Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις εν μέσω θέρους στην Ελλάδα, καθώς πριν από λίγο παραιτήθηκε από τη θέση του ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος θεωρείτο “προσωπάρχης” του Μαξίμου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.
Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη έρχεται μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ από τον επικεφαλής της υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέον ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής -κεκλεισμένων των θυρών- ότι ο ίδιος αναφερόταν και λάμβανε εντολές από τον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Η ΕΥΠ εγκαλείται για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, με προεξάρχουσα του Θανάση Κουκάκη, ενώ προσφάτως καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου κατέθεσε στον Άρειο Πάγο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΝ.ΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτηση οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους αλλά και στην πρόθεσή του να μην συμβάλει στο κλίμα τοξικότητας που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα αναφορικά με δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον κο Δημητριάδη στο θέμα των υποκλοπών και του παράνομου λογισμικού με βάση τα οποία η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική.
Auditor’s note: Κίνδυνοι
Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα και η εκδήλωσή της μεσούντος του θέρους, αποτελεί επιλογή ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή προβολή και αντίκτυπο.
Σε κάθε περίπτωση τα θέματα των παρακολουθήσεων και η εμπέδωση του πολιτικούς τους αντικτύπου θέτουν την Ελλάδα στη λίστα χωρών με σημαντικά προβλήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας, γεγονός που σε συνδυασμό με τις ανεπίλυτες δολοφονίες δημοσιογράφων αναμένεται να οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας στην διεθνή κατάταξη.
Τέτοιες εξελίξεις ενέχουν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη επαναφέρει το σενάριο ανασχηματισμού, ενώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει και πιέσεις για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως θα είχε μειωμένες αντιστάσεις.