Καταχνιά. Αυτό βλέπουν οι επενδυτές στις αγορές αξιών, όσο οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σε δυσθεώρητα ύψη και γι’ αυτό κατάφεραν να αντιδράσουν την Τετάρτη, μετά την προαναγγελία παρέμβασης της Bank of England. Οι καταλύτες είναι και θα παραμείνουν οι ίδιοι. Οι αγορές έχουν τεθεί σε war mode και δύσκολα εκπλήσσονται από τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα. Προβληματίζονται όμως από τα νέα, αντιδρούν σε κομβικά γεγονότα και δεν έχουν όρεξη για ρίσκο.
- Με ισχυρές απώλειες 8% φεύγει ο Σεπτέμβριος στο Χρηματιστήριο
- Νέο ξεπούλημα διεθνώς, οι επενδυτές μειώνουν τα ρίσκα παντού
- Κοντά στα χαμηλά τελευταίων ετών ο Γενικός Δείκτης
- Για 5η συνεχή ημέρα έκλεισε κάτω από τις 800 μονάδες ο Γ.Δ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα τα περιθώρια διαφοροποιήσεων από αγορές όπως το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπάρχουν, αλλά απαιτούν συντονισμένη δράση σε πολλά επίπεδα. Τα ομόλογα, όχι μόνο τα ελληνικά, έχουν γκρεμιστεί κανονικά και οι αποδόσεις έχουν πάρει φωτιά
Το κλίμα διεθνώς παραμένει ιδιαιτέρως διαταραγμένο με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» ρευστότητα και να προστατεύουν τα χαρτοφυλάκιά του με συντηρητικό hedging, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση ή εμφανιστούν καταλύτες που θα φωτίζουν έστω και μερικώς την προοπτική, δίνοντας momentum.
Auditor’s note: Υπάρχουν… εξηγήσεις
Αν και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας φαίνεται να επιδιώκει κάτι τέτοιο με την κυβέρνηση, το timing δεν ευνοεί. Έτσι, χωρίς φρέσκο χρήμα στις προθήκες, με αρκετό άγχος, αμυντικές στρατηγικές και με τις ενεργειακές και τις τράπεζες να μην ξέρουν τί ξημερώνει, η πλαγιολίσθηση προς τα χαμηλά του Μαρτίου για το Χ.Α, μπορεί να μην είναι και ό,τι χειρότερο.Σίγουρα, η πτωτική εκτόνωση είναι προσφορότερη για την εκδήλωση αντίδρασης και την αύξηση του τζίρου, η ελληνική αγορά όμως δεν “κυβερνάται” από day ή high freequency traders και επιθετικά χαρτοφυλάκια. Οπότε, τέτοιες αντιδράσεις παρατηρούνται μόνο σε ακραίες καταστάσεις.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από 1,50% έως 2% και τους αμερικανικούς δείκτες να «επιστρέφουν» σήμερα με νέα μεγάλη πτώση ύστερα από τη χθεσινή ανοδική αναλαμπή, ασφαλώς το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, ούτε να χαράξει ανεξάρτητη πορεία.
Καταλύτες
Υπάρχει ένας πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη στο κατώφλι της Ευρώπης, ενώ η ενεργειακή αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία έχει φέρει νέο ντόμινο τεράστιων προβλημάτων, που ίσως μεταγγιστεί και στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας τον προσεχή χειμώνα. Οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν επιθετική νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ενώ ολοένα και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για παγκόσμια ύφεση, εξού και η πτώση μετοχών, πετρελαίου, αερίου και commodities.
Εύλογα λοιπόν τα χρηματιστήρια προεξοφλούν ταχύτερα όλες αυτές τις εξελίξεις, ενώ μεγάλοι δείκτες – οδηγοί του παγκοσμίου επενδυτικού συστήματος περνούν σε καθεστώς bear market. O δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης, ο DAX της Φρανκφούρτης έχασε σήμερα και τις 12.000 μονάδες, ο CAC 50 κινείται πολύ κάτω πλέον από τις 6.000 μονάδες που έως πρόσφατα κρατούσε, ενώ ο Stoxx 600 κινείται προς το χαμηλό των 380 μονάδων.
Στη Wall Street ο Dow Jones κινείται προς τις 29.200 μονάδες, ο S&P 500 απομακρύνεται πολύ από τις 4.000 μονάδες, ενώ ο Nasdaq όχι μόνο έχει χάσει και τις 11.000 μονάδες, αλλά κινείται προς τις 10.700 μονάδες.
Θα δοκιμάσει τα χαμηλά του Μαρτίου;
Εντός αυτών των συνθηκών, το Χ.Α. που όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει έχασε το παγκόσμιο «πάρτι» στις αγορές όλα τα προηγούμενα χρόνια, κινείται προς τα χαμηλά τελευταίων ετών, στα οποία βρέθηκε τόσο λίγο μετά την έναρξη του πολέμου (8 Μαρτίου) όσο και στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, επηρεασμένος τότε από τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Τα στατιστικά
Την Πέμπτη ο Γ.Δ. έκλεισε στις 788,46 μονάδες με απώλειες 0,37%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,58 εκατ. ευρώ. Το μήνα Σεπτέμβριο το Χ.Α. υποχωρεί 7,93%, ενώ σε επίπεδο 9μήνου σημειώνει απώλειες 11,74%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.894,07 μονάδες με πτώση 0,29%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,23% στις 1.249,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 512,49 μονάδες με πτώση 1,17%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου το έκαναν τρεις μετοχές. Ο λόγος για τον ΟΠΑΠ που διακίνησε τζίρο 9,05 εκατ. ευρώ, τον Μυτιληναίο που διακίνησε 8,65 εκατ. ευρώ και τον ΟΤΕ που έκανε συναλλαγές 8,43 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα στο φινάλε άλλαξε συγκριτικά με ό,τι επικρατούσε στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, καθώς μειώθηκαν τα κέρδη και οι περισσότερες μετοχές πέρασαν στο κόκκινο. Κέρδη είχαν μόνο οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 3% είχαν οι Πειραιώς και ElvalHalcor, άνω του 2% έχασαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, Lamda Development και ΕΥΔΑΠ.
Movers & Shakers