if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κορονοϊός: Ό,τι πάει στραβά και δεν φαίνεται

Αισθητή αλλά όχι εκθετική ήταν η επιδείνωση της επιδημικής και κλινικής εικόνας του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο καθώς και την τελευταία εβδομάδα. Οι δείκτες βρίσκονται σκιαγραφούν μια άκρως προβληματική κατάσταση στο ΕΣΥ, με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης. Την ίδια στιγμή η επιδημική εικόνα εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης που ενδεχομένως να σηματοδοτούν την κορύφωση του τρίτου κύματος.

Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι αναγνώρισαν με καθυστέρηση τη μειούμενη αποδοτικότητα των περιορισιτκών μέτρων και κατέληξαν σε αποφάσεις αναμόρφωσης του πλαισίου. Στόχος είναι η εδραίωση ενός περιβάλλοντος που μπορεί να ενισχύσει τη συμμόρφωση μέσω της… χαλάρωσης. Δεν είναι ακόμα σαφές αν η κοινωνία έχει συλλογικά υπερβεί τα όρια αντοχής της, όπως καταδεικνύουν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και οι εξάρσεις “ανυπακοής” σε Πάτρα και Σέρρες. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η επιμονή σε μη αποδοτικά μέτρα ρισκάρει κοινωνικές εκρήξεις και υπονομεύει τη δυνατότητα του κράτους να πείσει ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η κυβέρνηση όμως, με εξαγγελίες, παλινδρομήσεις και δημόσια debate ειδικών και μη δείχνει να μην έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Η σύγχυση που έχει επικρατήσει κλονίζει την αξιοπιστία ειδικών και κράτους. Οι πολίτες αισθάνονται ολοένα και πιο ανυπεράσπιστοι, ενώ η αβεβαιότητα καθίσταται βασικό συστατικό της νέας κανονικότητας.

Auditor’s note

Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει την σταδιακή φθορά της αξιοπιστίας των ειδικών, μέσα από τη διαδικασία υποστήριξης πολιτικών αποφάσεων. Οι συχνές και υποδόριες αλλαγές στα μοντέλα επιδημικής παρακολούθησης. η έλλειψη συνεκτικών μέτρων και πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία οικονομίας και κοινωνίας σε αρμονία έχουν συνδυαστικά διαβρώσει το μέταλλο της κοινωνικής συνοχής.

Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρει η ηπιότερη επιδημική έξαρση του τρίτου κύματος, συγκριτικά με το δεύτερο, ώστε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αποτελεσματικότητας των περιοριστικών μέτρων. Η έλλειψη ικανών λύσεων και εναλλακτικών, όμως, στο επίπεδο της κλινικής επάρκειας και αντιμετώπισης, αναμένετιαι να οδηγήσουν σε νέα ρεκόρ θανάτων. Το ιικό φορτίο στις ευπαθείς ομάδες παραμένει βαρύ.
Παρά την έμφαση στον εμβολιασμό ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί τα επίπεδα που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία των ευπαθών ομάδων.

Προβλήματα στην ίδια την πολιτική εμβολιασμού αφήνουν δυνάμει θύλακες υπερμετάδοσης χωρίς εμβολιαστική κάλυψη. Υπάλληλοι ταμείου, υποδοχής και κούριερ, θα εμβολιαστούν με ηλικιακή σειρά, γεγονός που επιτρέπει τη συνέχιση της διασποράς με σταυτοειδή χαρακτηριστικά μεταξύ ηλικιακών ομάδων και περιοχών. Ιδιαίτερα μάλιστα στα μεσοδιαστήματα επίτευξης ανοσίας ακόμα και στους εμβολιασμένους.

Η εικόνα

Οι δείκτες θετικότητας, μεταδοτικότητας (Rt) επιδεινώνονται διαρκώς. Θάνατοι και διασωληνώσεις αυξάνονται διαδοχικά και ταυτόχρονα πλέον, γεγονός που προαναγγέλει εκ νέου αύξηση της θνησιμότητας.

Μέσοι Όροι Σήμερα Προηγ. εβδομάδα
19/03-13/03 12/03-06/03
Κρούσματα 2304 2204
Απώλειες 53,6 46,0
Διασ/νοι 600 484
Θετικότητα 6,12% 5,04%
Τεστ 37.635 43.727
Η αύξηση της θετικότητας σε εβδομαδιαία βάση είναι ελαφρώς παραπλανητική, καθώς σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μείωση του μέσου όρου των τεστ εξαιτίας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Coronavirus 24h Factsheet

  • 2.785 κρούσματα
  • 52.850 τεστ
    • 18.947 pcr
    • 33.903 rapid
  • 5,25% δείκτης θετικότητας
  • 649 σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι
  • 64 θάνατοι

Η εικόνα στα νοσοκομεία

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς.

Η ηλικιακή διάρθρωση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι έχει ως εξής:

Τεστ

ί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.995.312 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.055.589 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 37.635 δειγματοληπτικοί έλεγχο.

Γεωγραφική κατανομή

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 2.785 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 1.281 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 302 νέες μολύνσεις και 151 στην Αχαΐα .

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα ανά περιφερειακή ενότητα:

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version