απομακρυνθεί από την πολιτική της για μηδενικό Covid, υποστηρίζοντας τις μετοχές της Moncler να ξεπεράσουν το 7% και την STMicroelectronics να προσθέσει 3,4%.

Ο βαρέων βαρών χρηματοοικονομικός τομέας σημείωσε επίσης καλύτερες επιδόσεις αφού ο μεγαλύτερος δανειστής της Ιταλίας Intesa Sanpaolo ανέφερε ισχυρά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, προσθέτοντας 5% στις μετοχές του αυτή τη συνεδρίαση.

Μεγάλα κέρδη για τις ευρωαγορές και τρίτη ανοδική εβδομάδα
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version