if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Delta έκανε γιο-γιο τα futures του πετρελαίου

Main mutation sites of the Indian coronavirus variant B.1.617. The spike protein (red) is bound to the angiotensin converting enzyme 2 (blue).

Έπειτα από μια εβδομάδα αρνητικών σοκ, οι τιμές του αργού πετρελαίου παρέμειναν οριακά στο χαμηλό των 70$ το βαρέλι την Παρασκευή.

Η αγορά αργού ήταν πολύ ασταθής αυτή την εβδομάδα, αλλά κατάφερε να τερματίσει εκεί απ όπου ξεκίνησε… στο φώτο φίνις… Αυτό, δεν αποτελεί βελτίωση δεδομένου ότι αποτελούν τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος έπαιξε η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δ του κορονοϊού, οι οποίες ενέτειναν τους φόβους για μείωση της ζήτησης.

Τα futures  του WTI υποχώρησαν κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, αλλάζοντας ελάχιστα αυτή την αλλόκοτη την εβδομάδα συνεχών ups & downs, καθώς οι επενδυτές ήταν επικεντρωμένοι στην προοπτική πως η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά, παρόλο που τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 8%, ακριβώς την επόμενη της συμφωνίας του OPEC+ για αύξηση της παραγωγής, ενώ η εξάπλωση της παραλλαγής Delta της COVID-19 απειλούσε τη ζήτηση. Μετά από μια αρχική ανατροπή και αντιπολίτευση από τα ΗΑΕ, ο ΟΠΕΚ + αποφάσισε να αυξήσει τη συνολική παραγωγή αργού κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι να καταργήσει σταδιακά την προσαρμογή της παραγωγής των 5,8 εκατομμυρίων bpd.

Οι φοβίες των traders ενισχύθηκαν και εξαιτίας του εβδομαδιαίου μέσου αριθμού των νέων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 53% την προηγούμενη εβδομάδα, με την μετάλλαξη Δ να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των νέων κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα .

Επιπρόσθετα, η συμφωνία του καρτέλ επιλύει ουσιαστικά το ζήτημα της προμήθειας πετρελαίου, ρίχνοντας τις τιμές.

Αποτίμηση εβδομάδας

Παρόλα αυτά, οι απώλειες ήταν μικρές συνολικά αυτήν την εβδομάδα, και οι δύο συμβάσεις αναφοράς μειώθηκαν περίπου 0,1% σε 0,2%. Υποστηρίζοντας την αγορά αργού για μεγάλο μέρος αυτού του ημερολογιακού έτους υπήρξε η επιτυχής διάθεση εμβολίων σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, το οποίο επέτρεψε στις οικονομίες να ανοίξουν εκ νέου, προκαλώντας ενεργειακή ζήτηση και εξαντλώντας τη διαρροή που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία

Αναλυτικά, τα futures αργού διαπραγματεύθηκαν κατά 0,4% χαμηλότερα, πέφτοντας στα 71,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του Brent σημείωσαν κάθοδο ύψους 0,4%, φτάνοντας  στα 73,48 $.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version