Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί κινδυνεύουν να εξελιχθούν νάρκη κατά προσωπικού. Λόγω επαγγέλματος επηρεάζουν μεγαλύτερες ομάδες καθώς θεωρούνται “αυθεντίες”, ενώ οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τους αφοπλίσει εκπυρσοκροτούν στο ΕΣΥ.
- Αναστέλλονται οι συμβάσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών
- Επιπλοκές και με τους εμβολιασμένους
- Ο αντίκτυπος και οι κίνδυνοι σε κοινωνία οικονομία
Το αντιεμβολιαστικό μέτωπο εξελίσσεται σε κίνημα. Η μέτρηση δυναμικότητας που καταγράφεται σε πορείες και social media δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Η απόφαση όμως της ελληνικής κυβέρνησης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, η κλιμάκωση της πίεσης με την αναστολή συμβάσεων εργασίας, διαφοροποιούν τη δυναμική εις βάρος της Δημόσιας Υγείας.
Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί βρίσκουν ανέλπιστη στήριξη στους εμβολιασμένους συναδέλφους τους, οι οποίοι αντιτίθενται στις πρακτικές της κυβέρνησης. Έτσι το ΕΣΥ αιμορραγεί διπλά. Από τη μια περί τους 10.000 υγειονομικούς τίθνεται de facto εκτός μάχης, ενώ ένα -ακόμη άγνωστο- ποσοστό εμβολιασμένων αρνούνται να προσκομίσουν πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα να τίθενται και αυτοί σε αναστολή.
Πρόκειται για ένα νέο μέτωπο που δημιουργείται με ευθύνη της κυβέρνησης και υπονομεύει την ευστάθια και αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει, ενώ η κοινωνία προετοιμάζεται για επιστροφή στην πλήρη λειτουργικότητα με άνοιγμα σχολείων και τη λειτουργία των διευρυμένων οικογενειών.
Auditor’s note
Το μίγμα που δημιουργείται είναι απόλυτα ρευστό και άκρως εκρηκτικό μίγμα, το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στη θνητότητα ασθενών και το αίσθημα ασφάλειας και κατ επέκταση την κοινωνική συνοχή και τη λειτουργία της οικονομίας.Υπ αυτό το πρίσμα, οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία από την γκετοποίηση των ανεμβολίαστων και αντιεμβολιαστών είναι μεγαλύτεροι από τα πιθανά οφέλη. Επίσης, μελέτες και διαχρονική εμεπιρία έχουν δείξει ότι η απομόνωση τμημάτων του πληθυσμού εκτός από τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που ενεργοποιούν, υπονομεύούν την δυνατότητα σταθεροποίησης της κοινωνίας σε περιόδους κρίσεων.
Σε αυτά, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει με λύσεις – ασπιρίνη: Θέτει σε λειτουργία πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για λίγες ημέρες.
Αντιδράσεις
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία και, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννάκος,
«σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και σημειώνει ότι θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.