if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κίνδυνος ακυβερνησίας στη Βουλγαρία: Ρυθμιστής ένας… τραγουδιστής

Κίνδυνος ακυβερνησίας στη Βουλγαρία: Ρυθμιστής ένας... τραγουδιστής

Κίνδυνος ακυβερνησίας στη Βουλγαρία: Ρυθμιστής ένας... τραγουδιστής

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κερδίζει -σύμφωνα με τα exit poll- τις εκλογές στη Βουλγαρία, το πολιτικό σκηνικό όμως ανατρέπεται. Ρυθμιστής των εξελίξεων στο νέο πολιτικό τοπίο θα είναι το νέο κόμμα, του δημοφιλούς τηλεπαρουσιαστή, Σλάβι Τριφόνοφ, το οποία θα λάβει είτε τη δεύτερη, είτε την τρίτη θέση.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, με 25,7%. Σύμφωνα με ένα exit poll της Alpha Research, δεύτερο κόμμα εκλέγεται το «Υπάρχει τέτοιος λαός», υπερσκελίζοντας τους Σοσιαλιστές.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τόσο το το GERB όσο και οι Σοσιαλιστές αποδυναμώθηκαν αισθητά εξαιτίας της έντονης πόλωσης και των σκανδάλων. Η ανάδειξη του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός» στη δεύτερη θέση και χωρίς προοπτική συνεργασίας με τον Μπορίσοφ, αποτελεί εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο, εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό ή ακόμα και σε επαναλληπτικές εκλογές.

Το γεγονός ότι του κόμματος ηγείται ο τραγουδιστής και τηλεπαρουσιαστής Σλάβι Τριφόνοφ, παραπέμπει σε δυναμική ουκρανοποίησης της πολιτικής σκηνής στη Βουλγαρία.

Αν τελικά το «Υπάρχει τέτοιος λαός» διατηρήσει την δεύτερη θέση τότε οι ανακατατάξεις θα είναι ευρείες σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Αλλά και στην τρίτη θέση, αν η διαφορά με τους Σοσιαλιστές δεν είναι μεγάλη, το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο και μη τη συμμετοχή του κόμματος της τουρκικής μειονότητας θα μπορούσε ενδεχομένως να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Το έξιτ πολ του Gallup δίνει στον Τριφόνοφ ποσοστό 17,1%, μπροστά από τους Σοσιαλιστές, ενώ εκείνο της Alpha Research φέρνει τον Τριφόνοφ τρίτο, με ποσοστό 15,2% και τους Σοσιαλιστές δεύτερους, με 17,6%.

Ο Τριφόνοφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά, είτε με το GERB είτε με τους Σοσιαλιστές.

Συνολικά επτά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 4% και θα εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version