Το προσφυγικό μεταναστευτικό επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά όμως η Ευρώπη δέχεται νέες εισροές από τα τα ανατολικά σύνορά της, από τη Λευκορωσία. Οι τελευταίες εκλογές σήμαναν την εκτράχυνση του καθεστώτος Λουκασένκο, αναγκάζοντας την ΕΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις και πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν διέξοδο μεταναστεύοντας.
Η ΕΕ όμως, όσο φιλόξενη φαίνεται στην καρδιά της, στις Βρυξέλλες, τόσο δυσπρόσιτη αποδεικνύεται στην πρώτη επαφή. Η Πολωνία, έχει υψώσει φράχτες και διενεργεί στρατιωτικέ περιπολίες για την αποτροπή εισόδου μεταναστών. Η πολωνική κυβέρνηση όμως δεν μένει εκεί. Η ΕΕ κατηγορεί την Πολωνία -όπως και την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις, βία κατά μεταναστών και ακραίες πρακτικές. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει οι Βρυξέλλες με τη Βαρσοβία είναι πολλά, όμως, με αποτέλεσμα το προσφυγικό να μην είναι το κυρίαρχο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Επτά μετανάστες νεκροί
Η Πολωνία δέχεται τα πυρά του ΟΗΕ και της Ε.Ε. για τον νέο νόμο που επιτρέπει τις αυθαίρετες επαναπροωθήσεις. Η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι μετανάστες δεν θέλουν άσυλο από την Πολωνία, αλλά από την Γερμανία. Χρησιμοποιούνται από την Λευκορωσία ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης. Το Μινσκ από την πλευρά του, ανέστειλε τη συμφωνία με την Ε.Ε. να δέχεται πίσω μετανάστες.
Τουλάχιστον επτά μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή. Η ανησυχία των ντόπιων Πολωνών κατοίκων μεγαλώνει. Στο Μισάλοβο έχει ανοίξει ένα κέντρο εξυπηρέτησης μεταναστών, στον πυροσβεστικό σταθμό. Κάθε μέρα, έρχονται άνθρωποι από όλη τη χώρα και προσφέρουν πράγματα.
Η κατάσταση στη Λευκορωσία
Μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στο Μινσκ, τον Ιούνιο που μας πέρασε, για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια νέα ανθρωπιστική κρίση αρχίζει να αναπτύσσεται στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και την κυβέρνησή του ότι προβαίνουν σε αντίποινα, ωθώντας χιλιάδες μετανάστες στις γειτονικές χώρες, οι οποίες σε απάντηση έχουν σφραγίσει τα σύνορά τους.
Η πολιτική διελκυστίνδα στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. έχει μετατρέψει την περιοχή σε θανάσιμη παγίδα για χιλιάδες άτομα που αναζητούν άσυλο.
Η Πολωνία
Πολωνοί ακτιβιστές που βοηθούν πρόσφυγες κρύβονται στα δάση και δρουν με κίνδυνο σύλληψης από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή.
Ένα checkpoint στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, έχει γίνει διάσημο. Είναι το όριο μιας απαγορευμένης ζώνης, που είναι κλειστή για όλους εκτός από τη συνοριοφυλακή και τους ντόπιους. Η περιοχή σφραγίστηκε αυτό τον Σεπτέμβριο για να κλείσει το δρόμο σε χιλιάδες άτομα που αναζητούν άσυλο και προσπαθούν να μπουν στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα είναι ότι μερικές φορές είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Βαρσοβία και Βρυξέλλες κατηγορούν την Λευκορωσία ότι ωθεί σκόπιμα τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στο Μινσκ. Δημοσιογράφοι και ΜΚΟ δεν έχουν πρόσβαση στην αποκλεισμένη ζώνη που εκτείνεται στα σύνορα μήκους 400 χλμ μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας.
Μερικοί μετανάστες καταφέρνουν να αποφύγουν τις συνοριακές περιπόλους και να βγουν από την απαγορευμένη ζώνη.
Από Συρία… ΕΕ μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας
Σύμφωνα με το Euronews, Σύροι πρόσφυγες πέρασαν στην άλλη πλευρά της απαγορευμένης ζώνης, αφού έμειναν για πολλές μέρες στο δάσος και τους βάλτους. Δραπέτευσαν από το καθεστώς Άσαντ στην Συρία. Πέταξαν στην Λευκορωσία με τουριστικές βίζες, πριν τους πάνε στα σύνορα με την Πολωνία. Ήλπιζαν να μπουν στην Ε.Ε. Παγιδεύτηκαν όμως ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο ένας τους εξηγεί: «Μείναμε μια εβδομάδα. Υπήρχαν παιδιά που δεν είχαν τροφή και νερό. Προσπάθησα να γυρίσω στο Μινσκ. Πήδηξα τον φράχτη. Με χτύπησαν με ένα γκλομπ. Έχουν και σκυλιά. Χτύπησαν όλη αυτή την ομάδα, λέγοντάς μας «Πηγαίνετε στην Πολωνία». Εάν εμείς οι Σύροι δεν ήμασταν ένας μοχλός πίεσης, οι Λευκορώσοι δεν θα μας επέτρεπαν να μπούμε στη χώρα. __Είμαστε πάντα ένας μοχλός πίεσης. Για τη Δύση, για τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και όλους τους Άραβες».
Η ομάδα συμπληρώνει έγγραφα για να έχει δικαστική εκπροσώπηση στην Πολωνία. Ζητούν διεθνή προστασία μπροστά στην κάμερα, πριν οι Πολωνοί συνοριοφύλακες έρθουν να τους ανακρίνουν.