Θέμα συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου έθεσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλού Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και τα κατεχόμενα σε αυτό το πλαίσιο.
Στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε συνεργασία στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες προσπάθειες δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους τουρκοκυπρίους είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
«Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη συνεργασία στην περιοχή για τους δυνητικούς ενεργειακούς πόρους . Φυσικά, δεν μιλάω για τις κακόβουλες δήθεν προσπάθειες συνεργασίας που αποκλείουν την Τουρκία και την ”ΤΔΒΚ”. Τέτοιες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όπως αποδεικνύεται από το έργο του αγωγού East-Med. Οι μονομερείς ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ”ΤΔΒΚ’. Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε έναν ρόλο κλειδί στην περιοχή. Προτεραιότητά μας, όπως πάντα, είναι η διπλωματία, η συνεργασία και ο συντονισμός»
είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Η επαναφορά του θέματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μάλιστα με αναφορά στον East Med αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα και ενδεχομένως προς το Ισραήλ και ίσως και την Αίγυπτο.
Όπως ανάφερε πρσφάτως σε άρθρο του ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς μετά την κατάρρευση του East Med το plan b της Ελλάδας περιλαμβάνει την Αίγυπτο, αποκλείοντας την Κύπρο. Υπ αυτό το πρίσμα, η Τουρκία φαίνεται να καθιστά σαφή της διαφωνία της και να προειδοποιεί για ισχυρή αντίθεση….
Οι δίαυλοι Μητσοτάκη – Ερντογάν
Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλο υπογράμμισε τη βελτίωση των διπλωματικών και πολιτικών διαύλων επικοινωνίας, θέτοντας ως ορόσημο τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
«Μπορούμε να πούμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι σήμερα πιο ανοιχτοί από πριν. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαστε υπέρ ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων μας» σημείωσε.
Auditor’s note: Τα… συμπεράσματα
Τα δύο αυτά ζητήματα έχουν προφανή σύνδεση, καθώς στη συνάντηση των ηγετών τέθηκε το σύνολο της ατζέντας των διμερών θεμάτων, ενώ μετά από αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Συνδυαστικά, η Τουρκία φαίνεται να ζητά καλύτερη ενημέρωση για τις εξαγγελίες που έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει προσεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Η απουσία πολιτικής ή/και διπλωματικής αντίδρασης από την Αθήνα αποτελεί ένδειξη υποβοσκουσών διεργασιών. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι αλλάζει στρατηγική στρατηγική και υιοθετεί δόγμα αποφυγής δημόσιων πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Οι κινήσεις της Τουρκίας προδίδουν διάθεση λελογισμένης κλιμάκωσης της πίεσης στην Αθήνα για τη συνδυαστική αξιολόγηση των θεμάτων που τρέχουν. Η στάση της Άγλυρας ήταν όμως αναμενόμνενη, δεδομένου ότι επιχειρεί να κεφαλαιοποιιήσει τημν αυξημένη γεωπολιτική της αξία, λόγω του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας.