Μετά από ένα πολιτικό θρίλερ πολλών ημερών η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να επανακάμπτει στο δρόμο της πολιτικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μοιάζει να διασώζεται, καθώς η αντιπολίτευση δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Η “εξαφάνιση” ενός βουλευτή μικρού αλβανικού κόμματος αποδεικνύεται καταλυτική για τη Βόρεια Μακεδονία και για τα Δυτικά Βαλκάνια, μιας και η πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας είχε αρχίσει να προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Καστρίτ Ρετζάπι, βουλευτή του κόμματος Besa, αποδεικνύεται καταλύτης για τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς χωρίς αυτόν η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Έτσι, ο Ζόραν Ζάεφ που ανακάλεσε την παραίτησή του παραμένει πρωθυπουργός με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.
Μετά από θρίλερ διάρκειας τριών εβδομάδων, διεθνείς διεργασίες και προφανείς έξωθεν παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται ότι θα αποφύγει έναν ακόμα κύκλο πολιτικής αποσταθεροποίησης. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις. Οι δυνάμεις που τέθηκαν σε κίνηση από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και την κατ αρχήν ανακοίνωση της παραίτησης Ζάεφ, δεν είναι σίγουρο ότι θα αναδιπλωθούν, ή θα αν καταστεί εύκολο να ελεγχθούν.
Auditor’s note
Το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης της Βόρειας Μακεδονίας και ενδεχόμενης ανόδου της φιλορωσικής, ακροδεξιάς αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από εθνικιστικά αλβανικά κόμματα, σήμανε συναγερμό στη Δύση, ενεργοποιώντας παράγοντες και δικλείδες ασφαλείας, που δεν περιορίζονται στη ρύθμιση της πολιτικής σκηνής στα Σκόπια.
Με τη Βουλγαρία να φράζει το δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση να απαξιώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Ταγίπ Ερντογάν να επιδεικνύει συχνά-πυκνά τους βαλκανικούς του μύες, το πολιτικό κεφάλαιο του Ζόραν Ζάεφ αναλώθηκε τάχιστα. Υπ αυτό το πρίσμα, η παραίτηση του από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματός του αποδεικνύεται ότι ήταν ” wake-up call” για τους Ευρωπαίους και ενδεχομένως το NATO και τις ΗΠΑ.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά φαίνεται ότι είναι το πραγματικό διαπραγματευτικό χαρτί του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιζητά την τήρηση των συμφωνηθέντων από γείτονες, συμμάχους και ΕΕ.
Το παρασκήνιο της παρ’ ολίγον κατάρρευσης
Σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή αναμενόταν ότι το VMRO-DPMNE θα κατέθετε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι είχε άλλωστε προαναγγείλει την κίνηση, θεωρώντας ότι έχει εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών 50%+1. Εντός της αίθουσας βρίσκονται μόνον οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δύο εκ των οποίων μάλιστα με ειδικές στολές «αστροναύτη» λόγω του ότι έχουν κορονοιό.
Οι παρόντες βουλευτές είναι 60 ακριβώς οι μισοί της δύναμης του κοινοβουλίου των 120 εδρών, ενώ την πρόταση μομφής την Δευτέρα υπέγραψαν 61.
Απών είναι ο Αλβανόφωνος βουλευτής Ρετζάπι, για τον οποίον μάλιστα ο επικεφαλής του κόμματος BESA, σύμφωνα με ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, φέρεται να είχε απευθυνθεί στην αστυνομία καθώς από χθες το βράδυ δεν είχαν επικοινωνία.
Αργά το απόγευμα ο «αγνοούμενος» βουλευτής ανήρτησε βιντεομήνυμα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας:
«Είμαι υγιής και καλά. Είμαι ασφαλής στην σωστή πλευρά, του αλβανικού λαού κι όσων πολιτών θέλουν ειρήνη, σταθερότητα και δημοκρατία. Είμαι με την Ε.Ε το ΝΑΤΟ, όχι τους αντι-Αλβανούς.
Σας το λέω με καθαρή συνείδηση, ότι όταν ξεπεράσω τους κινδύνους και τις απειλές από κάποια μέλη του κόμματός μου, θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις των ΜΜΕ. Μέχρι τότε αφήστε την ελευθερία και την δημοκρατία να ζήσουν. Ζήτω οι Αλβανοί, οι Μακεδόνες και όλοι οι άλλοι πολίτες της Μακεδονίας»
Πριν το μήνυμα ο Κριστιάν Μιτσικόσκι, Πρόεδρος του VMRO, είχε δηλώσει «πως τα όσα συμβαίνουν είναι ντροπή για την δημοκρατία» και πως «υπάρχει περιθώριο μέχρι τα μεσάνυκτα να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο ο Ρετζάπι».