• Τελευταία
  • Trending
  • All
Διαδηλώσεις στο Καζακστάν

Υπό κατάρρευση το Καζακστάν: Στρατό και ρωσική συνδρομή ζήτησε ο πρόεδρος

5 Ιανουαρίου 2022
Φωτιά, Canadair

Φωτιά στον Κάμπο Καρύστου στην Εύβοια

3 Ιουλίου 2022
Κινητή Μονάδα ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Πάνω από 16% η θετικότητα το Σάββατο

3 Ιουλίου 2022
αστυνομία, περιπολικό

Τρεις νεκροί – δύο αστυνομικοί τραυματίες και καμία ενημέρωση

3 Ιουλίου 2022

Meteo: Οι περιοχές που είναι στο κόκκινο για φωτιά

3 Ιουλίου 2022
Σ ε υψηλά επίπεδα διατηρούνται για ακόμη μια ημέρα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Πολλά τα κρούσματα – Ήπια η πίεση στο ΕΣΥ

2 Ιουλίου 2022
energy crisis, ενεργειακή κρίση

Γερμανία: Ενέργεια με δελτίο και διαλογή

2 Ιουλίου 2022
Fire Alert

ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος φωτιάς. – Επικοινωνιακός συναγερμός

2 Ιουλίου 2022
Χρηματιστήριο: Οργασμός διεργασιών και κλείσιμο κοντά στα υψηλά

Wall Street: Στεγνή αντίδραση μετά το χειρότερο εξάμηνο

2 Ιουλίου 2022
Η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας

Οικονομικό ημερολόγιο: Σε αναζήτηση απαντήσεων

2 Ιουλίου 2022

Πολλαπλές βραβεύσεις για τα Μέλη της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στα MADE IN GREECE 2022

2 Ιουλίου 2022
Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές της περιόδου 2010-2019. 

Ιούνιος 2022: Ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 2010 για τη Δυτική Ελλάδα

2 Ιουλίου 2022

Η Μάνδρου καίει γέφυρες και… υψηλόβαθμους δικαστές

1 Ιουλίου 2022
Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Διάβημα ελληνικού ΥΠΕΞ στη Ρωσία για απελάσεις διπλωματών

1 Ιουλίου 2022
λιώσιμο των πάγων

Νέο «λιώσιμο» στο Χρηματιστήριο. -Προς τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης 

1 Ιουλίου 2022
Ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο εντείνοντας τις ανησυχίες για την πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ευρωζώνη: Ποιές αυξήσεις έσπρωξαν σε νέο ρεκόρ τον πληθωρισμό

1 Ιουλίου 2022
traders

Σπάει το πτωτικό σερί το πετρέλαιο λόγω περιορισμένης προσφοράς

1 Ιουλίου 2022

Γ. Κωνσταντινίδης: «Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό χρειάζεται πρώτα αλλαγή φιλοσοφίας»

1 Ιουλίου 2022

Στην Πελλοπόνησο η eXp Ελλάδος

1 Ιουλίου 2022

Υπερ-πληθωρισμός στην Ελλάδα – Πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

1 Ιουλίου 2022

HAWCT: Εκδήλωση για την καταπολέμηση του εργασιακού εκφοβισμού

1 Ιουλίου 2022
Σωκράτης Κόκκαλης

Πουλάει (και) την Intrakat ο Κόκκαλης

1 Ιουλίου 2022

Ο Βαρδινογιάννης πούλησε τον μισό Alpha… ή μήπως όχι

1 Ιουλίου 2022
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αναδυόμενες Κρίσεις

Υπό κατάρρευση το Καζακστάν: Στρατό και ρωσική συνδρομή ζήτησε ο πρόεδρος

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
5 Ιανουαρίου 2022
Στις The Wire, Αναδυόμενες Κρίσεις
Reading Time: 1 min read
16 0
0
Διαδηλώσεις στο Καζακστάν

Στα πρόθυρα κατάρρευσης και αιματοχυσίας το Καζακστάν

43
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έθεσε το Καζακστάν ο ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, στη σκιά βίαιων κοινωνικών αναταραχών, που ξέσπασαν με αφορμή την αύξηση της τιμής στα καύσιμα και διανύουν πλέον την τέταρτη ημέρα τους.

Στα πρόθυρα κοινωνικής εξέγερσης βρίσκεται το Καζακστάν με τον πρόεδρο της χώρας να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα να ζητά στρατιωτική συνδρομή από έξι χώρες του πρώην Σεβιετικού Μπλοκ, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία, καθώς μεγάλες κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στις μεγάλες πόλεις και έχουν φτάσει μάλιστα και στον εμπρησμό του Κοινοβουλίου.

Σχετικάθέματα

Φωτιά, Canadair

Φωτιά στον Κάμπο Καρύστου στην Εύβοια

3 Ιουλίου 2022
Κινητή Μονάδα ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Πάνω από 16% η θετικότητα το Σάββατο

3 Ιουλίου 2022
αστυνομία, περιπολικό

Τρεις νεκροί – δύο αστυνομικοί τραυματίες και καμία ενημέρωση

3 Ιουλίου 2022

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διάστημα δύο εβδομάδων, το Αλμάτι και την επαρχία Μανγκιστάου, όπου οργανώνονται μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες.

Στη τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας προανήγγειλε σκληρή απάντηση στις κινητοποιήσεις, ενώ είπε ότι έχουν υπάρξει θύματα στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τοκάγεφ διαδέχθηκε με “δαχτυλίδι” τον Nursultan Nazarbayev που κυβερνούσε τη χώρα για τρεις 10ετιες. Τα επεισόδια θεωρούνται τα σοβαρότερα που έχουν ξεσπάσει στη χώρα την τελευταία 10ετία.

