if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για συμπαραγωγή S-400

Νέα δεδομένα στην εξίσωση της περιφερειακής ισορροπίας δυνάμεων και στα μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών δημιουργεί δήλωση του υφυπουργού για τις αμυντικές βιομηχανίας της Τουρκίας, για την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Ρωσία για την παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400.

Αν και η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις σχέσεις με τη Ρωσία και το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 ως μοχλό πίεσης απέναντι στις ΗΠΑ και το NATO για μια σειρά από ανοιχτά διμερή και ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι οι εξαγγελίες υλοποιούνται, ακόμα και με καθυστέρηση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο Τούρκος υφυπουργός για τις αμυντικές βιομηχανίες, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Ρωσία κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την παράδοση δεύτερης παρτίδας των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

«Έχουμε κατ’ αρχήν συμφωνία σχετικά με την παράδοση της δεύτερης αποστολής S-400. Έχουν απομείνει ορισμένα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογιών, λεπτομέρειες για την από κοινού παραγωγή, τον οδικό χάρτη»

δήλωσε ο Ντεμίρ στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Το ουσιώδες ζήτημα της δήλωσης είναι η συμπαραγωγή και η μεταφορά τεχνογνωσίας, τα οποία είχε αρχικά αρνηθεί η Μόσχα. Ενδεχόμενη συμφωνία επ αυτών θα οδηγήσει στην μετεγκατάσταση Ρώσων επιστημόνων στην Τουρκία, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει έτι περαιτέρω την ασφάλεια του προγράμματος συμπαραγωγής των F-35.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους S-400 παρά την καθυστέρηση που προκλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παράδοση των S-400 στην Τουρκία είχε πραγματοποιηθεί το 2019.

Ο Ντεμίρ συνέχισε λέγοντας ότι τα συστήματα από τη δεύτερη παρτίδα, καθώς και από την πρώτη, θα χρησιμοποιηθούν για τον επιδιωκόμενο σκοπό: για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας, αντί να αποθηκευτούν ή να μεταπωληθούν όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτικο-τεχνική Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, είχε ανακοινώσει ότι σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Άγκυρας για την προμήθεια και δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει επανειλημμένως την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, ενώ ανέστειλε την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης των προηγμένων μαχητικών F-35 καθώς θεωρεί ότι οι S-400 είναι ικανοί να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες για την τεχνολογία των F-35, αποδυναμώνοντας την αμυντική ισχύ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Τουρκία έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διαμηνύοντας ότι η συμφωνία με τη Ρωσία θα υλοποιηθεί κανονικά.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version