trader, χρηματιστής
ΔΝΤ
Ελλάκτωρ
Weather, Καιρός
The big short
Ο Στράτος Μολυβιάτης
Σε σημείο καμπής βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον CEO της Intrakat, ο οποίος επισήμανε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα 3-5 χρόνια

Η Fed έχει συζητήσει το tapering αλλά δεν θα μιλήσει… ακόμα

Σχετικάθέματα

Οι αγορές αναμένουν τη ρητορική και τις διατυπώσεις στη δήλωση του προέδρου της Fed, για να διαπιστώσουν σε τί φάση βρίσκονται οι διεργασίες στην κατεύθυνση της εκπόνησης σχεδίου απεμπόλησης της υποστηρικτιών μέτρων, καθώς ο πληθωρισμός εκρήγνυται.

Η Federal Reserve αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το παρεμβατικό επιτόκιο στο εύρος 0-0,25%, καθώς επίσης και το QE στα 120 δισ. δολάρια, κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου 2021.

Οι αξιωματούχοι πιθανότατα έχουν συζητήσει τη διαδικασία σταδιακής αποδρομής των μέτρων στήριξης και τους μηχανισμούς πίσω από αυτό. Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τυχόν λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν μόνο στο Jackson’s Hole τον επόμενο μήνα.

Στόχος της καθυστέρησης αυτής είναι να εμπεδωθεί η πρακτική της επιμονής στους στόχους των υπερ-χαλαρών πολιτικών και να μην αλλάξει η ατζέντα με την απήχηση της προοπτικής αλλαγής νομισματικής πολιτικής.

Η πορεία των επιτοκίων της Fed

Οι τραπεζίτες προσπαθούν από καιρό να εξαναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν στην κατεύθυνση της απόσυρσης των μέτρων και αύξσης των επιτοκίων, καθώς θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν την παραγωγή οργανικής κερδοφορίας από τόκους,

Το σκεπτικό της Fed

Η δήλωση πιθανότατα θα ακούγεται πιο αναλυτική από ό, τι στις προηγούμενες συναντήσεις, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού θέτει νέους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και καθώς ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε αρκετές φορές το πρότυπο αναφοράς της Fed για «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» προς την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, διευρινίζοντας ότι πρόκειται για… μαρύ δρόμο.

Τον Ιούνιο, η Fed διατήρησε τα επιτόκια και το QE σταθερά, αλλά αύξησε τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό φέτος και έφερε μπροστά το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ο ισολογισμός της Fed