if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Ευρώπη θα δώσει 1 δισ. στην Ουκρανία – Τα 500 εκατ. για όπλα

European PEace Facility

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ειρήνης

Πρόσθετα κονδύλια 500 εκατ. για την Ουκρανία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διπλασιάζοντας έτσι τον προϋπολογισμού  του ΕυρωπαΪκού Οργανισμού Ειρήνης στο 1 δισ. και επεκτείνοντας τη διάρκειά του κατά 12 μήνες. Τα κεφάλαια θα διατεθούν και για τον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όχι μόνο με αμυντικό υλικό αλλά και με οπλισμό.

Στην πραγματικότητα, η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΕ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σε συνέχεια μάλιστα της υποβοήθησης εξοπλισμού απευθείας και μέσω του NATO, αποτελεί σαφή κίνηση εμπλοκής της ΕΕ σε εν εξελίξει πολεμική σύρραξη.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το Συμβούλιο ενέκρινε δύο μέτρα βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειρήνης (EPF) που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να υποστηρίξει περαιτέρω τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας και την προστασία του άμαχου πληθυσμού από συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Τα μέτρα βοήθειας θα αυξήσουν τον αρχικό προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2020 με επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι το αρχικό του ποσό σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας και στα ανείπωτα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό πληθυσμό.

Τα πρόσθετα 500 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειρήνης μια ακόμη απόδειξη της υποστήριξης της ΕΕ στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την υπεράσπιση του εδάφους και του πληθυσμού τους».

αναφέρει σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας

Τα συμφωνηθέντα μέτρα βοήθειας θα χρηματοδοτήσουν τόσο την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών, όπως ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, κιτ πρώτων βοηθειών και καύσιμα, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό και πλατφόρμες, σχεδιασμένες να παρέχουν θανατηφόρα δύναμη για αμυντικούς σκοπούς. Η διάρκεια του μέτρου συνδρομής παρατείνεται επίσης κατά 12 μήνες.

Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία

Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Η Ρωσία και ο συνεργός της Λευκορωσία, φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης στόχευσης αμάχων και πολιτικών αντικειμένων.

Στο κείμενο της απόφασης η ΕΕ υπογραμμίζει ότι απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, και σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version