if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κορονοϊός: Η εικόνα που… ζαλίζει

Η αύξηση των διασωληνωμένων, η αφανής λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ και τα πολύ λίγα τεστ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου 24ωρου όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η εικόνα στο ΕΣΥ επιδεινώνεται καθημερινά, τα δεδομένα παραμένουν ελάχιστα, ασαφή και πολλές φορές ανεπίκαιρα. Το σύνολο των εισαγωγών, οι νέες εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδο της πίεσης που ασκείται. Στοιχεία επάρκειας προσωπικού σε κλινικές, ΜΑΦ και ΜΕΘ δεν δίδονται, ούτε τηρούνται συγκεντρωτικά. Πριν από το ξέσπασμα του τρίτου κύματος ο θεσμός του νοσοκομείου αναφοράς για τα κρούσματα κορονοϊού είχε ατονήσει, ενώ στην περιφέρεια δεν εφαρμόζεται.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Από την άλλη πλευρά, η επιδημική εικόνα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα. Η θετικότητα κινείται σε επίπεδα κάτω του 6%, σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέσοι Όροι Σήμερα Προηγ. εβδομάδα
29/03-23/03 22/03-16/03
Κρούσματα 2434 2373
Απώλειες 59,1 56,3
Διασ/νοι 716 651
Θετικότητα 6,09% 6,25%
Τεστ 39.963 37.966

Η Ελλάδα διατηρεί σε ισχύ το πιο ασφυκτικό πλαίσιο περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι καιρό τώρα φθίνουσα. Παράλληλα, η ενοχική προσέγγιση από την κυβέρνηση, εξαιτίας του πολιτικού κόστους, συμβάλλει στη χαλάρωση του μηχανισμού επιτήρησης. Έτσι, στην πραγματικότητα, σε ισχύ παραμένει το lockdown στην αγορά, αλλά έχει ατονήσει πλήρως η συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα.

Νέο μίγμα μέτρων

Η αναζήτηση νέου μίγματος μέτρων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας είναι καιρό τώρα επί τάπητος. Οι αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστετελείας Πελώνη , σε βαλβίδες εκτόνωσης είχε ακριβώς αυτή τη στόχευση. Το σχέδιο που προωθήθηκε ως απάντηση στα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και το κίνημα μαζικής πολιτικής ανυπακοής από τις Σέρρες μέχρι την Πάτρα και την Κρήτη, δεν ήταν ώριμο. Η συνεκτικότητα και οι συνολική αποδοτικότητα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος. Έτσι, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει χρόνο στους λοιμωξιολόγους, επιτρέποντας την χαλάρωση επιτήρησης των μέτρων.

Αντ’ αυτού επιχειρήθηκε η καλύτερη επιτήρηση της εξέλιξης της πανδημίας με την αύξηση των τεστ. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ελαφρά μείωση στα τεστ. Επίσης, προβληματισμό προκαλεί η διαφοροποίηση του μίγματος των τεστ και η μεγάλη αύξηση των rapid. Το Crisis Monitor έχει αναφερθεί εκτενώς στις επιπτώσεις της δυναμικής αυτής στην ακριβή καταγραφή της επιδημικής εικόνας.

Καλό… Πάσχα

Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν εδώ και τρεις εβδομάδες σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με διαφορετικές παραμέτρους κάθε φορά. Το σχέδιο που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτό της λειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου, εντός του πρώτου 15ημέρου του Απριλίου. Κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε εκ νέου τη λειτουργία της εκτεταμένης οικογένειας, αυξάνοντας τις ενδοοικογενειακές λοιμώξεις και θέτοντας στο επίκεντρο τις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτό, οι λοιμωξιολόγοι αντιτείνουν ότι οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί και ότι θα έχει μεσολαβήσει και επαρκές διάστημα για την επίτευξη τη δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία.

Μείζον σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάντως, παραμένει το “κανονικό Πάσχα”, το οποίο θα αποδειχθεί και crash test για τον τουρισμό. Όπως δήλωσε άλλωστε και η Ντόρα Μπακογιάννη η κοινωνική κόπωση πρέπει να ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς.

Coronavirus Factsheet 24h Factsheet

  • 1.724 κρούσματα
  • 15.607 τεστ
    • 6724 pcr
    • 8.883 rapid
  • 11,04% δείκτης θετικότητας
  • 456 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • 738 διασωληνωμένοι
  • 65 θάνατοι

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

 

Διάγραμμα 4: Ηλικιακή Κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν από την αρχή της πανδημίας

Κορονοϊός: Η εικόνα που... ζαλίζει
Κορονοϊός: Η εικόνα που… ζαλίζει

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Κορονοϊός: Η εικόνα που… ζαλίζει

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.677 ασθενείς.

 

Κορονοϊός: Η εικόνα που… ζαλίζει

Τεστ

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.128.578 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.285.254 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 39.963 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Κορονοϊός: Η εικόνα που… ζαλίζει

Γεωγραφική κατανομή

Από το σύνολο των 1.724 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 22 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.702 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Πίνακας 2: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 29 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: Η εικόνα που… ζαλίζει

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version