Μπροστά στον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης βρίσκεται η ΕΕ, με τις προετοιμασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει είτε σε συλλογικό είτε σε επίπεδο κρατών μερών.
Ένα νέο 2015 φαίνεται να ξαναγεννιέται μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν… Ωστόσο, αυτή τη φορά η τακτική γίνεται πιο εντατική, ίσως και πιο σκληρή σε σχέση με την αντιμετώπιση της προηγούμενης κρίσης.
Ερχόμενοι στο σήμερα, μετά τις περιπολίες με Ζέπελιν στα ελληνοτουρκικά σύνορα από την Frontex, έρχεται η Λιθουανία η οποία θα αναπτύξει μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, δυνάμει διατάγματος το οποίο υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης.
Όμως, η μονομερής ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Λιθουανία η οποία με διάταγμα διευρύνει τις εξουσίες του στρατού και τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν «ειδικό εξοπλισμό», χωρίς άλλες διευκρινίσεις, μπορεί να προκαλέσει εκ νέου παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προς την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Τέλος, μέχρι και η Γερμανία που αποτελεί τον κεντρικό άξονα του διευθεντηρίου της ΕΕ, βρίσκεται σε τέλμα εν μέσω των ερχόμενων εκλογών, με τον υποψήφιο του CDU, Λάσετ να υϊοθετεί μια πιο αυστηρή στάση.
Επομένως, μια νέα έκρηξη μεταναστων στην ΕΕ, μπορέι την εκθέσει λόγω των μονομερών δράσεων των κρατών της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στο κύρος και την αξιοπιστία της!
Ο Λουκασένκο ανοίγει τη στρόφιγγα μεταναστών
Βασικός λόγος που η Λιθουανία έφτασε στη λήψη τακτικών μέτρων στα σύνορά της είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, που περνούν τα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αποδέχεται τις κατηγορίες σχετικά με τα ανοιχτά του σύνορα για τη διάχυση παράνομων μεταναστών στη Λιθοθανία και την Πολωνία.
Συγκεκριμένα στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο Αλεξάντρ Λουκάσενκο, διεμήνυσε πως το Μινσκ δεν θα εμποδίζει πλέον πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάτος της κυβέρνησής του.
Το Μινσκ κατηγορεί εξάλλου την Πολωνία ότι επαναπροωθεί παράνομουσ μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA.
Μέχρι χθες το Βίλνιους είχε καταγράψει πάνω από 4.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων. Η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες, είπε χθες η λιθουανή υπουργός Εσωτερικών, η Άγκνιε Μπιλοτέτ.
Σύμφωνα με την Dossier Team, δημοσιογραφική ομάδα που υποστηρίζεται από τον Ρώσο αντιφρονούντα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, η Λευκορωσία έχει μεταφέρει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με κράτη της ΕΕ.
Το προσφυγικό ως μήλο της Έριδος των Γερμανικών εκλογών
Ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία στις εκλογές του επόμενου μήνα στη Γερμανία, τόνισε πως πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς Λουκάσενκο.
Αγγίζοντας το ζήτημα του προσφυγικού για το οποίο η Γερμανία έχει αντιμετώπισει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό, ο Λάσετ προσπαθεί να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων καθότι έχει χάσει μεγάλο έδαφος.
Κατά την άποψη του κ. Λάσετ, καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αφήνει να περνούν χιλιάδες άνθρωποι τα σύνορα της Λιθουανίας, το μεταναστευτικό κύμα σύντομα θα φθάσει στη Γερμανία η οποία έχει αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα ως προς την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.
«Ο Λουκάσενκο τώρα θέλει να ασκήσει αυτός πίεση στην Ευρώπη και φέρνει μεγάλο αριθμό προσφύγων από το Ιράκ, που μεταβαίνουν αεροπορικώς στη Λευκορωσία δωρεάν», κατήγγειλε ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης χθες το απόγευμα.