if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κορονοϊός: Βαβέλ κυβέρνησης-ΕΟΔΥ-ειδικών και… Χαρδαλιά

Εγκλωβισμένη σε κλοιό αντιφατικών στοιχείων και πράξεων και λανθάνουσας δυναμικής βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, ενώ τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν βελτίωση της εικόνας σε επιδημιολογικό και κλινικό επίπεδο, η Πολιτική Προστασία επιβάλλει νέα σκληρά lockdowns και παρατείνει την ισχύ άλλων. Διχασμένη ή αποσυντονισμένη εμφανίζεται και η κυβέρνηση, καθώς οι μισοί υπουργοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων, ενώ την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι βλέπουν την κατάσταση να είναι καλύτερη από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 και πιέζουν για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Σε βααβέλ εξελίσσεται η κυβενρητική task force αντιμετώπισης του κορονοϊού, καθώς άλλα δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε άλλη κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και σε άλλη η πολιτική προστασία, Την συγχυση επιτείνουν οι δημόσιες διαφωνίες λοιμωξιολόιγων και οι αντικρουόμενες θέσεις κορυφγαίων υπουργών ακόμα και για τα βασικά.

Χαοτική είναι η υγειονομική, επιδημιολογική και πολιτική εικόνα της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην προσπάθεια να εξωραϊσμού της πραγματικότητας, φτάνοντας ακόμα σε σημείο χειραγώγησης των δεδομένων και υποπίπτοντας σε διαρκείς αντιφάσεις. Οι ανακρίβειες, αντί να διορθώνονται διογκώνονται. Η δυσανεξία της κοινωνία κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε κοινωνική ανυπακοή με ενδεχόμενες ολέθριες επιπτώσεις.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Οι αντιφάσεις

Η λογική των ελέγχων του ΕΟΔΥ έχει πλέον αλλάξει με την ραγδαία αύξηση των rapid test να συντείνει σε μοντέλο πρόληψης και τα άμεσα και αυστηρά τοπικά lockdown της Πολιτικής Προστασίας, να εντάσσονται στο πλαίσιο άμεσης και σκληρής ανταπόκρισης. Διαφοροποιημένη και η λογική των μέτρων, καθώς το μοντέλο των οριζόντιων περιορισμών αντικαθίσταται προοδευτικά -αλλά σιωπηρά- από το προγενέστερο της τοπικής και υπερτοπικής προσέγγισης.

Πιο χαλαρή είναι πλέον και η εποπτεία τήρησης των μέτρων, με τους ελέγχους να είναι δειγματοληπτικοί, να εστιάζονται στις νυχτερινές απαγορεύσεις και στα κέντρα των πόλεων.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, σκιαγραφείται η εκ βάθρων αναδιάταξη του πλαισίου, εποπτίας και αντιμετώπισης της επιδημιολογικής εικόνας του κορονοϊού στην Ελλάδα, η οποία όμως δεν έχει επικοινωνθεί ούτε επιβεβαιωθεί πολιτικά ή επιστημονικά.

Σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει η θνητότητα, ιδιαίτερα των 65+%, που κινείται στο 18,8%.

Ασφυκτιά το ΕΣΥ

Σε θετική κατεύθυνση αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και νωχελικόττητα κινείται και η προσπάθεια αποσυμφόρησης των ΜΕΘ. Η συνθήκη αυτή περιορίζει τις δυνατότητες χαλάρωσης που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Ο συνδυασμός μάλιστα με τη συσσώρευση κρουσμάτων στην ομάδα 65+ με ρυθμό που υπερβαίνει τα 1000 ανά 10 ημέρες, δεν επιτρέπει αισιοδοξία, Ενδεχόμενο ξέσπασμα τρίτου κύματος από τα τρέχοντα επίπεδα, παρά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, θα οδηγούσε σε κατάρρευση του ΕΣΥ και εκατόμβες νεκρών.

Χαίνουσες πληγές

Η κυβέρνηση πλέον καλείται να αντιμετωπίσει και προβλήματα ανυπακοής στα μέτρα, τα οποία οφείλονται άλλοτε σε λανθασμένα στοιχεία και άλλοτε σε μεθοδευμένες αποφάσεις. Ενδεικτικά είναι τα ζητήματα σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, για την εξυχνίαση των οποίων έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη.

Το επόμενο μέγα θέμα θα είναι η αντιπροσωπευτικότητα των ελέγχων του ΕΟΔΥ. Ήδη, στο στόχαστρο έχει μπει η Αττική και ιδιαίτερα η Αθήνα, με τους τόνους της κριτικής από επιστήμονες και media να ανεβαίνουν, αναδεικνύοντας μονόπλευρα αριθμούς κρουσμάτων και συγκρίνοντας αυθαίρετα με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, ούτε ο ΕΟΔΥ, ούτε οι ειδικοί δεν έχουν δώσει σε καμία περίσταση στοιχεία αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος, θετικότητας ανά ηλικιακή ομάδα και δεν έχουν αποκαλύψει τα όρια πυκνότητας θετικών ανά πληθυσμιακή ομάδα που ενεργοποιούν τη λήψη σκληρών μέτρων.

Εμβολιασμός

Παρά τις διθυραμβικές καθημερινές ανακοινώσεις για την πρόοδο του εμβολιασμού στην Ελλάδα, την αύξηση των χορηγούμενων δόσεων καθημερινά και την σύγκλιση με τον Μ.Ο όρο της ΕΕ, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής εμβολιασμών, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 70,000 εμβολιασμοί. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα επιτύχει 8,8 χιλιάδες εμβολιασμούς ημερησίως άεσα και 18 χιλ ημερησίως σε δε’ύτερη φάση. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις πάντως, δεν θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για συλλογική ανοσία μέχρι το Καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η διαθεσιμότητα των δόσεων.

Στον δείκτη χορήγησης δόσεων ανά 100 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στο 0,62, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 0,88, την Ιταλία που βρίσκεται στο 1,47 και τη Γερμανία στο 0,9. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται ακόμα η Εσθονίθα, η Λιθουανία, η Πολωνβία και η Ουγγαρία.

Η Ελλάδα υπολείπεται ακόμα και της Ισπανίας, της Εσθονίας, της Πoλωνίας και της Ουγγαρίας, σε αριθμό δόσεων που χορηγήθηκαν όπως φαίνεται και στα γραφήματα.

Coronavirus 24h FactSheet

  • 599 κρούσματα
  • 35.039 τεστ
    • 12.275 pcr
    • 22.764 rapid
  • 1,7% θετικότητας
  • 328 σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι
  • 33 θάνατοι

Ηλικιακή κατανομή

Από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ για την ηλικιακή διάρθρωση του συνόλου των κρουσμάτων προέκυωψε ότι 11 κρούσματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί ηλικιακά. Το απόθεμα αυτό προστίθται στις προηγούμενες ημέρες, δημιουργώντας διαχρονικά μεγάλο μη ταυτοποιημένο δείγμα. Η αναδρομική πίστωσή του, πάνω όμως σε ημερήσια στοιχεία για την επιδημιολογική εξέλιξη θολώνει την εικόνα και υπονομεύει την αξιοπιστία των στοιχείων.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο καταγρα΄φηλαν συνολικά 599 κρούσματα, η ηλικίακή κατανομή των οποίων έχει ως εξής:

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Όπως αναφέρεται στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής παρακολούθησης του ΕΟΔΥ, σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά 328 ασθενείς. Η ηλικιακή τους κατανομή έχει ως εξής:

Θνητότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνητότητα των ασθενών άνω των 65 ετών είναι στο 18,8%, των 40-64 1,3% και συνολικά πάνω από 3,6%. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη θνητότητα παγκοσμίως, μετά το Ιράν!

 

Γεωγραφική κατανομή

Η πιο φορτωμένη επιδημιολογικά περιοχή στην Αττική είναι ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 50 νέα κρούσματα και ακολουθούν η Ανατολική Αττική και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 34. Στον Πειραιά εντοπίζονται 31 νέες μολύνσεις, στη Δυτική Αττική 29, στο Νότιο Τομέα Αθηνών 25 και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 24.

Οσον αφορά στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους η Δυτική Αττική έχει τα πρωτεία με 18,02 νέες μολύνσεις και στη δεύτερη θέση είναι ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 6,94 κρούσματα.

Ο Πειραιάς έχει 6,9, η Ανατολική Αττική έχει 6,77 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών 4,86, ο Νότιος Τομέας Αθηνών 4,72, και ο  Βόρειος Τομέας Αθηνών 4,06.

Η κατανομή των 599 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής αναλυτικά:

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147283, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5682 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44815 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3183 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 14/01/2021

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version