Μπροστά σε νέα κρίση με την Τουρκία βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το Oruc Reis κινείται ξανά προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου σύμφωνα με νέα NAVTEX θα παραμείνει έως τις 22 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας να ελέγξει και να προσδιορίσει την ατζέντα των διερευνητικών επαφών.
Δύο μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα και τη συμφωνία για ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών από την Άγκυρα, η Τουρκία βγάζει πάλι το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε απόσταση αναπνοής, στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων στέλνει η Τουρκία το Ορούτς Ρέις με NAVTEX του Σταθμού Αττάλειας (1262/20), προχωρώντας σε κίνηση απότομης κλιμάκωσης της έντασης.
Το ερευνητικό σκάφος αποστέλλεται για δραστηριότητες, εντός της ελληνικής υφαλικρηπίδας, σε περιοχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη-οριοθετημένη, από τη Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.
Η Τουρκία εκβιάζει για τον προσδιορισμό της ατζέντας των διερευνητικών επαφών, στέλνοντας το Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.
Επίσης, σε 48 ώρες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας θα επισκεφθεί την Άγκυρα, γεγονός που φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί ο Ταγίπ Ερντογάν για να εκβιάσει την κατάσταση.
Το timeline
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως αναγνωρίσει τις ενδείξεις επικείμενης κρίσης, ενώ ανέδειξε και ερμήνευσε το άρθρο του διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, το οποίο προειδοποιούσε για τις ενδεχόμενες επιπλοκές του προσδιορισμού της ατζέντας και των διαπραγματεύσεων αυτών, καθ αυτών.
Την περίοδο που μεσολάβησε από την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, Αθήνα και Άγκυρα είχαν επιδοθεί σε διεθνή Μαραθώνιο lobbying για τον προσδιορισμό της ατζέντας των διερευνητικών επαφών και την εδραίωση συμμαχιών. Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα διολισθαίνει καθημερινά, εντείνοντας τις πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χωρίς πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια παραμένει και η Ελλάδα, την ίδια περίοδο.
Αρχικά, για να αποχωρήσει το Oruc Reis χρειάστηκαν πολύπλευρες παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ ο Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλαξε ρητορική, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα “περιοχή που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.