if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Απόσυρση πωλητών και νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου έκλεισε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η πλήρης απόσυρση των πωλητών και τα νέα πονταρίσματα βραχυχρόνιας στόχευσης των αγοραστών, οδήγησαν το Γενικό Δείκτη στις 875,47 μονάδες με άνοδο 1,86%.

Η αποκλιμάκωση της πολιτικής – κυβερνητικής κρίσης μετά τις παραιτήσεις των δύο στελεχών την περασμένη Παρασκευή επιτρέπει στην αγορά να γυρίσει ξανά στους πιο άμεσους καταλύτες που οριοθετούν την πορεία του Χ.Α., όπως είναι οι οικονομικές εξελίξεις, τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι επιχειρηματικές εξελίξεις.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Έτσι λοιπόν οι ανακοινώσεις για τη μείωση της ανεργίας τον Ιούνιο συνδυαστικά με την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής έδωσαν ώθηση στους αγοραστές και βελτίωσαν την ψυχολογία της αγοράς, ενώ θετικά συνέδραμε η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Κομισιόν για την τυπική έξοδο της Ελλάδας από την Ενισχυμένη Εποπτεία στις 20 Αυγούστου.

Το Χ.Α. κινούνταν έτσι κι αλλιώς ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όμως η ένταση και η ορμή της ανόδου ενισχύθηκε την τελευταία ώρα και κυρίως το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, όταν ανακοινώθηκε ο μειωμένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι δείκτες της Wall Street άνοιξαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ μετά τις ανακοινώσεις γύρισαν σε ράλι, με τον Dow Jones να κερδίζει άνω των 500 μονάδων ή +1,56%, ο αποκαλούμενος και ως δείκτης των δεικτών, η πιο… βαριά χρηματιστηριακή πυξίδα σε όλο τον κόσμο, ο S&P 500 κερδίζει 1,89% στις 4.200 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 2,49%.

Μέσα σ’ αυτό το θετικό κλίμα οι αγοραστές για ακόμη μια συνεδρίαση είχαν το πάνω χέρι στο χρηματιστήριο, προβαίνοντας σε αγορές τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap. Βεβαίως, οι όγκοι και οι τζίροι δεν επιτρέπουν… πανηγύρια ούτε προσδίδουν ιδιαίτερη ποιότητα στην άνοδο της αγοράς, καθώς ακόμη και στο χώρο του Large Cap υπήρξαν μετοχές, όπως ο ΟΛΠ π.χ. που έκαναν όγκο κάτω των 6 χιλ. τεμαχίων!

H αντίδραση από τα μέσα Ιουλίου

Η αγορά παραμένει εξαιρετικά ρηχή και εύκολα αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με το που θα κατευθυνθούν κάποιες μεγάλες εντολές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουλίου και μετά έχει καταγραφεί μια σημαντικότατη άνοδος, είναι θετικό στοιχείο. Άλλωστε, το ότι εκλείπουν οι πωλητές, δείχνει ότι πίστη για ιδιαίτερα χαμηλότερα επίπεδα δεν υπάρχει, αντιθέτως.

Θυμίζουμε πως η αγορά άρχισε την αντίδρασή της μετά το «κάψιμο» των σεναρίων για πρόωρες εκλογές από τον πρωθυπουργό στα μέσα Ιουλίου, όμως από τα μέσα Ιουλίου ξεκίνησε και η αντίδραση των διεθνών αγορών, που ασφαλώς δεν συνδέεται με τα εγχώρια, εσωτερικής καύσης πολιτικά θέματα.

Οι αγορές διεθνώς δείχνουν – για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια – διάθεση… επιστροφής, παρουσιάζοντας τρομερή ανθεκτικότητα, αν και ακόμη απέχουν σημαντικά από τα υψηλά τους.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και παρά τους πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς του 2022, δείχνει διάθεση υπεραπόδσης έναντι των ξένων δεικτών, ασχέτως αν παρουσίασε αδυναμία υπέρβασης των 950 -970 μονάδων προ μηνών που θα άνοιγαν το δρόμο για τις 1.000 μονάδες.

Πακτωλός κεφαλαίων και «πυρετός» έργων

Για άλλη μια φορά θα επισημάνουμε πως η ελληνική αγορά, έχοντας μείνει έξω από το παγκόσμιο πάρτι των αγορών όλη την προηγούμενη 10ετία, έχει λόγους υπεραπόδοσης φέτος, καθώς η πορεία του τουρισμού πάει εξαιρετικά και θα κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία, τα αποτελέσματα τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων είναι καλά, υπάρχει πολύ έντονη επιχειρηματική κινητικότητα, ενώ η χώρα οδεύει – εκτός απροόπτου – προς την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί ο πακτωλός των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης καταλαβαίνουμε ότι η αγορά έχει λόγους θετικής ανάγνωσης των εξελίξεων, καθώς μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια η χώρα θα μετατραπεί σε εργοτάξιο, με έργα υποδομών, κατασκευών, ενέργειας, τεχνολογικού μετασχηματισμού, λιμενικών υποδομών, μαρίνων, μεταφορών και logistics.

Βεβαίως, «εχθρός» του momentum και ενός… στρωτού επενδυτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι η πολιτική αστάθεια, αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν διαρκώς και απειλούν το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και το προφίλ σταθερότητας της χώρας.

Το ταμπλό

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.109,48 μονάδες με άνοδο 1,88%, ο Mid Cap κέρδισε 1,82% στις 1.396,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,88% στις 564,57 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 39,13 εκατ. ευρώ, επίδοση που για εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου δεν είναι αμελητέα ειδικά αν συγκριθεί με τους τζίρους των 50-55 εκατ. ευρώ του Ιουλίου, που έριξαν το μέσο τζίρο του έτους από τα 91 στα 84 εκατ. ευρώ πλέον.

Στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισε η Πειραιώς με νέο ράλι +6,34% και κλείσιμο πάνω από το 1 ευρώ, η Viohalco ενισχύθηκε 5,11%, η ΔΕΗ +4,87%, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι Εθνική, Lamda Development, ElvalHalcor, Coca Cola HBC, Alpha Bank, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ.

Στο χώρο του Mid Cap πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Intrakat, Briq Properties και ΕΥΑΘ, ενώ ξεχώρισαν μετοχές όπως Fourlis, Entersoft, Profile, Κρι Κρι, Cenergy Holdings, Ιντεάλ κ.α. Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισαν οι Βιοτέρ, Moda Bagno, Επίλεκτος, MIG, Κορδέλλου και ΕΚΤΕΡ, ενώ πιέστηκαν οι Lavipharm (-17,09% μετά το -19,76% χθες και το -10,14% της Δευτέρας λόγω της ΑΜΚ), Παΐρης, Π. Πετρόπουλος (άσχημα αποτελέσματα), Βογιατζόγλου, Centric κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 86 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 27 που υποχώρησαν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version