Οι πληροφορίες για θύματα και απώλειες ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή που τις μεταδίδει.
Όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι έριξαν στην μάχη κληρωτούς που είναι εύκολα θύματα και ταυτόχρονα εξαντλεί τους Ουκρανούς στην μάχη.
Σε μία δεύτερη φάση ακολουθεί η εμπλοκή εμπείρων κι επαγγελματιών στρατιωτών σε επιχειρήσεις περίσχεσης.
«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία και σε άλλα γειτονικά κράτη.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Καμία ουσιαστική ενημέρωση για την τύχη των Ελλήνων της Μαριούπολης.
Σενάριο λήξης της σύγκρουσης
Αναφορικά με την προοπτική της σύγκρουσης, αναφέρουμε την επιτομή των όσων έχει δηλώσει ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής ΔΕΣ και ίσως ο μόνος που επί ένα μήνα πριν είχε προβλέψει την ρωσική εισβολή:
Παρά την εντατικοποίηση των μαχών και τα (πάντα πιθανά) απρόοπτα, το κεντρικό ερώτημα είναι πώς θα λήξει ο πόλεμος. Επ’ αυτού υπάρχουν πολλά σενάρια αλλά διαβλέπω μικρές μετατοπίσεις στις μέχρι σήμερα απόλυτες θέσεις των αντιμαχομένων. Ενστικτωδώς διαισθάνομαι ότι αρχίζουν να διαφαίνονται για πρώτη φορά τα βασικά στοιχεία μιας πιθανής ρεαλιστικής (όχι δυστυχώς δίκαιης) λύσης. Αποτολμώ μια πρώτη απόπειρα καταγραφής :
- Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα νεοκαταληφθέντα εδάφη (με ανοιχτή όμως την τύχη του παράκτιου διαδρόμου Μαριούπολη- Οδησσού) με αντάλλαγμα την αποδοχή από την Ουκρανία ότι:
-
- Ντόνμπας και Κριμαία θα εκφύγουν της ουκρανικής κυριαρχίας ή θα συνδέονται χαλαρά με μορφή συνομοσπονδίας και
- κατοχυρωμένη συνταγματικά (συν πιθανόν εγγυήσεις ασφαλείας) αποστρατικοποίηση και ουδετερότητα της Ουκρανίας.
Αν πράγματι καταλήξουν σε ένα τέτοιο συμβιβασμό, θα ακολουθήσουν μετακινήσεις ρωσόφωνων προς Ανατολάς και αντίστροφα.
Το εναλλακτικό σενάριο είναι η συνέχιση της τραγωδίας για πολύ καιρό. Ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί και εκατόμβες θυμάτων. Κρίσιμη παράμετρος είναι εξάλλου και οι σαρωτικές επιπτώσεις των κυρώσεων (ιδίως των ενεργειακών) επί της ρωσικής οικονομίας και κοινωνίας που σίγουρα θα επηρεάσουν τις μετατοπίσεις των εκατέρωθεν διαπραγματευτικών θέσεων.