Νέα στοιχεία που διαφοροποιούν την οικονομική και πολιτική εξίσωση στην Ελλάδα και δύναται να αυξήσουν ασύμμετρα το country risk αποκαλύπτονται στις τελευταίες ημέρες. Καθώς οι περιορισμοί αίρονται και οι εμβολισμοί εξελίσσονται, στην Ευρώπη φαίνεται ότι επανεμφανίζεται η “σέχτα των φειδωλών” με διαφορετική ενδεχομένως διάρθρωση, αλλά με σταθερές αξίες…
Καθώς η μετάλλαξη Δ επελαύνει στην Ευρώπη και παγκοσμίως, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να πλήξει καίρια της οικονομίες και να θέσει εν αμφιβόλων για ακόμη φορά- την ευρωπαϊκή συνοχή.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις που δείχνουν στην κατεύθυνση της αλλαγής του πλαισίου άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, κατ’ επέκταση. Μπορεί η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας να έχει ανασταλεί, αλλά δημοσιονομικά γεράκια της ΕΕ παραμένουν ξάγρυπνα. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζεται για τη στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπη με επιλογές που δεν αντέχει ή δεν θέλει να κάνει.
Οι παρασκηνιακές πιέσεις και διεργασίες με επίκεντρο τον ESM που είχαν ξεκινήσεις στα πρώτα στάδια της κρίσης του κορονοϊού είχαν τεθεί σε ύπνωση μετά από συγκρούσεις σε κεντρικό επίπεδο και με τη συμβολή των παρεμβάσεων της Κριστίν Λαγκάρντ. Το σκηνικό αυτό όμως τώρα φαίνεται ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί εκ νέου και οι ομάδες που αποκεντρωμένα αλλά με σχεδιασμό το επιδιώκουν ανασυντίθεται, εκμεταλλευόμενος την προοπτική κενού εξουσίας στη Γερμανία και την αδυναμία της Κομισιόν να ηγηθεί αποτελεσματικά.
Auditor’s note
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται καθώς η εκστρατεία εμβολιασμών είναι αποδεδειγμένα εκτός στόχου, η χαλάρωση των μέτρων για την είσοδο τουριστών και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για επιτήρηση στοιχειώδους εφαρμογής των ελάχιστων μέτρων προστασίας, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό το οποίο αναμένεται να δώσει εξάρσεις του ιού τώρα. Σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται νέο κύμα κοινωνικών αναταραχών το Φθινόπωρο και οικονομική κρίση το 2022.
Υπ αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να αναθερμανθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.
Μηνύματα από το ΔΝΤ
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αποτελεί -όπως αναφέρει στον disclaimer- προϊόν διαβούλευσης με τις ελληνικές αρχές και δημοσιοποιείται μετά από άδειά τους. Στην αξιολόγηση, στο πλαίσιο του Fiscal Monitor επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022. Αυτό συνεπάγεται διακοπή των μέτρων στήριξης και έναρξη περιόδου λιτότητας.
Το Crisis Monitor επισήμανε την ερμηνεία των δηλώσεων και της δυναμικής που δημιουργείται, εστιάζοντας στην επικοινωνιακή διαχείρισή του από την ελληνική κυβέρνηση.
Το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε να προλειαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία εξάντλησε τις υποχρεώσεις της με την καθολική προσφορά εμβολίων. Σε άλλη περίσταση ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για νέο lockdown. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα κλείσει για τους ανεμβολίαστους.
Οι δηλώσεις αυτές, ακόμα και η έκθεση του ΔΝΤ δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία αν αξιολογούνταν υπό το πρίσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιταχύνει τον εμβολιασμό. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ή το κυρίαρχο φίλτρο.
Παγίδα Μνημονίων
Ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για το Euro2day αναφέρει ότι στην Ευρώπη αναδύεται η τάση δημοσιονομικού περιορισμού. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό τώρα, δεδομένου ότι ευρωπαϊκά κονδύλια δεν έχουν αρχίσει να ρέουν ακόμη, εν τούτοις το σκηνικό στήνεται. Η διάχυση του παρασκηνίου αυτού στα media αποτελεί ένδειξη -αν όχι απόδειξη- της έντασης των παρασκηνιακών διεργασιών και της προσπάθειας διεύρυνσης του μετώπου πίεσης. Πλέον, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ομάδα χωρών της ΕΕ πιέζει για την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ταμείου και την αναβάθμιση του ESM. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι χώρες θα αναγκάζονταν να προσφύγουν στον ESM, ο οποίος έχει εξ αρχής ετοιμάσει κεφάλαια 750 δισ. για να παράσχει δάνεια στις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση από τον Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έρχεται ελεύθερη βαρών, αλλά με επιτόκια και Μνημόνια.
Μάλιστα, προκειμένου να μην συναντήσει εξ αρχής αντιδράσεις, ο σχεδιασμός αυτός προωθείται στο ενδεχόμενο ανάγκης για πρόσθετα μέτρα στήριξης, από το Φθινόπωρο εξαιτίας της μετάλλαξης Δ.
Άπαντες πλέον βρίσκονται εν αναμονή των επομένων κινήσεων της “σέχτας των φειδωλών” καθώς και της δημόσιας καταγραφής της τάσης αυτής.