• Τελευταία
  • Trending
  • All

Moody’s: Οι δύο κίνδυνοι για την Ελλάδα. Το risk profile της ανάκαμψης

12 Ιανουαρίου 2021
Pfizer vaccine, εμβόλιο pfizer

Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις: Κλείνει το παράθυρο συλλογικής ανοσίας

15 Ιανουαρίου 2021
Ο Νίκος Χαρδαλιάς

Αυστηρό lockdown στις Αχαρνές!

15 Ιανουαρίου 2021

Η Eurolife FFH συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της στην εκπαίδευση

15 Ιανουαρίου 2021

Meteo: Χιονοπτώσεις και ισχυρό ψύχος από το βράδυ

15 Ιανουαρίου 2021
Ο Μαρκ Ρούτε

Πολιτική κρίση στην Ολλανδία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

15 Ιανουαρίου 2021

Τα νέα Samsung Galaxy S21, S21+ και S21 Ultra 5G είναι διαθέσιμα για προ-παραγγελία στην WIND

15 Ιανουαρίου 2021
Ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα

15 Ιανουαρίου 2021
Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίθεση…. φιλίας από Ερντογάν: Θετικός σε συνάντηση με Μητσοτάκη

15 Ιανουαρίου 2021
Businessman using smart phone

H Amazon Web Services ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα

15 Ιανουαρίου 2021

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Σε Online Συνέδριο μετατρέπεται η Διεθνής Έκθεση transport logistic 2021

15 Ιανουαρίου 2021

NATO: Ελλάδα και Τουρκία ξανά στο τραπέζι

15 Ιανουαρίου 2021
Λιανεμπόριο, βιτρίνα

Ανοίγει το λιανεμπόριο με περιορισμούς

15 Ιανουαρίου 2021

Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία για τον “Λέανδρο”

15 Ιανουαρίου 2021

Επελαύνει ο Λέναδρος: Ισχυρός παγετός την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου

15 Ιανουαρίου 2021

Νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια: Ο πόλεμος της τσιπούρας

14 Ιανουαρίου 2021

Rafale: Πέρασαν με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ και Βελόπουλου

14 Ιανουαρίου 2021

ΠΟΥ: 10 χώρες έχουν “ρουφήξει” το 95% των εμβολίων

14 Ιανουαρίου 2021

Samsung Galaxy S21 Series 5G:Η κορυφαία σειρά Galaxy, διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr

14 Ιανουαρίου 2021
FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron shakes hands with Interministerial Delegate for the Olympic and Paralympic Games 2024 Jean Castex (L) flanked by President of the Paris Organising Committee of the 2024 Olympic and Paralympic Games Tony Estanguet during the inauguration of a new handball complex in Creteil, on the outskirts of Paris, France January 9, 2019. Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo

Σε σκληρό lockdown ολόκληρη η Γαλλία

14 Ιανουαρίου 2021

Ο ΕΟΔΥ παραδέχεται διπλά βιβλία για καλύψει το μπάχαλο στην Κοζάνη

14 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Βαβέλ κυβέρνησης-ΕΟΔΥ-ειδικών και… Χαρδαλιά

14 Ιανουαρίου 2021

PwC: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

14 Ιανουαρίου 2021
  • Crisis Zone
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021
  • Είσοδος
Crisismonitor.gr
  • Crisis Zone
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
ΑρχικήΠολιτική & Οικονομία

Moody’s: Οι δύο κίνδυνοι για την Ελλάδα. Το risk profile της ανάκαμψης

Finance & Banking IntelligenceΑπόFinance & Banking Intelligence
12 Ιανουαρίου 2021
ΣτιςAnalytics, Crisis Management, Crisis Zone, Spotlight, The Wire, Ελληνική κρίση, Πολιτική & Οικονομία
Reading Time: 1min read
220
0
61
SHARES
160
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δίπολο κινδύνων που απειλεί τις οικονομίες του νότου, κυρίως, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο της παρατεταμένης υστέρησης τουριστικών εσόδων, ενδεχόμενη πρόωρη απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης και την δυναμική διόγκωσης του χρέους.

Σχετικάθέματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα

15 Ιανουαρίου 2021

Σφαλιάρα της Γερουσίας στον Τραμπ παίρνει ξώφαλτσα και τον Ερντογάν

1 Ιανουαρίου 2021

Brexit: Η πρώτη ημέρα μετά το διαζύγιο

1 Ιανουαρίου 2021

Εμπορικό deal Τουρκίας – Μεγάλης Βρετανίας με γεωπολιτικές προεκτάσεις

29 Δεκεμβρίου 2020

Το risk profile της ανάκαμψης στηξν Ευρωζώνη σκιαγραφεί η Moody’s σε έκθεσή της, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, το δίπολο κινδύνων που απειλεί την Ελλάδα.

Η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξη και ενδεχόμενη παρατεταμένη απώλεια εσόδων από τον Τουρισμό θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στις προοπτικές των χωρών του Νότου κυρίως. Οι αναλυτές προβλέπου=ν ταχύτερη ανάπτυξη στις χώρες που έριξαν πολλά λεφτά για στήριξη μέσα στην κρίση.

Εξαιρετικά ευάλωτες σε παρατεταμένη υποαπόδοση του Τουρισμού είναι Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Μάλτα, αλλά και οι πιο βιομηχανοποιημένες Ιταλία και Ισπανία, σύμωνα με τον οίκο Moody’s. Η παραταση της υγειονομικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικά μεγαλύτερες επιπτώσεις -συγκριτικά με τις χώρες του Βορά, και για το Βέλγιο, εξαιτίας της δυναμικής που έχει προσλάβει το Δημόσιο χρέος.

Η Moody’s, βέβαια, σημειώνει ότι Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρος θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το αναπτυξιακό Ταμείο της ΕΕ και τη γενικότερη διάρθρωση της χρηματοδοτικής στήριξης. Ωστόσο, οι υπολογισμοί του οίκου βασίζονται στη δυνητική δυνατότητα και όχι σε κάπιο σενάριο απορρόφησης, με βάση τα υποψήφια σχέδια προς χρηματοδότηση.

Στην πραγματικότητα, η έκθεση της Moody’s στέλνει μήνυμα σε ΕΕ και ΕΚΤ για τη λήψη πρόσθετων, στοχευμένων μέτρων, ώστε να μην προκληθεί ανησυχία στους επενδυτές, γεγονός που θα προκαλούσε εκκροή κεφαλαίων και θα αποδυνάμωνε τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Προβλέψεις

Οι αναλυττές του οίκου προβλέπουν ανάκαμψη με ρυθμό 4,6% το 2021 στην Ευρωζώνη, μετά από μια ύφεση 7,7% το 2020. Η επίτευξη των προβλέψεων βασίζεται, στην επάρκεια και διάρκεια των μέτρων στήρθξης, καθώς στην πρόσβαση και των νοικοκυριών στο τραπεζικό σύστημα, με ευνοϊκά επιτόκια. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς τα νοικοκυριά αποδεσμεύουν καταθέσεις που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια του lockdown. Ωστόσο, Θα πάρχουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε χώρα. Κομβικό ρόλο θα παίξει και η διαδικασία εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τη Moody’s μόνο η Λιθουανία θα μπορέσει να ανακτήσει τις απώλειες και να επανέλθει στα προ-κορονοϊού επίπεδα παραγωγής έως το τέλος του 2021. Οι μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ – η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία – δεν θα επανέλθουν στα προ-κρίσης επίπεδα πριν το 2022.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της Moody’s διατηρούν υψηλό risk profile λόγω της δεδομένης αβεβαιότητας στο μέτωπο της πανδημίας και των συνεπακόλουθων κινδύνων πολιτικής.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει εύθραυστος λόγω της αβέβαιης δυναμικής της πανδημίας. Η επαναφορά των lockdown στην Ευρώπη αποτελεί σαφή ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κίνδυνος περαιτέρω μεταλλάξεων του κορονοϊού αυξάνει επίσης την πιθανότητα κυλιόμενων lockdown.

Παρά την έναρξη του εμβολιασμού, οι κίνδυνοι βαρύνουν περισσότερο στο risk profile της ανάπτυξης.

Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων

H Moody’s επισημαίνει ότι η απόδοση των οικονομιών στην Ευρωζώνη θα εμφανίσει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα σημειώσουν τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό μια «τεχνική» αντίδραση μετά από τη μεγάληπίεση που δέχθηκαν το 2020. Η παραγωγή αυτών των χωρών, όμως, θα παραμείνει πολύ κάτω από την προ της κρίσης

Ωστόσο, οι κυβερνητικές πολιτικές και η χρηματοδότηση της ΕΕ θα παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη. Στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ηπιότερη το 2020, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τα διαρθρωτικά οικονομικά χαρακτηριστικά αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν εκεί τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης και κινητροδότησης.

