Σκηνικό που παραπέμπει σε εκ νέου υγειονομικό διαχωρισμό της Ελλάδας διαμορφώνουν ανακοινώσεις, διαρροές και δημοσιεύματα, καθώς πλέον δίνεται με ξεκάθαρο τρόπο η εικόνα της διασποράς και έντασης της πανδημίας στην επικράτεια, με στοιχεία ανά περιοχή.
Συζήτηση για το ενδεχόμενο η βόρεια Ελλάδα να παραμείνει σε lockdown, ενώ τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται έχει αναπτυχθεί μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής, καθώς αναζητούνται τρόποι επανεκκίνησης της οικονομίας, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΣΥ
Πλέον, από το υπουργείο υγείας δίδονται άλλοτε επισήμως και άλλοτε μέσω διαρροών στοιχεία για την ένταση της πανδημίας του κορονοϊού ανά γεωγραφική περιοχή. Έτσι, διαπιστώνεται ότι το 66% των ενεργών κρουσμάτων βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Η πυκνότητα των ενεργών και νέων κρουσμάτων ως προς τον πληθυσμό καθορίζει εν πολλοίς την προοπτική διάρκειας και άρσης των μέτρων. Ένα ακόμα κριτήριο που δεν δημοσιοποιείται είναι το φορτίο ανά ηλικιακή ομάδα, ανά περιοχή καθώς και η πληθυσμιακή διάρθρωση κάθε περιφέρειας. Τα στοιχεία αυτά, που διαθέτει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας, συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση δυναμικών προβλέψεων.
Οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 13:30 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Ωστόσο, ήδη όμως υπουργοί και μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκαθαρίσει ότι το μοντέλο επανεκκίνησης δεν περιλαμβάνει ημερομηνίες, αλλά αντιστοιχία με την κατάσταση στου ΕΣΥ.
Το ζήτημα πολλών ταχυτήτων στην επανεκκίνηση συζητείται ανοιχτά μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε όμως να επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνολικά, 16.617 είναι τα ενεργά κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από αυτά τα δύο τρίτα εντοπίζονται στα βόρεια τμήματα της χώρας.
«Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Από ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον»,
τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η επιδημιολογική εικόνα
Τα κυλιόμενα κρούσματα (εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων) υπολογίζονται σε 1.750 την ημέρα, με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής 04/12. Στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Όπως είπε, αυτή την εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, ωστόσο σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διασπορά.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 49 χρόνια, ενώ υπάρχουν 2.600 κρούσματα κορωνοϊού, ηλικίας άνω των 65 ετών
Η ίδια ανέφερε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια βρίσκεται στο 84%– ειδικότερα 94% στη Θεσσαλονίκη και 79% στην Αττική.
Επισήμανε ότι υπάρχει ένα «πινγκ πονγκ ανάμεσα σε σπίτια και χώρους εργασίας, καθώς δημιουργούνται διάφορες πηγές υπερμετάδοσης». Και προειδοποίησε τους πάντες να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».
Ενεργά κρούσματα
«Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617»,
ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα
- 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,
- 3.267, ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής,
- 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,
- 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και
- 632, δηλαδή 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες
- Ξάνθης,
- Δράμας,
- Πέλλας,
- Φλώρινας,
- Πιερίας και
- Ημαθίας.