Σε νέα υψηλά 19 μηνών και στα επίπεδα που είχε προ πανδημίας έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ολοκληρώνοντας – και ενώ απομένει μια συνεδρίαση – με τον καλύτερο τρόπο έναν Αύγουστο που έκανε απρόσμενα τη θετική έκπληξη.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε στις 929,26 μονάδες και στο υψηλό ημέρας καταγράφοντας κέρδη 1,63%, ενώ σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 29 Ιανουαρίου 2020, ήτοι πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας.
Ήταν μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη που όμως ήρθε με χαρακτηριστική καθυστέρηση έναντι των διεθνών αγορών και των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, που από τα μέσα του 2020 είχαν υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 βελτιώνουν διαρκώς τα ιστορικά τους ρεκόρ.
Αντιθέτως, η ελληνική αγορά λόγω του τραπεζοκεντρικού προφίλ αλλά και λόγω άλλων παραγόντων όπως είναι το μεγάλο ρίσκο της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται καταλυτικά από την πορεία του τουρισμού, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει πρωτύτερα το πάρτι των ξένων αγορών, παραμένοντας ουραγός σε διεθνές επίπεδο.
Σημείο κλειδί οι 900 μονάδες
Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα επανάκτησε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και σήμερα «έσπασε» τα προηγούμενα υψηλά της 14ης Ιουνίου και τις 927,29 μονάδες, είναι εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα. Η αγορά δείχνει σημάδια απελευθέρωσης και στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος με αρκετές εντολές αγοράς να μπαίνουν στο σύστημα, ενώ είναι πολύ θετικό ότι αυξήθηκε σημαντικά και η αξία συναλλαγών. Πιο αναλυτικά, από τα 30 και τα 35 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαστήματος (και λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης) σήμερα ο τζίρος ανήλθε στα 62,06 εκατ. ευρώ, με τα 10,28 εκατ. ευρώ, ήτοι το 16,49% του συνόλου να είναι πακέτα σε Εθνική, Eurobank, Interlife, ANEK και Π. Πετρόπουλος.
Το 1/3 περίπου του τζίρου, ήτοι 22,7 εκατ. ευρώ πήγε στις τράπεζες, στον FTSE 25 κατευθύνθηκαν 53,1 εκατ. ευρώ, ενώ στον Mid Cap (που έκλεισε σε νέα υψηλά 10ετίας και στις 1.519,90 μονάδες) πήγαν 4,8 εκατ. ευρώ. Από πλευράς μετοχών, κυρίαρχη ήταν η Eurobank που διακίνησε 10,77 εκατ. ευρώ, με δεύτερη την Alpha Bank με 5,26 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται πως η αγορά όχι μόνο δεν επηρεάζεται από τα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά στο βαθμό που επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του CrisisMonitor.gr Περεστρόικα ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Μπιλιάρδο με τα πρόσωπα | Crisismonitor.gr δείχνει να επιδοκιμάζει τις δομικές αλλαγές που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός στη λειτουργία της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση σε κρίσιμες δομές του κράτους.
H αγορά έχει ανάγκη από τη φυγή προς τα εμπρός και το ξεμπλοκάρισμα από τη μιζέρια και την καταστροφή των τελευταίων εβδομάδων, όπου το πλήγμα από τις φωτιές ήταν εξαιρετικά μεγάλο και πολύ δύσκολα ιάσιμο.
«Κλειδί» η πορεία του τουρισμού
Καταλύτης βεβαίως για την επιστροφή της αγοράς στα υψηλά της ήταν οι απρόσμενα θετικές επιδόσεις του τουρισμού κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και κυρίως του Αυγούστου. Η πορεία του τελευταίου διμήνου είναι πολύ καλή και μολονότι οι παράγοντες του τουριστικού κλάδου προτιμούν να μην κάνουν εκτιμήσεις για την τελική συγκομιδή εσόδων, «κλειδί» θα είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, που έχει όλους τους οιωνούς να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ.
Συνδυαστικά με την πορεία του τουρισμού, θετικός καταλύτης για την αγορά ήταν τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν όμιλοι – οδηγοί της αγοράς, όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Τιτάν, ενώ η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.
Θυμίζουμε ότι οι μεγάλες ανησυχίες για την τουριστική σεζόν ήταν και αυτές και είχαν εξωθήσει την αγορά σε ισχυρές πιέσεις στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Ήταν τότε που η Ελλάδα μπήκε σε πορτοκαλί ή κόκκινους δείκτες για αρκετές χώρες που τροφοδοτούν τουριστικά τη δική μας, φέρνοντας στο προσκήνιο τους πωλητές.
Εκείνες τις ημέρες, η Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας κατέταξε στο «κόκκινο» την Ελλάδα, κάτι που έκανε και το Ισραήλ που είναι μια ανερχόμενη και υπολογίσιμη αγορά με 750.000 επισκέπτες το 2019.
Το ευτύχημα λοιπόν για τη χώρα είναι ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και παρά τα κατά τόπους μικρο-lockdown όπως στη Μύκονο, στα Χανιά και αλλού, η τουριστική σεζόν άντεξε. Το momentum είναι πολύ καλό καθώς πανευρωπαϊκά η «δίψα» για διακοπές και ταξίδια είναι κυρίαρχη και φαίνεται πως υποσκελίζει και με το παραπάνω τους φόβους της μετάλλαξης Δέλτα, συνδυαστικά με την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες που τροφοδοτούν τουριστικά την Ελλάδα.
Εξαιρετική η εικόνα στο ταμπλό
Η εικόνα στο ταμπλό στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Αυγούστου ήταν εξαιρετική, καθώς υπήρξε διάχυση της ρευστότητας σε όλων σχεδόν των ειδών τις μετοχές, ενώ στο χώρο του Large Cap μόνο η Jumbo έκλεισε οριακά πτωτικά. Στον αντίποδα, ξεχώρισαν οι ενεργειακές και οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου των υποδομών και των κατασκευών, με την Ελλάκτωρ να κερδίζει άνω του 7%, τα ΕΛΠΕ στο +5,93%, την ΕΥΔΑΠ +5,65%, ενώ εξαιρετική εικόνα είχαν οι Μυτιληναίος, Viohalco, EXAE, Motor Oil, Coca Cola HBC, ElvalHalcor, Εθνική, Τιτάν και Σαράντης.
Στον Mid Cap, η Fourlis ξεχώρισε με ράλι +6,97%, η Cenergy Holdings +5,53%, ΕΥΑΘ +5,22%, AVAX +4,87%, Ικτίνος +4,71%, Έλτον +2,44% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς οι αγοραστές ήταν κυρίαρχοι, καθώς 90 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι μόλις 32 που υποχώρησαν.