if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σπίθες στη Μέση Ανατολή: Ό,τι πρέπει να ξέρετε

Νεκροί, κι άλλοι νεκροί στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα και η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί αγχωμένη, διχασμένη και ανύμπορη να αντιδράσει. Το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο, τα θύματα δεν υπερβαίνουν το συνήθη απολογισμό και το κλίμα αν και τεταμένο παραμένει… ελεγχόμενο.

Τα media επικεντρώνουν πότε στις ρουκέτες της Χαμάς , με τους αριθμούς να εντυπωσιάζουν, πότε στους νεκρούς παλαιστινίους και τα παιδιά, όπου τα στοιχεία ανατριχιάζουν. Οι πολεμικές ιαχές του Νετανιάχου κυριαρχούν. Η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική, δυτικά media άνουν λόγο ακόμα και “πόλεμο”, με την υπερβολή να γίνεται ακόμα πιο έντονη στα social media.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η ανάφλεξη και η κλιμάκωση είναι εύκολη, Το όριο; δυσδιάκριτο. Η επόμενη ημέρα; θολή.

Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκονται πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση. Αμρικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Διαβουλεύσεις εξελίσσονται και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου μελετάται η έκδοση ανακοινωθέντος ή η υιοθέτηση ψηφίσματος που θα καλεί για αποκλιμάκωση και αυτοπεριορισμό.

Οι ΗΠΑ, που αρχικά πίεζαν στην κατεύθυνση έκδοσης ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τώρα έχουν κάνει ένα βήμα πίσω και προάγουν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για αποκλιμάκωση.

Ο απολογισμός

Πέντε νεκροί ισρσαηλινοι μετά από την εκτόξευση πάνω από 500 ρουκετών από τη Χαμάς. Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι νεκροί. Ισφραηλινοί αφού ανακοίνωσαν τη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Τζιχάντ, βομβάρδισε και κατέστρεψε ολοσχερώς πολυόροφο κτίριο που χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αίμα που ξεκίνησε να χύνεται μετά την πρυδοδότηση θρησκευτικής βίας εν μέσω του Ραμαζανιού. Η βία αυτή όμως έχει σαφείς πολιτικές και γεωπολιτικές αναφορές που υπερβαίνουν τα στενά όρια της διμερούς διαμάχης.

Νετανιάχου, Χαμάς και… Μπάιντεν

Η αντιπολίτευση, στο Ισραήλ, καταγγέλει τον Νετανιάχου για εργαλειοποίηση της θρησκευτικής βίας, που πλέον στρατιωτικοποιείται. Άλλοι κατηγορούν τον αμπερχόμενο πρωθυπουργό ακόμα και για υποκίνηση των γεγονότων,

Πρέπει να σημειωθεί ότι προσφάτως ο Νετανιάχου επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ο πρόεδρος του Ισραήλ την παρέδωσε σε αντίπαλό του. Η αντιπολίτευση επιχειρεί τώρα να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το Λικούντ, του Νετανιάχου. Παράλληλα, ο Νετανιάχου δικάζεται για διαφθορά, σε μια δίκη με διαρκείς αποκαλύψεις.

Η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ συνοδεύεται από την αλλαγή γεωπολιτικού δόγματος, που συνεπάγεται απομάκρυνση από θέσεις και συμμαχίες που είχαν αναπτυχθεί επί τραμπ. Η αναδιάταξη ισορροπιών που προκαλεί η αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής, αποτελεί επίσης παράγοντα ανάφλεξης σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Πρώτα ο Νετανιάχου και μετά η Χαμάς επιχειρούν να κατοχυρώσουν θέσεις και να ποδηγετήσουν τη διεθνή κοινότητα. Υπ’ αυτό Οι εξάρσεις βίας δεν είναι παρά πρόοιμα γνωρίσματα της επιχειρούμενης νέας εξισορρόπησης και επαναπροσέγγισης.

Την κατάσταση επιδεινώνει η εμπλοκή εξωγενών παραγόντων, όπως η Τουρκία, καθώς επιδιώκουν στρατηγικά την κλιμάκωση ώστε να ενισχύουν το ρόλο και το γεωπολιτικό τους αποτύπωμα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version