if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Βγαίνουν μαχαίρια για τη Βασιλεία ΙΙΙ

ΕΚΤ VS λομπίστες... τραπεζίτες και στη μέση η Κομισιόν

Ο Αντρέα Ενρία

Ο Αντρέα Ενρία

Νέο γύρος lobbying με επίκεντρο τις τράπεζες έχει στηθεί στις Βρυξέλλες (την Παρασκευή στη Σλοβενία), όπως αποκαλύπτει η επιστολή που συνυπογράφουν 20 από τους 24 κεντρικούς τραπεζίτης της ΕΕ και καλούν την Κομισιόν για την πιστή εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις.

Η ανάγκη των κεντρικών τραπεζιτών να απευθύνουν τέτοια επιστολή στην Κομισιόν και μάλιστα να τη συνυπογράψουν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η Επιτροπή ήταν ευεπίφορη σε άλλες απόψεις και στρατηγικές που αποκλίνουν από τον συμφωνηθέντα στόχο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι ομάδες πίεσης (λομπίστες) πιέζουν την Κομισιόν να υιοθετήσει διαφορετικά standards για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έναντι των υπολοίπων, κόντρα σε ότι προβλέπεται στη Βασιλεία ΙΙΙ, η οποία έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί πλήρως. Δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να “ταυτοποιηθούν” οι δράστες της διασταλτικής αυτής προσέγγισης: Είναι οι τραπεζίτες και κάποιες κυβερνήσεις που δρουν ως εμπροσθοφυλακή των εγχώριων τραπεζών-ιτών.

Κατ’ επέκταση αποκαλύπτεται ένα μπρα-ντε-φερ τραπεζιτών και κεντρικών τραπεζιτών εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Πολλοί ευρωπαίοι τραπεζίτες (όχι κεντρικοί) προσπαθούν να περάσουν τη γραμμή της διατήρησης του ιδιόρρυθμου καθεστώτος που δίνει τη δυνατότητα στις εμπορικές τράπεζες να διατηρούν εσωτερικό βιβλίο κανόνων καταγραφής, διαχείρισης και λογιστικής αποτύπωσης του ρίσκου στο ενεργητικό τους.

Η ένταση με την οποία προωθείται αυτή η γραμμή δείχνει ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ακόμα “σκελετούς” στους ισολογισμούς τους, τους οποίους κρατούν καλά κρυμμένους….

Η ώρα της κρίσης

Το Eurogroup της Παρασκευής και το Ecofin του Σαββάτου, μπορεί να είναι ανεπίσημα, πλην όμως θα διεξαχθούν με διευρυμένη σύνθεση, καθώς εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών, θα συμμετάσχουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Αυτό συνεπάγεται de facto ότι το ζήτημα της πλήρους και απαρέγκλιτης εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ θα τεθεί επί τάπητος. Επ αυτού, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο σκέλος που αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα και την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού (risk weighted assets).

Επισήμως το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup, πλην όμως η επιστολή των κεντρικών τραπεζιτών δύο ημέρες νωρίτερα, διασφαλίζει ότι το θέμα θα τεθεί στο περιθώριο.

Η ατζέντα του Eurogroup

1. Πρώτο θέμα είναι η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και η «σημαντικότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στο σημερινό οικονομικό σταυροδρόμι».

2. Δεύτερο θέμα είναι η ανισότητα της ανάκαμψης από την πανδημία από χώρα σε χώρα, ακόμα και από περιοχή σε περιοχή και οι επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

3. Το τρίτο θέμα είναι η φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα και πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και την οικονομική προσαρμογή στη ζώνη του ευρώ στην περίοδο ανάκαμψης μετά την Covid.

4. Το τέταρτο και καυτό θέμα που περιλαμβάνει τα τρία προηγούμενα είναι η ενημέρωση των υπουργών από την ΕΚΤ για τις αποφάσεις της.

Η επιστολή των κεντρικών τραπεζιτών

Να τηρήσει τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,51% και άλλες 24 εθνικές κεντρικές τράπεζες και αρχές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ στη διάρκεια του φθινοπώρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες εντός της ΕΕ.

Σε κοινή επιστολή τους, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι 24 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες στην ΕΕ ακολουθεί την παγκόσμια συμφωνία που είναι γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ.

Risk Weighted Assets

Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες επιθυμούν να τονίσουν ιδιαίτερα ότι τo κατώτατο όριο για τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και η τυποποιημένη μέθοδος για τον πιστωτικό κίνδυνο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη διεθνή συμφωνία και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εισαγάγει ειδικές για την ΕΕ αποκλίσεις από τους κανόνες.

Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις οικονομίες γενικότερα. Είναι επομένως σημαντικό οι παγκόσμιες συμφωνίες να τηρούνται πλήρως, εγκαίρως και με συνέπεια.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version