if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Κομισιόν βλέπει ρίσκο υποδομών – Ζητά αύξηση των μέτρων ασφάλειας

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα προκαλέσουν ντόμινο που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών για τον τελικό καταναλωτή μεσούσης της ενεργειακής κρίσης

risk

Risk with businessman holding a tablet computer on a dark vintage background

Ρίσκα στην ασφάλεια υποδομών εντοπίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον αντίκτυπο από την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας. Συνδυαστικά, όμως η αναγνώριση του κινδύνου και τα μέτρα για τον περιορισμό του αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύπλευρες αυξήσεις κόστους, οι οποίες θα έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στις τιμές.

Διεργασίες στην κατεύθυνση εκπόνησης σχεδίου για την ενίσχυση της ασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές, βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται γνώση εμπιστευτικών εγγραφών. Η κίνηση αυτή ακολουθεί το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, για το οποίο υπάρχουν από την αρχή διαρροές που δείχνουν στη Ρωσία, αλλά δεν έχει υπάρξει προσδιορισμός δραστών και ενορχηστρωτών επισήμως.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των ζωτικών υποδομών από πράξεις δολιοφθοράς, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επισημάνει την ευπάθεια του μπλοκ.

Η Κομισιόν, αναμένεται να απευθύνει αυτή την εβδομάδα στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία και τις βασικές υποδομές για τεστ αντοχής,
ξεκινώντας από την ενέργεια και ακολουθούν άλλοι τομείς υψηλού κινδύνου όπως οι επικοινωνίες, οι μεταφορές και το διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.

Το μπλοκ θα δημιουργήσει επίσης ένα «σχέδιο» χαρτογράφησης του πώς θα ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αυτόματα την αναγνώριση αύξησης του ρίσκου για τις υποδομές, γεγονός που θα πυροδοτήσει αλληλουχία αυξήσεων, πρώτα στα ασφάλιστρα, εν συνεχεία στα κόστη προστασίας και εν τέλει και σωρευτικά αυξήσεις τιμών.

Η συγκυρία

Τα μέτρα έρχονται καθώς η ΕΕ σπεύδει να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με την Επιτροπή να προτείνει τον τελευταίο γύρο κανονισμών για τον μετριασμό της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα. Η Κομισιόν αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν φόβοι ρωσικών αντίμετρων, για την υπονόμευση της πολιτικής απεξάρτησης, χωρίς όμως να προσδιορίζει τους στόχους και την υφή τους.

Σε ξεχωριστό σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος, η Επιτροπή θα προσδιορίσει επίσης πού αντιμετωπίζει κινδύνους κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι έχουν αυξηθεί καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο γίνεται πιο αποκεντρωμένο εν μέσω της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μπλοκ σκοπεύει να προτείνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων στα δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου από το επόμενο έτος, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg News.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version