• Τελευταία
  • Trending
  • All

Οι εκβιασμοί της Τουρκίας σήμερα στις Βρυξέλλες: Οι Ευρωπαίοι μετρούν το μπόι τους (και όχι μόνο)

13 Ιουλίου 2020

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Τραμπ για παράταση και… ταγκό

25 Μαΐου 2025

Underdog: Πάει για κλείσιμο το Attica TV – Τα πολιτικά και επιχειρηματικά σενάρια

25 Μαΐου 2025

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να ρίξουν το ελικόπτερο του Πούτιν με drones

25 Μαΐου 2025

Οι 7 πιθανοί διάδοχοι του Τραμπ το 2028 και δύο twists…

25 Μαΐου 2025

Πίσω από τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας – Ουκρανίας

25 Μαΐου 2025
Η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας

Week ahead: Τα πρακτικά της Fed, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και τα στοιχεία από την Ασία

25 Μαΐου 2025

Meteo: 18 ώρες με καταιγίδες από… τώρα! – Που θα χτυπήσουν

25 Μαΐου 2025
Weather Alert, Έκτακτο Δελτίο Καιρού

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο – Βροχές και καταιγίδες σήμερα

25 Μαΐου 2025
Στεγνώνουν και στραγγίζουν το Χ.Α: Οι κίνδυνοι ξανά στο ραντάρ

Αγορές: Ο φόβος φυλάει τα έρμα – Τραμπ, Nvidia, Fed στο επίκεντρο

25 Μαΐου 2025

Ο Τραμπ προσπαθεί να “στραγγαλίσει” το Χάρβαρντ

25 Μαΐου 2025

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά οι τιμές οικοδομικών υλικών και τον Απρίλιο

24 Μαΐου 2025

Τουρισμός Εμπειρίας: Το νέο οικονομικό frontier

24 Μαΐου 2025

Δικαστική νίκη Χάρβαρντ κατά Τραμπ για την εγγραγή ξένων φοιτητών

23 Μαΐου 2025

Beta Weekender: Οι δασμοί έβαλαν τέλος στο ράλι

23 Μαΐου 2025

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Κίνα βουλιάζουν

23 Μαΐου 2025
ναρκοπέδιο

Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

23 Μαΐου 2025

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο του πρώτου ΟΠΑΠ Forward TALKS

23 Μαΐου 2025
A businessman stands at a border checkpoint at night, with flashing lights highlighting the significance of digital trade and evolving economic regulations in a global context.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το β εξάμηνο του 2025

23 Μαΐου 2025

OB Streem: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Θρασύβουλος Θ. Μακιός

23 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αμυνα & Διπλωματία

Οι εκβιασμοί της Τουρκίας σήμερα στις Βρυξέλλες: Οι Ευρωπαίοι μετρούν το μπόι τους (και όχι μόνο)

Strategical Analysis DptΑπόStrategical Analysis Dpt
13 Ιουλίου 2020
Στις Crisis Zone, The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό
Χρόνος ανάγνωσης2 mins read
171 2
0
469
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Να απαντήσει σε επίμονα ερωτήματα, να δείξει ενότητα, να προβάλει αποφασιστικότητα και διαπραγματευτική ικανότητα, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί με την Άγκυρα, θα επιχειρήσει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει αυτή την ώρα δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καλούνται πρώτα να συμφωνήσουν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και να θέσουν τις βάσεις για την οικοδόμηση λειτουργικής σχέσης με τον οπορτουνιστή Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, το κείμενο συμπερασμάτων, που ενδεχομένως να καταφέρουν να υιοθετήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα αποτελέσει το μέτρο για σύγκρισης της πολιτικής επιρροής των κυβερνήσεων στον μηχανισμό της ΕΕ, προβολή της δυναμικής των διμερών και πολυμερών σχέσεων, ενώ θα έχει αντίκτυπο και στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες.