Το timeline

Οι ταραχές ξέσπασαν αφού οι αρχές ήραν το πλαφόν στην τιμή του υγραερίου, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η τιμή του δημοφιλούς αυτού καυσίμου.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στο κέντρο του Αλμάτι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, αφού η αστυνομία εκδίωξε εκατοντάδες διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Νωρίτερα και ενώ σημειώνονταν επεισόδια σε πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ διαμήνυσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να πέσει.

«Οι εκκλήσεις για επίθεση σε κυβερνητικά και στρατιωτικά κτίρια είναι απολύτως παράνομες. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει, αλλά θέλουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και διάλογο, αντί για σύγκρουση»,

ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Αργά το βράδυ η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα επαναφέρει κάποιο πλαφόν στην τιμή του υγραερίου.

Πολλοί Καζάκοι έχουν μετατρέψει τα οχήματά τους ώστε να λειτουργούν με υγραέριο, το οποίο είναι κατά πολύ φτηνότερο από τη βενζίνη, λόγω της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης. Όμως η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η χαμηλή τιμή δεν είναι βιώσιμη και κατήργησε το πλαφόν την 1η Ιανουαρίου.

Αφού εκτοξεύτηκε η τιμή του υγραερίου, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης Ζαναόζεν, στις 2 Ιανουαρίου. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Μανγκιστάου και στο δυτικό Καζακστάν, όπως και σε έναν καταυλισμό εργαζομένων που χρησιμοποιείται από υπεργολάβους της Tengizchevroil, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Ο όμιλος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή από τις κινητοποιήσεις.

Στο Αλμάτι η αστυνομία απέκλεισε την κεντρική πλατεία χθες και σήμερα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν αφού οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν πολυσύχναστο δρόμο. Στο κέντρο της πόλης τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούσαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Απόψε η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το πλαφόν ύψους 50 τένγκε (0,11 δολάρια) ανά λίτρο υγραερίου στην επαρχία Μανγκιστάου, μια τιμή που είναι η μισή από αυτήν στην οποία πωλείται στην αγορά το καύσιμο.

Οι διαδηλώσεις είναι παράνομες στο Καζακστάν, εκτός και αν οι οργανωτές ενημερώσουν εκ των προτέρων τις αρχές. Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, τον οποίο επέλεξε ως διάδοχό του ο Νουρσουλτά Ναζαρμπάγιεφ όταν παραιτήθηκε το 2019, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, δεν έχει πολιτικό αντίπαλο στο κοινοβούλιο.

Ο Τοκάγιεφ ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα συγκαλέσει  το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και τους κάλεσε να συμπεριφέρονται «με υπευθυνότητα» και να είναι ανοιχτοί στον «διάλογο».

«Εθνικής εμβέλειας βλάβη στο Ιντερνετ» στο Καζακστάν αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του web NetBlocks, εν μέσω των πρωτοφανών ταραχών στην χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ιντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», ανακοίνωσε η ΜΚΟ τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται».

 

 

Auditor’s note

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποδίδεται στην εσωτερική οικονομική και ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, αν ειδωθεί μέσα από το πρίσμα των ευρύτερων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων, τότε πολλά σενάρια θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν. Το Καζακστάν αποτελεί μια από τις έξι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που έμειναν προσδεδεμένες στο ρωσικό άρμα. Ως εκ τούτου η αποσταθεροποίησή της, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η Ουκρανία και οι σχέσεις Ρωσίας – NATO, θα μπορούσε να δημιουργήσει εύλογους συνειρμούς.

Το Καζακστάν στον Χάρτη
Η γεωγραφική θέση και γεωπολιτική αξία του Καζακστάν

Οι εξελίξεις στο Καζακστάν εκθέτουν παράλληλα και τα αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής που ανθούν υπό τη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Σχετικά

Share17Tweet11Share3Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

Φωτιά, Canadair
The Wire

Φωτιά στον Κάμπο Καρύστου στην Εύβοια

3 Ιουλίου 2022
Κινητή Μονάδα ΕΟΔΥ
Κοροναϊός

Κορονοϊός: Πάνω από 16% η θετικότητα το Σάββατο

3 Ιουλίου 2022
αστυνομία, περιπολικό
Διαφθορά

Τρεις νεκροί – δύο αστυνομικοί τραυματίες και καμία ενημέρωση

3 Ιουλίου 2022
Επόμενο άρθρο
Fed, FOMC

Η Fed ετοιμάζεται για ταχύτερο tapering και αύξηση επιτοκίων

Η Fed τρόμαξε τη Wall Street

Η Fed τρόμαξε τη Wall Street. - Ράλι αποδόσεων στα ομόλογα

MostPopular

  • αστυνομία, περιπολικό

    Τρεις νεκροί – δύο αστυνομικοί τραυματίες και καμία ενημέρωση

    96 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Η Μάνδρου καίει γέφυρες και… υψηλόβαθμους δικαστές

    171 shares
    Share 68 Tweet 43
  • Κορονοϊός: Πολλά τα κρούσματα – Ήπια η πίεση στο ΕΣΥ

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
  • Μυτιληναίος: Μπάχαλο τα ESG – και η Πράσινη μετάβαση

    312 shares
    Share 125 Tweet 78
  • Νέο «λιώσιμο» στο Χρηματιστήριο. -Προς τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης 

    79 shares
    Share 32 Tweet 20

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisismonitor.gr

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Σκοπιανό
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
    • Ναυτιλία
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για αυτές τις τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και τους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
 

Φόρτωση σχόλιων...