if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κορονοϊός: Το γηροκομείο κάνει stress test στο ΕΣΥ

Coronavirus, Κορονοϊός

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην Ελλάδα, καθώς καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μαζικές εισαγωγές ηλικιωμένων για κορονοϊό. Οι διακομιδές από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, αναμένεται να εξελιχθούν κλινικά, ενώ παράλληλα η διαθεσιμότητα ΜΕΘ-Covid-19 βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες stress test στο ΕΣΥ.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι σε κλιμακούμενη έξαρση, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία προπαρασκευής για την υποστήριξη αυξημένων εισροών ασθενών, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Η προφανής διαφορά φάσης του κύκλου της πανδημίας με την ετοιμότητα του ΕΣΥ, δημιουργούν ανησυχία για την υποβάθμιση της φροντίδας, όχι μόνο των ασθενών με κορονοϊό, αλλά και άλλων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Οι αρχές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ, έχουν θέσει σε εφαρμογή διαδικασία αναδιάταξης των διαθέσιμων ΜΕΘ. Ωστόσο, υπό το stress που δημιουργούν τα εκτός κύκλου περιστατικά, όπως οι μαζικές μολύνσεις στα γηροκομεία, τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και οι αντοχές δοκιμάζονται.

Το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Μέχρι στιγμής, από τα τεστ στο γηροκοκείο του Αγίου Παντελεήμονα έχουν ανιχνευθεί 32 κρούσματα. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία εντός και εκτός Αττικής. Ηδη έχουν διακομισθεί 10 ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο και συνεχίζονται οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Από το πρωί, συνεργεία του δήμου Αθηναίων, πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας των ηλικιωμένων.

Τη Μονάδα επισκέφθηκαν χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το ΕΣΥ, θα δοκιμαστεί τις προσεχείς ημέρες, όταν πολλοί από τους διακομισθέντες θα χρειαστούν διασωλήνωση η και εισαγωγή σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα νέα κρούσματα στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version