Σχετικάθέματα

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Τραμπ για παράταση και… ταγκό

25 Μαΐου 2025

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να ρίξουν το ελικόπτερο του Πούτιν με drones

25 Μαΐου 2025

Πίσω από τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας – Ουκρανίας

25 Μαΐου 2025

Στην πραγματικότητα, όμως, αντικειμενικό στόχος του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, δεν είναι αυτός. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, καλείται τώρα, μετά από μπαράζ επαφών με όλες τις πλευρές και αφού οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν σκιαγραφήσει τη στρατηγική της,  να δείξει ότι είναι ικανός να διαχειριστεί συλλογικά τις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, σήμερα ζητά εξουσιοδότηση για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ήτοι την αναβάθμιση της ΕΕ ως παίχτη στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Η διαμόρφωση, όμως, παραμένει αρκετά θολή, καθώς η Άγκυρα απορρίπτει τη Λευκωσία ως αντισυμβαλλόμενο και για την Ελλάδα και την Κύπρο η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς την άμεση συμμετοχή τους αποτελεί ρίσκο, το οποίο δεν είναι σαφές αν και υπό ποιές προϋποθέσεις οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να αναλάβουν.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θέλουν να δείξουν αν και σε πιο βαθμό οι χώρες τους και οι ίδιοι είναι έτοιμοι να χειριστούν την Τουρκία ή αν θα επιλέξουν να αφήσουν το θέμα να εξελιχθεί περιφερειακά, με ad hoc παρεμβάσεις από Γερμανία και Γαλλία. Αυτό θα είναι το μείζον ζήτημα της διάσκεψης του ΣΕΥ, το οποίο, βέβαια, θα είναι κρυμμένο στις διατυπώσεις των συμπερασμάτων, εφόσον υιοθετηθούν, σε κοινή βάση.

Η πολυπλοκότητα των ευρω-τουρκικών σχέσεων ήταν πάντα μεγάλη, πλέον όμως έχει διευρυνθεί περαιτέρω, της άμεσης και στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία και στη Λιβύη. Ιδιαίτερα το τουρκολυβικό Μνημόνιο, οι έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και απειλές για αντίστοιχες δράσεις στην Ελλάδα, αυξάνουν δραματικά τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Η προσπάθεια διασύνδεσης των νέων μετώπων με παλαιότερα, από την πλευρά της Τουρκίας, στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού μαξιμαλισμού της, ασκεί πιέσεις στην Αθήνα και στη Λευκωσία, οι οποίες μεταφέρονται άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε εκθετικά στην ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα μετρήσουν το ύψος τους απέναντι στην Άγκυρα. Το lobbying, η παραπληροφόρηση και οι σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν στο επίκεντρο

Η υπόθεση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν το ΣΕΥ, εισάγει νέα δεδομένα στην -ήδη δυσεπίλυτη- εξίσωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η προβολή του αναθεωρητικού ριζοσπαστισμού της Άγκυρας, απέναντι σε μια Ευρώπη που αναζητά βηματισμό, αποτελεί μια ακόμη πρόκληση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να εντάσσεται σε ευρύτερη στρατηγική εκφοβισμού. Η Άγκυρα, τον τελευταίο καιρό έχει κατεβάσει τους τόνους στο προσφυγικό, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι σέβεται τις δεσμεύσεις της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα το εργαλειοποίησει εκ νέου εφόσον η δυναμική και τα μηνύματα που θα διαπιστώσει από ΣΕΥ, δεν την ικανοποιήσουν ή την… “ενοχλήσουν”.

Μέχρι τις 14:00 που είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του Ζοζέπ Μπορέλ. οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα προσπαθήσουν να βρουν κοινή συνισταμένη, να καταλήξουν στο μήνυμα και τον τρόπο εκφοράς του και να προβλέψουν τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Auditor’s note Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συλλογικά, δεν είναι αναξάρτητες, ούτε όμως και ευθεία προέκταση των διμερών σχέσεων που έχει η Άγκυρα με τις χώρες μέλη. Οι ενδοκοινοτικές σχέσεις, όμως, αντανακλώνται στον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών τοποθετούνται για τα μείζονα ζητήματα άλλων χωρών. Οι ανταγωνισμοί, οι διαπραγματεύσεις για ενωσιακά ζητήματα και οι ισορροπίες μεταξύ χωρών, ηγετών και άλλων, καθώς και οι διμερείς σχέσεις των χωρών της ΕΕ με την Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ επηρεάζουν τη στάση που απορρέει και σμιλεύουν τη γλώσσα των συμπερασμάτων.

