if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Υποχωρεί για πρώτη φορά φέτος ο πληθωρισμός τροφίμων

Ενώ παγκοσμίως η συζήτηση στρέφεται στις πληθωριστικές πιέσεις, με τις κεντρικές τράπεζες να δέχονται πολύπλευρες πιέσεις για εγκατάλειψη της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός τροφίμων εμφανίζει τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης για το 2021.

Αισιόδοξα τα σενάρια για τον πληθωρισμό τροφίμων έπειτα από τη συνεχή άνοδο του παγκόσμιου δείκτη τιμών τροφίμων του FAO τον τελευταίο έτος. Συγκεκριμένα, ο Ιούνιος του 2021 σηματοδοτεί την πρώτη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν και εξακολουθούν να είναι 25% ακριβότερα από τον μέσο όρο των ετών 2014-2016 και 33% υψηλότερη από τον Ιούνιο του 2020, είναι μια θετική εξέλιξη με βάση τα προβλήματα που κυριαρχούσαν όσον αφορά τη διαμετακόμιση των τροφίμων, τις κακές επιδόσεις στις καλλιέργειες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω πανδημίας.

Ειδικά το γεγονός ότι την αποκλιμάκωση επέφερε το φοινικέλαιο το οποίο είναι και από τα βασικά χρησιμοποιούμενα αγαθά και επηρεάζουν άμεσα τον πληθωρισμό, είναι σημαντικό για την εξέλιξη του μέσα στους επόμενους μήνες.

Μπορεί οι εικασίες για τον ρόλο που παίζει η πανδημία του κορωνοϊού στην αύξηση των τιμών των τροφίμων να της αποδίδουν μεγάλο ρόλο, στην πραγματικότητα όμως μείωσε τις τιμές λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της μείωσης της ζήτησης για εναλλακτικά καύσιμα.

Ωστόσο, όταν ορισμένες χώρες άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους, έστω και προσωρινά, η παγκόσμια ζήτηση και οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται ξανά από το καλοκαίρι του 2020.

Τα στοιχεία

Η μεγαλύτερη πτώση αποδίδεται στον τομέα των φυτικών ελαίων, με το φοινικέλαιο να σημειώνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση ύψους 10%, λόγω της εποχικής αύξησης της παραγωγής και της χαμηλότερης ζήτησης των εισαγωγών. Το τελευταίο ευθύνεται επίσης για την αύξηση των τιμών του ηλίανθου και της σόγιας., ενώ η ζήτηση σόγιας επηρεάστηκε από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση βιοντίζελ, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Όσον αφορά στα δημητριακά, οι τιμές του αραβοσίτου σε όλη τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ μειώθηκαν λόγω των καλύτερων από το αναμενόμενο συγκομιδών. Μια ευνοϊκή παγκόσμια προοπτική παραγωγής σε πολλούς βασικούς παραγωγούς κριθαριού και σίτου συνέβαλε στην αντιστάθμιση πιθανή αύξηση των τιμών λόγω της διαρκούς ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version