Με διαρροές για επικείμενη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις εκκλήσεις για περισσότερες ΜΕΘ και προσωπικό από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και εν γένει η Βόρειας Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.
Νέα μέτρα για την Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να αποφασίσουν στη σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι λοιμωξιολόγοι. Το παρασκήνιο είναι έντονο, καθώς στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη Κικίλιας και Χρυσοχοΐδης, ενώ οι εσωκομματικές τριβές είναι έντονες.
Παρά τις εξαγγελίες για αύξηση των ΜΕΘ, ήδη το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ότι έχει εξαντληθεί η δυναμικότητά του σε ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή όλα δείχνουν πως η έξαρση δεν θα ανακοπεί άμεσα, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς αφορά γεγονότα του προηγουμένου μήνα, τα οποία ωριμάζουν επιδημιολογικά αυτό το 15ήμερο.
Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΚΠΑ, από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο δείκτης θετικότητας στην περιοχή υπολογίζεται στο 32%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα τεστ του ΕΟΔΥ, τα οποία δίνουν μεν υψηλά επίπεδα θετικότητας, αλλά αρκετά χαμηλότερα από του ΕΚΠΑ. Η δημοσιοποίηση ένδειξης για τον δείκτη θετικότητας από τον υπουργό Υγείας, χωρίς να παράσχει επαρκείς διευκρινήσεις και πλήρες πλαίσιο αναφοράς, όμως, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό fear-control που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανακόψουν τη δυναμική άμεσα.
Επίσης, επικοινωνιακά, οι διαρροές για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από τα δύο μείζονα ζητήματα:
- της ανεπάρκειας ΜΕΘ και γενικότερα υποδομών και προσωπικού για Covid-19 και
- της καθυστερημένης λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα
Το ζήτημα αυτό, μεταξύ άλλων, επισήμανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας αναγωγή των κρουσμάτων στην πυκνότητα του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε case study, της πρόβλεψης του ΠΟΥ για τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα των μέτρων. Έτσι, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης νέων μοντέλων από τις κυβερνήσεις.
Ντόμινο…
Το ζήτημα που ανέκυψε με την είδηση υπερκάλυψης της δυναμικότητας ΜΕΘ και εξάντλησης της ικανότητας νοσηλείας Covid-19, σε προσωπικό και υποδομές, στα περισσότερα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, επιχειρείται να καλυφθεί επικοινωνιακά με την ένταση και τον πανικό που προκαλεί η επικείμενη σκλήρυνση των μέτρων για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Η κυβέρνηση, πριν μετρήσει την αποτελεσματικότητα δύο διαδοχικών φάσεων αυστηρποίησης, προετοιμάζεται για μια τρίτη, όταν οι προηγούμενες δεν έχουν εφαρμοστεί για ικανό χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έπραξε τα δέοντα, μεταθέτοντας το βάρος των ευθυνών στους γιατρούς και την κοινωνία.
Τα νέα μέτρα
Υπ αυτό το πρίσμα, πλέον η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων θεωρείται ειλημμένη απόφαση. Χθες, Βασίλης Κικίλιας έθεσε την Θεσσαλονίκη σε κατάταση Εκτάκτου Ανάγκης, προλειαίνοντας το έδαφος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Ο Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέπτεται το Αστυνομικό Μέγαρο, συντονίζοντας τους σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.
Νέα μέτρα για την Θεσσαλονίκη αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο παρασκήνιο αντίρροπες δυνάμεις παλεύουν για τη μετακύλιση του πολιτικού κόστους
Βασική αιτία της αυξημένης κυβερνητικής παρουσίας είναι να “παταχθούν” εν τη γεννέση τους αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντας και να δοθεί μήνυμα αυστηρής επιβολής των μέτρων στην αστυνομία, όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη βούλησης. Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ επανάληψη επισημάνει τις ενδο-κυβερνητικές και εσωκομματικές τριβές στη ΝΔ, καθώς και την απροθυμία της αστυνομίας να επιβάλλει την τήρηση των μέτρων.
Η Θεσσαλονίκη είχε υπαχθεί στο καθεστώς της «κόκκινης ζώνης», σύμφωνα με το οποίο ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα από την περασμένη Τρίτη και για τέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Εν συνεχεία το καθεστώς παρατήθηκε δυνάμει του πανελλαδικού απαγορευτικού.
Σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους
Αυτή την ώρα συσκέπτεται ο πρωθυπουργός με τους λομωξιολόγους για την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Στη σύσκεψη επί τάπητος έχουν τεθεί μέτρα έως την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, πλήρη αναστολή λειτουργίας των σχολείων, φέρνοντας την Θεσσαλονίκη σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές του πρώτου lockdown.
Βέβαια, επειδή ακόμα δεν έχει μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και υπό την πίεση της οικονομίας και των τοπικών παραγόντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ηπιότερες λύσεις, όπως το κλείσιμο της παραλίας και άλλων κοινόχρηστων χώρων και ο περιορισμός της χρήσης των SMS.