Πιο επισφαλής είναι (ξανά) η προοπτική επίτευξης λειτουργικής συμφωνίας για την αναβίωση της JCPOA που θα επιτρέψει στο Ιράν την επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου ώστε να κλείσει το κενό που δημιουργούν οι κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποβάθμισε τις πιθανότητες για ταχεία αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, λέγοντας ότι οι πιθανότητες συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων είχαν ατονήσει.
«Είμαι λιγότερο σίγουρος σήμερα από ό,τι πριν από 28 ώρες για τη σύγκλιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Josep Borrell σε
δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
«Αν η διαδικασία δεν συγκλίνει, η όλη διαδικασία βρίσκεται σε κίνδυνο. Εάν ο σκοπός είναι να κλείσει γρήγορα η συμφωνία, δεν πρόκειται να συμβεί».
Τα σχόλια του Μπορέλ απηχούν εκείνα του State Department, το οποίο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απάντηση του Ιράν σε ένα πρόσφατο προσχέδιο της ΕΕ «δεν ήταν εποικοδομητική».
Γιατί έχει κολλήσει
Για την ώρα η διαδικασία φαίνεται να “στολάρει” στις ΗΠΑ, καθώς ο ειδικός διαπραγματευτής του Λευκού Οίκου δεν έχει ενημερώσει ακόμα την αρμόδια επιτροπής του Κογκρέσου, ενώ διατηρεί το παράθυρο για βελτιώσεις ανοιχτό.
Ακόμα όμως κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει στη Γερουσία την αναβίωση της JCPOA αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει, καθώς την αντιμάχονται οι ισραηλινοί, την υπονομεύουν οι Σαουδάραβες και επίκεινται εκλογές για τη Γερουσία.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες δυνάμεις έχουν διαπραγματευτεί με το Ιράν για περισσότερο από ένα χρόνο για να αναβιώσουν μια συμφωνία του 2015 που χαλάρωσε τις κυρώσεις στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων.
Auditor’s note: Και τα ψέματα τακτική είναι
Τέτοιες δηλώσεις και διαρροές βέβαια, μπορεί να εντάσσονται στην ευρύτερη διαπραγματευτική στρατηγική ώστε να αναγκαστεί η Τεχεράνη να υπαναχωρήσει σε συγκεκριμένα σημεία.Υπό την πίεση του εμπάργκο στο δια θαλάσσης εισαγόμενο ρωσικό αργό, τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Gazprom και την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream, καθώς και τα προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, η επάνοδος του Ιράν στον χάρτη των εξαγωγών πετρελαίου μπορεί να αποτελέσει λύση που θα συμβάλλει στη βιώσιμη αποφόρτηση της έντασης.
Αυτή την οπτική, πάντως, στηρίζει και η απρόσμενη απόφαση των OPEC+ να μειώσουν οριακά την παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές, καθώς από τη μια προβλέπουν μείωση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω επιβράδυνσης και από την άλλη αύξηση της προσφοράς λόγω επανένταξης του Ιράν…