Ενώ οι αναλυτές προδιαγράφουν καταστροφές, οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν τα δόνια τους με αυξήσεις επιτοκίων και το παγκόσμιο γεωοικονομικό στερέωμα κλυδωνίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό, τον πόλεμο και την αβεβαιότητα, οι traders επιδεικνύουν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και βρίσκουν κεφάλαια και ευκαιρίες επιτυγχάνοντας αποδώσεις.
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών διεύρυναν τα κέρδη τους, καταγράφοντας την τρίτη σερί ανοδική συνεδρίαση την Παρασκευή, με τον περιφερειακό STOXX 600 να κλείνει τον μήνα σε υψηλό άνω των επτά εβδομάδων, περίπου στις 440 μονάδες και να καταγράφει την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2020!
Αν και ακόμα οι αβεβαιότητες είναι πολλές, οι οικονομικές προοπτικές ζοφερές και οι αντοχές των κοινωνιών τίθενται σε παρατεταμένα stress tests, η ρευστότητα που διατηρείται στο σύστημα παραμένει αυξημένη, οι επιλογές επενδύσεων ευρείες και οι κυρώσεις στη Ρωσία -με τις συνέπειές τους- εμπεδώνονται. Τα χρηματιστήρια φαίνεται να προσαρμόζονται γρήγορα στα διαδοχικά σοκ, καθώς βρίσκουν -ακόμη- πηγές ρευστότητας και χρήμα σε λογικό κόστος. Αυτό προοδευτικά μπορεί να αλλάξει.
Οι επενδυτές, πάντως, ανταποκρίνονται στα ανά χείρας στοιχεία, καθώς ο ορίζοντας είναι θολός. Υπ αυτό το πρίσμα τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, την οποία οι αγορές επικροτούν. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αίσθηση υπερβολής ως προς τους κινδύνους.
Η όρεξη για ρίσκο οφείλεται σε ισχυρά οικονομικά δεδομένα, δυναμικά αποτελέσματα από τις επιχειρήσεις και ελπίδες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε 0,7% σε τριμηνιαία βάση, το δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο 0,2%, καθώς τα στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία εξέπληξαν ανοδικά ενώ η γερμανική οικονομία απροσδόκητα καθυστέρησε.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προβληματίζουν, καθώς όχι μόνο αποδεικνύεται επίμονος αλλά παράλληλα κλιμακώνεται, αφήνοντας να διαφανεί ότι ενδεχομένως να μην έχει ακόμη κορυφώσει. Τον Ιούλιο, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκαν σε νέο ρεκόρ 8,9%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε ράλι σχεδόν 2%, σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τερμάτισε τον Ιούλιο με κέρδη 3,75%, καθιστώντας τον, τον καλύτερο μήνα από τον Μάρτιο του 2021.

Auditor’s note: Οι αγορές έμαθαν πολιτική
Μπορεί ο Αύγουστος παραδοσιακά να αποτελεί μήνα ραστώνης, οι τάσεις και οι καίριες εξελίξεις συνήθως εμπεδώνονται εν τη απουσία των πολλών.Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής η δυναμική ραγδαίας σύσφιξης είναι αναπόδραστη, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη και η παρατεταμένα υψηλός πληθωρισμός δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κοκτέιλ. Η αντίδραση των αγορών δίνει το περιθώριο στους κεντρικούς τραπεζίτες να δράσουν τώρα, εξετάζοντας τις συνέπειες σε δεύτερο χρόνο.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι αβεβαιότητες και τα ρίσκα παραμένουν, τείνουν όμως να γίνουν ενδημικά, καθώς η παγκόσμια κοινότητα βρίσκει διαύλους επικοινωνίας για την εκτόνωση κρίσεων, όπως στην περίπτωση των σιτηρών. Ο αναθεωρητισμός του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πλέον εκδηλωμένος και οι αγορές μαθαίνουν να προβλέπουν τις κινήσεις του υπ αυτό το πρίσμα.
Η δυναμική ΗΠΑ-Κίνας έχει αλλάξει, καθώς οι ομάδες εργασίας συναντώνται συχνότερα, ενώ τα στοιχεία από για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα δείχνουν μεγάλη αύξηση και κορυφαίους παίχτες τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.
Τούτων δοθέντων, το διεθνές γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σκηνικό οδηγείται σε νέα σημεία ισορροπίας και οι μεγάλοι παίχτες καταλήγουν σε νέο modus operandi. Η εδραίωση νέου status quo δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε άμεση, οι αγορές όμως έχουν αποδείξει προσαρμοστικότητα.