Ο οίκος αναμένει ότι οι χώρες που παρουσίασαν μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση, λόγω της απόδοσης των μέτρων στήριξης, θα επανακάμψουν ταχύτερα από τις υπόλοιπες.

Πρόωρη απόσυρση στήριξης

Σύμφωνα με τη Moody’s τον κίνδυνο μεγαλύτερης ύφεσης και πιο αδύναμης ανάπτυξης αυξάνει το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσης των καρτικών μέτρων στήριξης. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, κάτι τέτοπιο θα δημιουργούσε νέο κύμα χρεοκοπιών, επιταχύνοντας την απώλεια θέσεων εργασίας και μεγιστοποιώντας τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Η Κύπρος μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περαιτέρω πτώχευση εταιρειών και αύξηση της ανεργίας καθώς διαθέτουν μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων που δέχονται περισσότερη οικονομική πίεση, υπογραμμίζει ο Moody’s, σε έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε την Δευτέρα με τίτλο «Αρνητικές προοπτικές του 2021 που οφείλονται σε σημαντική οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε “αχαρτογράφητα νερά” και ο χρόνος και η επικέντρωση στην απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελεί “πολύ σημαντική πρόκληση πολιτικής”, υπογραμμίζει.

Αντίθετα, ο οίκος τονίζει πως εάν τα μέτρα στήριξης παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την επαναδραστηριοποίηση ανά τομέα και να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών «ζόμπι», πλήττοντας την παραγωγικότητα και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη.

«Αυτός είναι ιδιαίτερος κίνδυνος για χώρες που έχουν εφαρμόσει γενναιόδωρα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία», σημειώνεται στην έκεθση.

Κίνδυνος ασφυξίας

Η Moody’s επισημαίνει ότι είναι μεγαλύτεροι οι πιστωτικοί κίνδυνοι για Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, δεδομένης της υψηλής έκθεσής τους στην κρίση, όπως σημειώνει, μαζί με τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουν αυτές οι χώρες.

Είναι σαφές, προσθέτει, ότι τα κράτη με αυξανόμενο χρέος, ακόμη και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά εμπόδια για ισχυρότερη ανάπτυξη, θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις για να αντιστρέψουν την αυξητική πορεία του χρέους τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι.

Σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τον Moody’s, περιλαμβάνονται οι Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει στο σημείο αυτό ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα προσφέρουν σημαντική χρηματοδοτική στήριξη και τονίζει ότι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Ιταλία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους.

«Περιμένουμε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021», σημειώνει.

Tags:Moody'sΑνάπτυξηγεωοικονομίαελληνική οικονομίαΕυρωζώνηΟίκοι ΑξιολόγησηςΤαμείο Ανάκαμψης
Share24Tweet15Share6
Finance & Banking Intelligence

Finance & Banking Intelligence

ΣχετικάΆρθρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας
Κοροναϊός

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα

15 Ιανουαρίου 2021
Αμυνα & Διπλωματία

Σφαλιάρα της Γερουσίας στον Τραμπ παίρνει ξώφαλτσα και τον Ερντογάν

1 Ιανουαρίου 2021
Brexit

Brexit: Η πρώτη ημέρα μετά το διαζύγιο

1 Ιανουαρίου 2021

Most Popular

  • Τουρκικό G3 βρέθηκε σε παραλία της Λέσβου

    1423 shares
    Share569Tweet356
  • Ανοίγει το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα

    149 shares
    Share60Tweet37
  • Ανοίγει το λιανεμπόριο με περιορισμούς

    123 shares
    Share49Tweet31
  • Ο ΕΟΔΥ τα έκανε μπάχαλο στην Κοζάνη: Οσμή σκανδάλου με καταγραφές κρουσμάτων

    150 shares
    Share60Tweet38
  • Κορονοϊός: Εκτός εμβολιασμού οι αρχηγοί Στόλου και Τακτικής Αεροπορίας

    879 shares
    Share352Tweet220

Like us on Facebook

Like us on Facebook

Ειδήσεις από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Crisismonitor.gr

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information

  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

Road Map

  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Εγγραφόμενοι στο site αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε δίνετε τη συναίνεσή σας στα cookies που χρησιμοποιούνται. Διαβάστε εδώ την Πολιτική Χρήσης και Απορρήτου.