 

Η στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε την παραμονή του Συμβουλίου το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία και πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό καθώς και ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Δένδιας είπε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

«Θα φύγω τα χαράματα της Δευτέρας από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες»

ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Τουρκικό lobbying

Σήμερα το πρωί, το Politico δημοσίευσε άρθρο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις, επιρρίπτοντας σε Ελλάδα και Κύπρο τις ευθύνες για τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζει “σκληρή” τη ρητορική “ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών “με υψηλή στρατηγική σχέση” και “μαξιμαλιστικές τις θέσεις τους, αποδίδοντας σε αυτές (σσ Ελλάδα και Κύπρο) τα περιορισμένα περιθώρια συμφωνίας σε μια δημιουργική ατζέντα.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Μέσα στον κυκεώνα των θεμάτων που ανοίγει η προσπάθεια αναδιάταξης του γεωπολιτικού τοπίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής-Βορείου Αφρικής (MENA Region), με την προβολή και εδραίωση του αμερικανικού γεωοικονομικού δόγματος, στο οποίο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, η παρεμβολή της Τουρκίας με το Μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση (ο Νίκος Δένδιας την ονομάζει διοίκηση, αλλά είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) Σάρατζ, δημιουργεί δυναμική αμφισβήτησης του νέου πλαισίου. Η απραγία του Λευκού απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή και “συνεννόηση” Τραμπ-Ερντογάν, αποτελούν ενδείξεις που ισχυροποιούν την αίσθηση αναθεωρητικής διάθεσης από την πλευρά των ΗΠΑ, αν και το νέο γεωοικονομικό δόγμα αποτελεί προϊόν της ευρύτερης δράσης του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κουσνέρ.

Η Ευρώπη, από την πλευρά της, επιχειρεί να αξιολογήσει τη στάση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνάρτηση με την ευρύτερη ενεργειακή αντιπαράθεση για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο μέτωπο του Nord Stream 2 και στην προοπτική υλοποίησης του East Med.

Απ΄αυτή τη σκοπιά το σκηνικό παραμένει θολό, ενώ η επέλαση του κορονοϊού, της συνεπακόλουθης κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης, θέτουν το σύνολο των σχεδιασμών υπό -τουλάχιστον- χρονική αναθεώρηση. Η επιβράδυνση ή και αναβολή σχεδίων για την ενεργειακή εκμετάλλευση στην ευρ’υτερη περιοχή της ΜΕΝΑ, δίνει στην Άγκυρα τον απαιτούμενο χρόνο για να αναπτύξει δικούς της σχεδιασμούς, με στόχο την αναδιάταξη των περιφερειακών ισορροπιών και την επαναχάραξη των ενεργειακών διαδρομών.

Η κατάσταση σήμερα

Στις 9 Μαρτίου 2020, οι Πρόεδροι κ. Charles Michel και κα Ursula von der Leyen συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο κ. Recep Tayyip Erdoğan. Οι ηγέτες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου κ. Michel στην Άγκυρα στις 4 Μαρτίου 2020.

  • Σύνοδος των ηγετών ΕΕ-Τουρκίας, 9 Μαρτίου 2020

Στις 18 Ιουνίου 2019 το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης, τα οποία αφορούσαν και την Τουρκία. Στις 20 Ιουνίου 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπέγραψε τα συμπεράσματα αυτά.

Πορεία των διαπραγματεύσεων

1999 – Καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ

Η Τουρκία απέκτησε το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999.

Κατά τη σύνοδο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η Τουρκία πληροί επαρκώς τα κριτήρια για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης.

  • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Βρυξέλλες, 16-17 Δεκεμβρίου 2004 

Οκτώβριος 2005 – Έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης

Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης δρομολογήθηκαν σε Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΚΔ) στις 3 Οκτωβρίου 2005. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2008 το Συμβούλιο ενέκρινε την αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης με την Τουρκία.

  • Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Τουρκία – 3 Οκτωβρίου 2005
  • Απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά την εταιρική σχέση προσχώρησης με την Τουρκία – 18 Φεβρουαρίου 2008

Σύνοδοι του Συμβουλίου Σύνδεσης

Στις 15 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η 54η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Κατά τη διάρκειά της, εξετάστηκε η κατάσταση των διμερών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

  • Δήλωση για τον Τύπο μετά την 54η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, 15 Μαρτίου 2019

Διεθνείς σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Τουρκίας

Στις 29 Νοεμβρίου 2015 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πραγματοποίησαν σύνοδο με την Τουρκία. Η σύνοδος αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και τη συμβολή στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο μερών ενισχύθηκε με συχνότερες και καλύτερα διαρθρωμένες συναντήσεις.

  • Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, 29 Νοεμβρίου 2015

Στις 7 Μαρτίου 2016 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμμετείχαν σε σύνοδο με την Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

  • Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία, 7 Μαρτίου 2016

Κατά τη σύνοδο που έγινε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Μαρτίου 2016, οι ηγέτες της ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν να επιταχύνουν την υλοποίηση του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, προκειμένου να αρθούν οι απαιτήσεις θεώρησης για τους τούρκους πολίτες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 το αργότερο, εφόσον πληρούνται όλοι οι όροι. Επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία προσχώρησης, όπως ανέφερε η κοινή δήλωση της 29ης Νοεμβρίου 2015. Συμφώνησαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν το κεφάλαιο 33 στη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας.

  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 17-18 Μαρτίου 2016 – Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, 18 Μαρτίου 2016

Συνεδριάσεις της διάσκεψης προσχώρησης

Η τελευταία συνεδρίαση της διάσκεψης προσχώρησης με την Τουρκία σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. Κατά τη διάσκεψη εγκαινιάστηκαν οι διαπραγματεύσεις ως προς το κεφάλαιο 33 σχετικά με τις χρηματοοικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις.

Έχουν πλέον ανοίξει 16 από τα 35 κεφάλαια, ένα εκ των οποίων έχει κλείσει προσωρινά.

  • Διάσκεψη προσχώρησης με την Τουρκία – 30 Ιουνίου 2016

Συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

Κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 Οκτωβρίου 2017, οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποίησαν συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία. Ενώ τόνισαν την απόλυτη προσήλωσή τους στη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της μετανάστευσης, ανέθεσαν ταυτόχρονα στην Επιτροπή να εξετάσει αν θα έπρεπε να γίνουν περικοπές και αναπροσανατολισμός των προενταξιακών πόρων λόγω της κατάστασης στη χώρα.

  • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 19/10/2017
  • Παρατηρήσεις του Προέδρου κ. Donald Tusk σχετικά με τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 20/10/2017

Συνάντηση των ηγετών στη Βάρνα

Στις 26 Μαρτίου 2018 οι ηγέτες της ΕΕ υποδέχτηκαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Recep Tayyip Erdoğan, στο Μέγαρο «Evksinograd» στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Την ΕΕ εκπροσώπησαν ο κ. Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο κ. Boyko Borissov, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Οι ηγέτες διεξήγαγαν ευρεία συζήτηση όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το μέλλον τους. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν για τα ακόλουθα θέματα:

  • τη συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων
  • το κοινό συμφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • το κράτος δικαίου στην Τουρκία
  • τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο
  • τις τουρκικές ενέργειες στη Συρία
  • Συνάντηση των ηγετών στη Βάρνα, 26/03/2018

Σχετικά

Tags: MENAΑγιά ΣοφιάΑνατολική Μεσόγειοςγεωοικονομίαγεωπολιτικήγεωπολιτικό ρίσκοεμφύλιος στη Λιβύηενεργειακή διπλωματίακρίση ΕΕ-ΤουρκίαςΝίκος Δένδιας
Share188Tweet117Share33Send
Strategical Analysis Dpt

Strategical Analysis Dpt

ΣχετικάΆρθρα

Crisis Zone

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Τραμπ για παράταση και… ταγκό

25 Μαΐου 2025
Crisis Zone

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να ρίξουν το ελικόπτερο του Πούτιν με drones

25 Μαΐου 2025
Crisis Zone

Πίσω από τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας – Ουκρανίας

25 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Ο Στέλιος Πέτσας

Πέτσας: Νέα μέτρα για κορονοϊό. Ανοίγουν πτήσεις με Βρετανία, Σουηδία και... ΗΠΑ

Επίταξη γιατρών: Το non-paper Κικίλια

Τέλος τα πανηγύρια. Τί γίνεται με beach bar συναυλίες

MostPopular

  • Underdog: Πάει για κλείσιμο το Attica TV – Τα πολιτικά και επιχειρηματικά σενάρια

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Meteo: 18 ώρες με καταιγίδες από… τώρα! – Που θα χτυπήσουν

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο – Βροχές και καταιγίδες σήμερα

    55 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Αγορές: Ο φόβος φυλάει τα έρμα – Τραμπ, Nvidia, Fed στο επίκεντρο

    48 shares
    Share 19 Tweet 12
  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    989 shares
    Share 396 Tweet 247

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr