Προσπάθεια να αντιστρέψει τους ρόλους και να επιτεθεί στην Ελλάδα στο “γήπεδό της”, στα ανθεώπινα δικαιώματα, έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν με την ομιλία του στον ΟΗΕ, θέλοντας έτσι να κεφαλαιοποιήσει τα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και την αρνητική δημοσιότητα που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα καθώς εφαρμόζει την πολιτική των push-backs σε Έβρο και Αιγαίο.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε αυτή τη φορά το βήμα του ΟΗΕ για να επιτεθεί με ακραίους χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό και τις σχέσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρόεδρος διευρύνει έτσι τα πεδία σύγκρουσης και επιχειρεί να υποσκάψει το status της Ελλάδας ως χώρα-διασώστης που παρέχει καταφύγιο σε πρόσφυγες και να πλήξει το γόητρό της σε διεθνές επίπεδο, στερώντας συμμαχίες και ψυχραίνοντας φιλίες.
Θέτοντας το πάντα μείζον θέμα του προσφυγικού, -το οποίο η Τουρκία έχει πολλάκις κατηγορηθεί ότι εργαλειοποιεί- ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αντιστρέψει το εις βάρος της χώρας του κλίμα. Για να πετύχει η συγκεκριμένη στρατηγική, ο Τούρκος πρόεδρος δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι αφιλόξενη και ότι ακολουθεί παράνομες πρακτικές στο προσφυγικό, αλλά απλά να σπείρει τον σπόρο της αμφιβολίας και να δημιουργήσει κλίμα σκεπτικισμού. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές Ερντογάν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην προσπάθεια προβολής ισχύος του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ενισχύονται από το μπαράζ αποκαλύψεων από διεθνή μέσα ενημέρωσης, για τα push-backs, την έρευνα της OLAF, την κρίση στην Frontex και τις σημειώσεις στην έκθεση του State Department.
Μακάβρια προπαγάνδα
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού και δήλωσε ότι «αυξάνονται οι ελληνικές θηριωδίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ εμείς παλεύουμε να αποτρέψουμε τoυς θανάτους μωρών, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της».
Επιχειρώντας μάλιστα να δώσει δυναμική στην προπαγάνδα, ο κ. Ερντογάν, έδειξε φωτογραφίες νεκρών παιδιών στο ακροατήριο και δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα, ο 4χρονος Aμπντούλ Βαχάμπ και ο 9 μηνών Aσίμ πέθαναν μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε το φουσκωτό τους. Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και ο ΟΗΕ να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά ανέφερε ότι «όσοι κάνουν επίδειξη δύναμης στην περιοχή, δεν είναι ισότιμοι και δεν έχουν σχέση ούτε στρατιωτικά ούτε και πολιτικά, φέρνουν τον εαυτό τους σε γελοία θέση. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων», τόνισε ο κ. Ερντογάν για να προσθέσει: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει την πολιτική της πρόκλησης και της έντασης και να ακούσει τα καλέσματά μας για συνεργασία και υποστήριξη».
Επιθέσεις κορεσμού
Ακολουθώντας τη στρατιωτική τακτική των επιθέσεων κορεσμού, η Τουρκία φαίνεται επιχειρεί ευρείας κλίμακας διπλωματική, πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση κατά της Ελλάδας, υπερθεμαίνοντας τις άμυνες της και εξαντλώντας τα ελληνικά αντίμετρα ώστε να μπορέσει να πλήξει το ισχυρός της χαρτί: Το διεθνές κύρος και την αναγνώριση που απολαμβάνει, ιδιαίτερα από το 2015 και μετά ως η χώρα που όντας στα Μνημόνια διαχειρίστηκε την τεράστια προσφυγική κρίση της Συρίας.
Υπ αυτό το πρίσμα, η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου έρχεται ως συνέχεια άλλων fake news της Αγκυρας, όπως για τους S-300 και για δήθεν παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας.
«Η Τουρκία υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα παγιδευτεί στα παιχνίδια όσων ακολουθούν στρατηγική έντασης με στόχο πολιτικής σκοπιμότητας»,
υπογράμμισε, σε μια προσπάθεια να στρεβλώσει τα γεγονότα και να αντιμεταθέσει τις ευθύνες της κλιμάκωσης και της όξυνσης.
Κυπριακό και μειονοτικό
Ο ίδιος συνέχισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και μίλησε για «καταπίεση κατά των Τουρκοκυπρίων» με τα εμπάργκο, που «πρέπει να σταματήσουν». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».
Η πολύπλευρη και πολυεπίπεδη επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν, που προσπάθησε να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας ως παραβάσεις της Ελλάδας, έχει πολλαπλούς στόχους και αποτελεί μια ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι η Άγκυρα στοχεύει να δημιουργήσει κρίσεις προσεχώς.
Η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