if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Λιβύη: Δυσαρεστημένος ο Δένδιας από τη Γερμανία

Ο Νίκος Δένδιας στο 2ο Φόρουμ Πολιτιστικής Κληρονομίας

Λιβύη: Δυσαρεστημένος ο Δένδιας από τη Γερμανία

Ευθύνες στη Γερμανία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιρρίπτει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το Crisis Monitor ανέδειξε το θέμα χθες, αμέσως μετά την αποστολή προσκλήσεων από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά από μπαράζ λάθος χειρισμών μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2019 και το 2020 και αφού απέλασε ακόμα και τον νυν πρωθυπουργό -τότε πρέσβυ- της Λιβύης, ξεκίνησε να οικοδομεί σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση, λαμβάνοντας αποστάσεις από τον στρατάρχη Χάφταρ.

Δεν ήταν αρκετό το άδειασμα στον Χαφτάρ

Η Αθήνα, αρχικά κινήθηκε με γνώμονα τη σύμπραξη με τους αντίπαλους της Τουρκίας, εντοπίζοντας κενό στον Χάφταρ, ο οποίος συνομιλούσε ήδη με τις μεγάλες δυνάμεις. Η στρατηγική αυτή οδήγησε σε αδιέξοδο, όταν ο Χαφτάρ διαφώνησε τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Αίγυπτο και απομονώθηκε. Εν συνεχεία, η Ελλάδα επιχείρησε προσέγγιση με την πολιτική πτέρυγα του Χάφταρ, θέλοντας να καλλιεργήσει ερείσματα στο Κοινοβούλιο και τις φατρίες.

Εσχάτως, ο Νίκος Δένδιας άδειασε εντελώς τον Χάφταρ και επιχείρησε ριζική μεταστροφή. Πρώτα στη Λιβύη μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον νέο και μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας και ανακοίνωσε την ίδρυση πρεσβείας. Ακολούθως, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη χώρα και συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης και παράγοντες από τη Βουλή με αμφίδρομες επιρροές με τις φατρίες που ελέγχουν τη χώρα.

Οι κινήσεις της Ελλάδας, όμως, απέτυχαν να εξευμενίσουν το διεθνή παράγοντα που χρεώνει στην Αθήνα αμετροεπείς αντιδράσεις και εμπρηστικές προσεγγίσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός για ίδρυση πρεσβείας στην Τρίπολη ήταν έτοιμος από τον Νίκο Κοτζιά, αλλά μετά την αποχώρησή του δεν υλοποιήθηκε, ούτε από τον διάδοχό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, ούτε από τον Νίκο Δένδια που ανέλαβε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις Δένδια

Κατά τη συμμετοχή του στο Regional Growth Conference στην Πάτρα, ο Νίκος Δένδιας μίλησε και για το θέμα της Λιβύης:

«Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version